Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа оставка след случая с обезобразеното момиче

Автор:
Съдебна палата
Снимка: Ани Петрова

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора, информират от пресцентъра на държавното обвинение, предаде БНР.

Обвинителят беше представител на прокуратурата на делото, с което е изменена мярката за неотклонение и е пуснат на свобода 26-годишния Георги Георгиев, обвинен за нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора. 

На среща в Съдебната палата в София с ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора главният прокурор изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Г. Г. в съдебно заседание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 г.

Припомняме, че мъжът е с обвинение, че е нанесъл 21 порезни рани, счупил е носа и е обръснал главата на жертвата си. Той беше освободен с решение на тричленен състав на Окръжния съд, след като нараняванията описани в първата медицинска експертиза бяха изтълкувани от обвинението и приети от съдебния състав като лека телесна повреда.

Председателят на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев подчерта, че решението на съдия Татяна Гьонева, докладчик по делото, е в унисон с мнението на прокурора по делото на въззивна инстанция- в случая Георги Видев.

Днес Борислав Сарафов е заявил категорично, че Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. С оглед на това Видев е подал оставката си като заместник на административния ръководител на ОП-Стара Загора.

По разпореждане на главния прокурор екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура ще извърши цялостна проверка на работата на Георги Видев в ОП-Стара Загора, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от две години.

Борислав Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост. Към момента спрямо обвиняемия Г.Г. се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство.

При необходимост, в хода на разследването, прокурори от ВКП са в готовност да окажат незабавна методическа помощ за срочно приключване на разследването с оглед внасяне на обвинителен акт спрямо извършителя на тежките криминални деяния, като се отчетат и утежняващите вината обстоятелства – наложените предходни наказания спрямо обвиняемия, тежестта и обществената опасност на извършеното. 

На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе разпоредено, прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали в хода на разследването.

Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

На 1 и 2 юни автомобилите ще отстъпят част от центъра на Варна на децата

На 1 и 2 юни автомобилите ще отстъпят част от центъра на Варна на децата.  От 9 часа на 1 юни до 22 часа на 2 юни затворени за движение ще бъдат бул. „Сливница“ в частта от кръстовището с бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“, както и бул. „Княз Борис I“ в частта от кръстовището с бул. „Сливница“ до кръстовището с бул. „Цар..

публикувано на 31.05.24 в 19:53

Благотворително гребане 100 км в тандем на 1 юни пред Радио Варна

Заповядайте на  1 юни пред Радио Варна.  Включете се в благотворителното гребане  НИЕ СМЕ ЕДНО/ WE ARE ONE! Мей Максин  и  Николай Колев  ще гребат в тандем 100 км на гребен тренажор Concept 2. Спортното събитие за издръжливост цели набиране на средства за каузата  "Операция: Плюшено мече"  за образованието на младежи в неравностойно социално..

обновено на 31.05.24 в 19:48

20 години от вдигането на флага на "Протео" отбелязаха във Варна

20 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на спасителен кораб „Протео” беше отбелязана днес във Варна. На тържественiq ритуал в Пункта за базиране Варна  присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков,..

публикувано на 31.05.24 в 19:32

Променят маршрута на четири линии от градския транспорт на 1 и 2 юни във Варна

От 9 часа на 1 юни до 22 часа на 2 юни ще бъде преустановено обслужването на автобусни спирки „Академията“ и „Севастопол“ двупосочно , съобщават от Община Варна.  Линии 9, 14, 109 и 409 ще се движат по бул. „Осми приморски полк", на кръстовището с бул. „Цар Освободител" ще завиват надясно, на кръстовището с бул. „Княз Борис I" ще се включват по..

публикувано на 31.05.24 в 19:14
Снимката е илюстративна

ВиК: Над 50 % от започнатата канализация в местностите Ваялар, Бриз и Св. Никола е положена

Над половината от започнатата канализация в метностите Ваялар, Бриз и Свети Никола край Варна е положена. Това сочат подадените данни от фирмите-изпълнители, съобщиха от ВиК-Варна. В тези три местности е отчетен и най-голям напредък на дейностите за изграждане на канализация и водопроводи по големия проект на ВиК.  От предвидените по проект 5183,48..

публикувано на 31.05.24 в 18:05

Затварят част от улица „Подвис“ през почивните дни заради ремонт на ВиК

Във връзка с ремонтни дейности на ВиК – Варна във времевия период от 08:00 ч. на 01.06.2024г. (събота) до 20:00 ч на 02.06.2024г. (неделя) ще бъде преустановено движението на моторни превозни средства по ул. „Подвис“, в участъка от кръстовището с бул. “Христо Смирненски“ до кръстовището с ул. „Виктория Вълкова“. След приключване на ремонтните дейности,..

публикувано на 31.05.24 в 16:50

40% от България е “демографска пустиня“

Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня” . Това заяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН, предаде  БГНЕС. “Демографските пустини” представляват територии с изключителна ниска плътност на населението под 10 души на кв. км. Такива има в Европа - предимно в крайния север във..

публикувано на 31.05.24 в 16:34