Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илинден по стар стил. Плувецът Антоний Моралийски със съвети за безопасност

Днес флагът през целия ден ще е жълт

| обновено на 02.08.23 в 10:25


Днес отбелязваме Илинден по стар стил. Това е денят, в който морето взима най-много жертви като курбан на светията. Затова и на 2 август поверието гласи, че не се ходи на плаж и не се влиза във водата.

Флаговете през целия ден на Южния, Централния и Северния градски плажове във Варна ще бъдат с жълт цвят, въпреки че морето е спокойно. Това е с превантивна цел, обясниха за Радио Варна спасители от Централния плаж днес. "За нас всеки ден е Илинден", коментираха те. Разговор с тях очаквайте в предаването "На светло" този следобед.

Мариела Димитрова тази сутрин разговаря с плувеца Антоний Моралийски, който миналата година триумфира в маратона "Галата-Варна". Като професионален спортист и студент в Медицинския университет в морската столица той даде няколко съвета към всички, които влизат в морето не само днес, а и през целия сезон. За да избегнем неприятните ситуации, трябва да влизаме подготвени, категоричен е той. 

"Смятам, че тези народни поверия за Илинден не са измислени случайно. Винаги слушайте и гледайте какво се случва при Вас. Плувайте на обезопасени места, където има екипи за оказване на помощ", посочи Моралийски. 

Крампите и схващанията са едни от най-честите проблеми за всички, които плуват в морските води, а това, каза Моралийски, се дължи на дехидратация. "Всеки предварително трябва да консумира обилно течности, както и да изчака поне един час, ако е консумирал храна", допълни той. 

Досегът с опасни предмети, изхвърлени от хората и опарването от медузи са също често явление, каза Моралийски. 

Преди да влезе в морето или басейна, той винаги прави загрявка. 

Тази година Антоний Моралийски ще участва също в маратона "Галата-Варна", като има по-сериозни амбиции от миналата. Смята отново да се бори за призовите места и се чувства още по-добре подготвен. Предстои му участие в Нидерландия, където ще се включи в благотворително събитие за събиране на средства за онкоболни деца. 

Подробностите чуйте в звуковия файл в началото на публикацията. 


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47

От Бюрото по труда разясняват на открито за свободни работни места и схеми за заетост и обучение в Балчик

До 14.30 часа днес експертите са на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на Бюрото по труда. Разясняват възможностите за придобиване на нови умения. По електронен път с подаване на заявление могат да бъдат получени ваучери за обучения, напълно безплатно: за придобиване на квалификация, умения и кариерно развитие на заета и самонаети..

публикувано на 27.06.24 в 12:30

Българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния през май

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. или с 4.6% повече от май 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) намаляват с 2.4%, сочат данните..

публикувано на 27.06.24 в 11:22

Заради инциденти велоклуб предлага велотрасета в пешеходните зони

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Комисията реши, че трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 08:20