Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия кмет или какво е да си 32 г. в кметския стол

На 29-и октомври предстои да изберем новите органи на местна власт. Доколко обаче ще се сменят лицата в кметските столове и Общинските съвети? Преди седмици управляващата коалиция, ръководена от младата партия „Продължаваме промяната“, предложи промени в изборното законодателство - кметовете да имат право само на два последователни мандата. Целта е да се ограничи дългосрочното управление в местната власт и рисковете от корупционни практики. Но това е стара идея, която партиите периодично повдигат, но не реализират.

Проектът на „Продължаваме промяната“ за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) все още е в начална фаза и предстои да бъде обсъждан и с другите парламентарно представени партии.

Кмет, който иска да извършва корупционни практики, може да го направи още в първия си мандат. Всичко зависи от отделния човек и до екипа в общинската администрация. Това коментира за Радио Варна Галин Георгиев, кмет на варненското село Разделна в края на своя осми мандат. Това предложение излиза може би за трети път през последните години. Доколкото знам сега то не се подкрепя от ГЕРБ и ДПС и може би пак няма да бъде прието, но това е работа на Парламента.

Проблем е липсата на приемственост между съответните институции, с които работи един кмет. Приемствеността между кметовете от различните партии също.

Ограничаването на два мандата, например, не е правилно, защото един мандат за кмет на община е губещ. Докато навлезе в работата, изготви проекти и дойде време да бере плодовете на това, което е изработил, мандатът свършва. Ако продължи евентуално втори мандат максимално да реализира нещо, допълни кметът на село Разделна, община Белослав.  

За 32 г. кметуване Галин Георгиев е избиран като представител на различни политически сили. Причината е, че някои от тях след като са били във възход вече са изчезнали от политическата карта. Първият му мандат е ката кмет от БЗНС, след това представлява СДС, ОДС, а сега ГЕРБ. Винаги съм бил представител на дясностоящи и центристки партии, казва кметът. В ефира на Радио Варна той обяви, че на местните избори тази есен отново ще е кандидат за кмет от ГЕРБ.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45