Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В капана на виртуалната реалност

Психиатър: Зависимостта от видеоигри е като деменцията

Пристрастеността към видеоигрите е не по-малко пагубна от зависимостта от алкохол и наркотици

| обновено на 04.08.23 в 08:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС


За някои прекарването известно време пред компютъра с интересна игра е вид развлечение и възможност за час или два да излезаш от реалността и напрегнатото ежедневие. Но ако човек започне да излиза само за час-два от виртуалната реалност, а през останалото време убива зомбита, стреля, реди пъзели и минава ралзични нива, тук вече е налице зависимостта от видеоигри или т.нар. игромания. 

Според психолога проф. Христо Кожухаров, тя може да бъде не по-малко опасна и пагубна за психиката и здравето на човек от останалите зависимости като алкохолизъм, наркомания или хазартна зависимост. 

"Докато играе, този човек спира да яде, седи на едно място дълги часове, което може да доведе и до гръбначни изкривавания, занемарява хигиената си, а също така спира да изпълнява и другите си задължения като ученик, работещ или като съпруг", обясни експерта. 

Янита е ученичка в 12 клас. Не е почитател на видеоигрите, но се е случвало да играе. Особено по време на ограниченията през пандемията, когато това й е помагало да се откъсне за малко от реалността. 

"Тогава обаче поддаваш най-много и идва тънката граница към пристрастяването", коментира тя. 

Точно това се случва с нейн приятел, който е зависим от видеоигрите от дълги години. Тя разказва, че момчето се е затворило в себе си и във виртуалния свят и е започнало да пренебрегва близки и приятели заради игрите. Играе предимно вечер, а през останалото време спи. 

"Тези хора са активни само във виртуалния свят", каза проф. Кожухаров. Свят, който често е изпълнен с агресия и в който минаваш различни нива и имаш по няколко живота. Според експерта, много често зависимите пренасят игрите и в реалния живот, включително и агресията. 

"Често тези хора шофират бързо, скачат от някъде, изпитват границите си и живеят на ръба", обясни проф. Кожухаров. Проблем по думите му е и комуникацията с познати, близки и приятели, която за пристрастения към видеоигри става често ненужна. 

Той сравни пристрастеността към видеоигри с деменцията. 

"Понякога този човек не е същия, просто това не е човекът, който познаваш", коментира експерта. За разлика от деменцията обаче, при зависимостта от видеоигри има път към справяне с проблема и важна роля тук имат близките. 

За да се избегне пристрастяването към игрите, проф. Кожухаров посъветва родителите да не дават на децата си от най-ранна възраст телефони, таблети и компютри за да се занимават, а по-скоро да ги ограничават от екраните. 

Анкета сред варненци показа, че всеки втори познава човек с подобен проблем. Младеж, който играе всеки ден по 2-3 часа, разказа за свой приятел, който не излиза от вкъщи с часове и дни, прекарвайки това време в игри. 

"И аз имам познат, който "цъка" по цял ден и рядко излиза от вкъщи", обясни друг тийнейджър, който също сподели, че играе около 2 часа на ден. 

"Аз не харесвам игрите, но виждам много момчета от моето обкръжение, които играят постоянно", каза млада варненка. 

Различни проучвания показват, че мъжете "залитат" повече към видеоигрите от жените, но има и момичета геймъри. 

Според проф. Христо Кожухаров не е толкова важно по колко време човек прекарва в игри на ден, а доколко това се отразява на живота му и на хората около него. Все пак, той препоръча да се играе не повече от 8 до 10 часа на седмица. 

За щастие, развитието на тази зависимост не става само за миг и колкото по-рано бъде забелязана, толкова по-лесно може да се победи.

Чуйте повече в звуковия файл








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23
the_great_chinese_wall

До Китай и обратно

Всеки китаец трябва поне веднъж в живота си да посети Великата китайска стена, както и другите символи на страната с най-древна история, убеден е пътешественикът Пламен Узунов. Той за пореден път се потапя в китайската цивилизация. Впечатлен е от Великия китайски канал. Всеки е чувал за Великата китайска стена, но не всеки е чувал за Гранд канал, каза..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" подредиха в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са подредени в зала „Възраждане“ на Художествената галерия в добруджанския град. Изложбата представя уникални експонати, превърнали се през годините в символи на..

обновено на 02.05.24 в 14:05

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58