Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мичман Миглена Шегенова откри ретроспективна изложба във Варна

| обновено на 08.08.23 в 15:38

11-а самостоятелна изложба откри във фоайето на Фестивалния и конгресен център във Варна мичман Миглена Шегенова от Военноморските сили. Събитието е посветено на 144-тата годишнина от основаването на Военноморските сили на Република България. Експозицията беше открита от капитан първи ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на ВМС и от контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС.

Изложбата тази година е ретроспективна. "Понеже ми е последна година като мичман, затова направих сборна изложба на картините от първата до сегашната изложба. Варна е много цветна и много слънчева. Тя за мен е най-хубавият български град, най-красивият, най-топлият! А морето... То е необятна шир, свобода, простор, красота...", посочи Шегетова. 

Тя подари на контраадмирал Кирил Михайлов своята картина "Цветно море". 

"Ще намерим подходящо място в сградата на Щаба. Това не е първата картина, която авторката ни подарява. Всички нейни картини са уникални посвоему. Романтика във военния флот има. Независимо дали носят военна униформа или плават на търговските кораби, моряците са малко или много романтици. Иначе не биха си избрали тази професия", коментира Михайлов. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:


Празненства по случай 144-тата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България се проведоха в понеделник, 7 август, в Русе. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се включи в срещи с областния управител и кмета на Русе. Те поднесоха цветя на паметната плоча на първия командващ на Дунавската флотилия, поставена на Флотската кула в града.

На „Паметника на моряка” се състоя военен ритуал по поднасяне на венци и цветя. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на военните моряци, отдали живота си за отечеството.

По-късно на площада пред ,,Доходно здание“ Представителният духов оркестър на Военноморските сили изнесе концерт за гражданите и гостите на града.

Тържественото отбелязване на 144-тата годишнина на ВМС продължава до 13 август. 

9 август 2023 г. – град Бургас

10.00 – 10.30 ч.  Военен ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на моряка“.

(място: „Паметник на моряка“ в Морската градина на Бургас)

19.00 – 19.30 ч.  Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Бургас.

(място: площада пред Община Бургас)

10 август 2023 г. – град Варна

12.00 –12.30 ч.  Закриване на Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили.

(място: Морска гара – Варна)

11 август 2023 г. – град Варна

14.00 – 15.00 ч.  Обявяване на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай Празника на Военноморските сили от областния управител на област Варна, кмета на Община Варна и командира на Военноморските сили.

(място: Голям салон – Щаб на Военноморските сили)

19.00 – 19.30 ч.  Откриване на фотоизложба „Военноморските сили на Република България – история, традиции и бъдеще“.

(място: площад „Независимост”- град Варна)

19.30 – 20.00 ч.  Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Варна.

(място: площад „Независимост”- град Варна)

12 август 2023 г. – град Варна и град Бургас

14.00 – 20.00 ч.  Разглеждане от граждани и гости на град Варна на кораби и статичен показ на техника от състава на Военноморските сили.

(място: Морска гара – Варна)

14.00 – 20.00 ч.  Разглеждане от граждани и гости на град Бургас на кораби от състава на Военноморските сили.

(място: Морска гара – Бургас)

18.00 – 19.30 ч.  Тържествено събрание–концерт, посветено на Празника на Военноморските сили на Република България.

(място: Зала 1 на ФКЦ, град Варна)

13 август 2023 г. – град Варна и град Бургас

09.00 – 09.05 ч.  Ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на Военноморските сили на Република България.

(място: Морска гара – Варна)

09.15 – 10.30 ч.  Военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ„Н. Й. Вапцаров”.

(място: Морска гара – Варна)

10.30 – 18.00 ч. Разглеждане от граждани и гости на град Варна на кораби и статичен показ на техника от състава на Военноморските сили.

(място: Морска гара – Варна)

13.30 – 18.00 ч.  Разглеждане от граждани и гости на град Бургас на кораби от състава на Военноморските сили. (място: Морска гара – Бургас)

18.00 – 19.00 ч.  Концерт на мъжки хор на моряците ветерани „Христо Манолов“ към Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва– Варна за гостите и гражданите на град Варна.

(място: сцена „Раковината“, град Варна)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 24.06.24 в 12:00

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 21.06.24 в 14:40

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44