Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диан Драганов: Промените в Закона за движение по пътищата се правят на парче

Общините да имат по-голяма ангажираност в пътната безопасност и събираемостта на глобите на нарушителите. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които бяха гласувани на първо четене в Народното събрание. След като нарушителят бъде засечен от пътна камера, информацията ще се изпраща до КАТ, а издадените наказателни постановления ще се предоставят на общините. Експертът по пътна безопасност Диан Драганов припомни, че в момента има невръчени над половин милион наказателни постановления.

"С нововъведенията идеята е държавата да има възможността да налага повече наказателни постановления - с цел да се повиши превенцията. Предлага се 70 % от сумите, събрани от наказателни постановления, да се връщат към бюджетите на общините... В тази промяна аз виждам най-голяма възможност - в ръцете на всички общини сега е те да създадат градски мобилни центрове с мрежи от камери, които да се борят с нарушителите. След това законодателят дава възможност самите общини да допълват бюджета си със средства, които могат да използват с войната по пътищата", коментира Драганов. 

Той изрази надежда, че Община Варна ще се възползва от възможността да възстанови работата на всички камери по светофарите в морската столица. "Усещам като гражданин на България, че малко на парче се правят тези промени. Ако заговорим за ограниченията на новите шофьори и предложението да им се забрани да шофират между 22 ч. и 6 часа сутринта, аз не виждам как младият шофьор ще придобие навиците на добрия водач, като му се налага чак след една година да започне да се учи на особеностите на нощното шофиране", допълни Драганов. 

Диан Драганов призова да бъде създаден изцяло нов Закон за движение по пътищата. "За 21 години светът е коренно различен, автомобилите са коренно различни. Може би инфраструктурата ни, за съжаление, е същата", каза още той. 

По-скоро удобство за водачите ще бъде решението за премахване на стикерите от предното стъкло, коментира още Драганов. "Не виждам с какво ще допринесе това за пътната безопасност. Не е това мярката, която ще ни спаси от войната по пътищата. По-скоро трябва да се обърне внимание на превенцията", допълни той. 

Цялото интервю с Диан Драганов чуйте в прикачения звуков файл:






По публикацията работиха: Иван Барбов, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

публикувано на 10.05.24 в 08:00

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00