Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти: Във Варна урбанизацията се случва хаотично

| обновено на 19.09.23 в 17:09
Варна
Снимка: Румен Сарандев

В много от жилищните комплекси във Варна има поле за действие за осмисляне на пространствата, така че да привличат хора от всякакви възрасти. Панелните квартали имат огромен потенциал за това, но се наблюдава тенденцията, че се строи там, където има терен без цялостна визия за качествена среда. Това мнение изразиха Силвия Чакърова, Любо Георгиев и Ирина Мутафчийска - архитекти и урбанисти, които участваха в дискусия във Варна, посветена на градската среда и развитието на градовете. Според тях липсата на социална инфраструктура и публични пространства в кварталите създават илюзия за презастрояване. Не толкова градовете са презастроени, по-скоро е фактът, че няма качествена среда, хората получават само сгради за живеене, посочи Силвия Чакърова.

По думите на Любо Георгиев жилищните комплекси във Варна като "Кайсиева градина", например, могат да последват примера на много квартали в други градове, които вече предлагат различни функции - има работни места, има забавления и културна инфраструктура. 

Даниела Стойнова разговаря с тях за това, доколко самите жители могат да влияят на градската среда и как да общуват с местната власт, за да има по-добри условия за живеене и за да няма прекалено презастрояване:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Швейцария е победител на "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата, предаде БНР. За Швейцария настоящото..

публикувано на 12.05.24 в 15:07

Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Полярно сияние оцвети небето и над България

Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ, съобщава БНР. На явлението, което оцвети небето в пурпурно-алено, можеха да се наслаждават в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Снимка: Meteo Bulgaria

публикувано на 11.05.24 в 16:52
Цар Фердинанд

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца „Врана“, предаде БГНЕС. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя..

публикувано на 11.05.24 в 15:04
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Светите братя Кирил и Методий почитаме на 11 май

Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 09:05
ПГГСД

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи..

публикувано на 11.05.24 в 09:00