Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

83 години от връщането на Южна Добруджа към България

Добрич днес отбелязва 107 години от Добричката епопея и 83 години от Крайовския договор, който връща Южна Добруджа към пределите на България. Добруджанци с почит и признание отбелязват тези две събития, разделени от 24 години, помнят и пазят заветите, разказвани от уста на уста, както за славните боеве на българската армия срещу руски и румънски войски между 5-ти и 7-ми септември 1916 година, така и за радостта на хората, когато, благодарение на Крайовския договор, могат отново спокойно да се нарекат българи. 



С празничен концерт на Миро от Добрич на пл. "Демокрация" и концерт с участието на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян; Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов; Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева; Мария Славова – орган и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов в обновената Концертна зала "Добрич" добричлии ще отпразнуват празника на града 25 септември.

По-рано в Концертна зала "Добрич" (Органовата зала) ще се проведе и Тържествено заседание на Общински съвет град Добрич.

ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ  25 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА ГРАД ДОБРИЧ
И 83 ГОДИНИ ОТ ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ БЪЛГАРИЯ

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА 

25 септември

09.00 ч., Военно гробище музей, Военен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. Поднасяне на цветя. 

10.30 ч., Концертна зала „Добрич“, Тържествено заседание на Общински съвет град Добрич

11.00 ч., пл. „Демокрация“, Празничен спектакъл „Трите прасенца“ на Държавен куклен театър „Дора Габе“

18.00 ч., Концертна зала „Добрич“, Откриване на обновената зала „Добрич“ с концерт на: 

  • Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян;
  • Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов;
  • Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева;
  • Мария Славова – орган;
  • Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов

19.30 ч., пл. „Демокрация“, Празничен концерт с певеца Миро от Добрич

Илюминации

Съпътстващи прояви:

10.00 ч. – 17.00 ч., Художествена галерия – Добрич 

09.00 ч. – 17.00 ч., обекти на Регионален исторически музей – Добрич (Археология, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Музей в Градски парк „Св. Георги“, Иконна зала)

Ден на отворени врати в музеите в Добрич

Сайт на Регионален исторически музей – Добрич 

Мултимедийни презентации „Добруджа зове“ и „Добрич ликува“

Регионална библиотека „Дора Габе“ обявява Кампания за дигитализиране на стари фотографии и пощенски картички за лица, събития и обекти от града и областта (до 1950 г.) по повод 83 години от възвръщането на Южна Добруджа към България и 25 септември - Ден на град Добрич

10.00 ч. – 17.00 ч., пред Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“

Празнично фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“

По случай честването на 25-ти септември – Ден на град Добрич за периода от 23.09.2023 г. до 25.05.2023 г. включително, Община град Добрич организира и празнични общински мероприятия включващи следните дейности:

  • Търговска дейност с балони и знамена по бул. „25-ти септември“ /пешеходна зона/ – върху места всяко минимум по 2 кв. м.
  • Атракционни и развлекателни съоръжения, по схема на разполагане, утвърдена от гл. архитект на Община град Добрич - бившия автопазар между стадион „Дружба“ и спортна зала „Добротица“.

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

Местят дом "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата му

Местят дом за стари хора "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата. До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7,68 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности..

публикувано на 05.07.24 в 17:20

Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица. На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Коев, областният управител..

публикувано на 05.07.24 в 13:37

Наследнички на Райна Княгиня

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

публикувано на 05.07.24 в 10:20

Днес е Международния ден на бикините

На днешната дата отбелязваме един странен, но превърнал се в традиция празник - Международния ден на бикините. Датата е избрана неслучайно, тъй като на 5 юли е годишнина от представянето на бански костюм от две части, дело на френския дизайнер Луи Реард през 1946 година. Името му идва от атола Бикини в Тихия океан, на който САЩ осъществява опит..

публикувано на 05.07.24 в 07:19

Благотворителен футболен турнир помага на млада майка от Варна да оздравее

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича. Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 04.07.24 в 14:54