Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Златни искри“, Варна 2023: Голямото събитие за нова детска музика в България

Международният конкурс за песен "Златни искри" във Варна вече е традиция. Този музикален форум е един от малкото международни конкурси за нова детска песен в Европа. Посветен на новата детска музика, той се утвърди като най-мащабното събитие от този род през последните години в България. А радиоконкурсът, излъчен по БНР-Радио Варна, е единствен по рода си международен детски песенен конкурс в нашия ефир.

Тази година своя вот в „Златни искри“ дадоха близо 6500 радиослушатели. И това издание на състезанието събра талантливи професионални композитори и представи техните музикални творби, посветени на децата. Така форумът дава възможност на авторите да покажат своите творчески търсения в музиката за подрастващите. 

Тази година финалисти в конкурса "Най-добра авторска песен" бяха 25 песни от България, Румъния, Украйна, Турция, Сърбия и други, което допринесе за многообразието на музикалните стилове и изрази. Председател на международното жури за песен беше композиторът Стефан Илиев. Първите награди в трите възрастови категории си поделиха песни на композиторите: Хайгашод Агасян, Георги Милтиядов, Нели Похрибна, Петър Койчев, Роберто Николов и екипът Рафаел Пашамов, Фабрицио Паризи и Васил Иванов. Специалната награда на международното жури от „Златни искри 2003“ е за композитора Михай Александру (Румъния). 

Наградата за текст бе присъдена на Иван Тенев за песента „Сън“ на композитора Светослв Лобошки. А радиослушателите решиха, че наградата на БНР- Радио Варна е за песента „Тук и сега” на Рафаел Пашамов,Фабрицио Паризи и Васил Иванов. 

„Златните искри“ имаха и съпътстваща конкурсна програма с още две категории - "Най-добър изпълнител" и "Най-добра интерпретация на нова песен". В тях деца с уникални гласове и изпълнителски умения впечатлиха журито. Двата конкурса бяха председателствани от Петя Буюклиева - известен изпълнител и ментор за млади артисти в страната, както и Искрен Пецов, Юлия Димитрова от дует „Мания”, Тетяна Апанасенко - продуцент от Украйна, и композиторът Мустафа Канбазлар (Турция). 

Най-празнична част от феста бе, разбира се, обявяването на наградите, връчени от членовете на журито и от госта Орлин Павлов. Той участва в концерта на „Златни искри“ и приятели заедно с Христо Стефанов - вокалист на „Фанданго”, актьора Боян Стоянов и детското шлагерно студио ДА и събра най-много аплодисменти от децата и родителите им. Незабравима за децата ще остане и концертната програма от български песни за деца. Така и тази година международният конкурс „Златни искри“ показа, че не само подкрепя и насърчава младите музикални таланти, но също така дава възможност на публиката да се потопи в магията на детската музика и да се вдъхнови от страстта и ангажимента на участниците. "Златни искри" продължават да дават блясък и като символ надежда и изкуство в музикалния свят на България и в Европа.

Европейският конкурс за детска песен „Златни искри“ се организира от фондация „Откритие“ , с подкрепата на: Министерството на културата, сдружението за авторски права „Музикаутор”, БНР-Радио Варна , ВМК-Варна, фонд Култура” на Община Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Площадчето пред Летния театър в Морската градина

Морската градина в добър вид, но на пръв поглед

Площадът пред Летния театър и "слъчевата алея" - с компрометиран и изоставен вид  Морската градина днес е в добър вид, но на пръв поглед. Ако се вгледаме има и какво да се желае – на много места са оставени кухите и загнили дънери на дървета , някои изкоренени, други – не, но премахването им без съмнение би облагородило картината. Цели..

публикувано на 28.05.24 в 15:11

От 1 юни музеите във Варна са с лятно работно време

От 1 юни на лятно работно време преминават музеите и обектите от системата на Регионалния исторически музей във Варна. Римски терми на Одесос ще работят всеки ден от 10 до 18 часа.  Малки римски терми ще приемат посетители от 10 до 17 часа през делничните дни. Етнографският музей е с работно време от 10 до 17 часа, без почивен ден.  Природонаучният..

публикувано на 28.05.24 в 14:09

Ще потече ли скоро вода от новата чешма до Дом "Младост"?

Готова е вече облицовката на чешмата до бившия дом "Младост“, която според първоначално обявените планове трябва да заработи до края на месеца. Изградена е металната конструкция, видими са и отворите за чучурите, които трябва да бъдат монтирани. Все още няма монтирана пейка, каквато се очаква до края на строителните работи.  Според обещанията..

публикувано на 27.05.24 в 16:30
Пейзажи от Варна

Лесна работа: Нещата се променят

Днес случайно срещнах познати англичани, които не бях виждала от петнайсет години. Навремето тези хора пристигнаха във Варна, огледаха се, влюбиха се в града и почти веднага купиха голямо място с чудна гледка към морето. Успяха да отбият от първоначалната цена, избегнаха комисионната на брокера, понеже, както ние твърдим, те са много по-богати от..

публикувано на 27.05.24 в 15:43

Балчишката гимназия изпрати випуск 81-ви

Балната нощ на 81-вия випуск на балчишката гимназия „Христо Ботев“ завърши тази сутрин по традиция пред вратите на последното им училище с традиционното броене от 1 до 12 и празнични възгласи. 53-мата зрелостници от трите паралелки - с профили природни науки, хуманитарни науки, професия готвач, преминават в нов етап от своя живот – поемат пътя към..

публикувано на 27.05.24 в 15:30

Над 150 младежи се очаква да се включат в Техностарт уикенд във Варна за разработка на стартъп проекти

Поне  150 младежи на възраст между 15 и 19 г. от Варна, Шумен и Добрич се очаква да се включат във второто издание на “ТЕХНОСТАРТ Weekend Junior Edition 2024”. Надпреварата ще бъде във Варна между 31 май и 2 юни. Организаторите са от ИКТ Клъстер Варна, а подкрепа оказват община Варна, РУО и Икономическият университет, който ще бъде домакин на проявата...

публикувано на 27.05.24 в 15:25

74.9% от българите са пътували в страната, 19.5% в чужбина за първите 3 месеца

През първото тримесечие на 2024 г. 1 068.5 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 74.9%, са пътували само в страната, 19.5% - само в чужбина, а 5.6% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 27.05.24 в 12:15