Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Сашо Серафимов и колективът на ХГ-Добрич с годишни награди за култура

| обновено на 01.11.23 в 17:22
4
Снимка: Светлана Вълкова

Ясни са имената на тазгодишните носители на наградите „Добрич“ в областта на културата и науката. Това са поетът Сашо Серафимов и колективът на Художествена галерия – Добрич. Отличията бяха връчени по традиция на  церемония на 1 ноември – Ден на народните будители. 




Сашо Серафимов е поет, който пише повече от 50 години, вярвайки, че поезията може да промени човека. 

Издателство „Жанет 45“ отпечата под редакцията на Стефан Цанев поредната му книга „Случаят живот, или сънят на света“. „Ако вярвате, че поезията може да развълнува човека, да го промени, да го направи по-добър и по-съпричастен към болките на другите, че може да просветли душите ни – разгърнете тази книга и прочетете стиховете на един поет от края на света, от далечната Малка Скития, където някога римските императори са изпращали на заточение непослушните поети. Днес тази загадъчна и мълчалива земя, наречена Добруджа, проговаря чрез един от своите светли поети – Сашо Серафимов, казва Стефан Цанев. 




"Колкото пъти съм излизал от България, винаги съм изпитвал тъга към това, което съм оставил. За мен къщата, дома, приятелите, са картичка, която постоянно се явява пред очите ми. Трудно се вмествам в чужди пространства. Вероятно това е любовта към мястото, където си живял - паметта на мястото. Както ти помниш мястото, най-вероятно то също те помни. Ти си се нагодил към него и то се е нагодило към теб. Това са места, в които човек живее със своето вътрешно и външно усещане за света (...) Поезията може да промени поета, но едва ли може да промени хората", коментира в интервю за Радио Варна Сашо Серафимов. 



Наградите бяха връчени в Огледална зала „Нели Божкова". 

Културното признание получи и Художествената галерия в Добрич. Днес тя изпълнява своята мисия – да съхранява високи образци на изобразителното изкуство, да формира нагласи за идващите след нас поколения, да работи за духовното израстване на общността. Екипът на галерията в Добрич работи успешно за това, тя е утвърдено пространство за изкуство в града, което променя ежедневния ни ритъм и създава предпоставки за динамичен обмен на артистични концепции, мнения и послания. 

Наградата получи директорът на ХГ-Добрич Недко Недков. 






снимки: Светлана Вълкова


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26