Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания събира средства за поставяне на дефибрилатори в български хижи

Кампания събира средства за снабдяване на хижи в България с дефибрилатори. От фондациите „Живи Планини“ и „Първите три минути“ се надяват, че ще успеят 20 високопланински хижи да получат оборудването. Средствата са необходими и за обучението на работещите там. За краткия период от началото на кампанията „Спаси живот в планината“ са събрани средства за оборудването на две хижи. Цената на един дефибрилатор заедно с обучението е около 5000 лева. Внезапното спиране на сърцето е основната причина за преждевременна смърт в Европа. Жертвите на сърдечният арест са десет пъти повече, отколкото в автомобилни катастрофи, природни бедствия и пожари взети заедно.




Първите хижи, които ще получат автоматични външни дефибрилатори, са в планините Пирин, Рила, Стара планина, Родопите и Витоша. "Наличието на такава техника е на практика стандарт в европейските страни. Нуждата от тях на точно тези места се определя от факта, че хижите са доста отдалечени и в тях много често се събират различни хора с различни предразположения към дадени състояния. Хижите са емблематично място, което символизира безопасност в планината", коментира за Радио Варна планинският водач и фотограф Бранислав Бранков.




Подобни дефибрилатори се поставят на по-оживени булеварди в чужбина, прави разликата Бранков. У нас подобно оборудване има вече в няколко метростанции в София, в сгради на Софийския университет, както и в офисите на частни филми. "Един автоматичен външен дефибрилатор е средство, което сериозно увеличава ефективността на дадена задача. С автоматичен външен дефибрилатор може да работи почти всеки, дори без да има предварителна подготовка. Те са така направени, че сами измерват сърдечния ритъм или липсата му, както и други жизнени показатели на пострадалия. Ако има нужда, дефибрилаторът би ви посъветвал да му натиснете бутона и да администрирате шок на пациента. Ако няма нужда, устройството само ще се блокира", обясни Бранков. 

Дефибрилаторите са много важни в критични ситуации. Използвани в първите три минути, увеличават неколкократно шансовете за спасяване на живот. "При случаите на внезапно спиране на сърцето - било то вследствие на внезапен сърдечен арест или вследствие на някакъв инцидент, максимално бързата реакция е това, което определя шансовете за оцеляване и при реакция в рамките на първите три минути шансовете за оцеляване нарастват с 50 до 70 % в сравнение с времето след това. Дори и един живот да спасим, това ще бъде успех за цялата кампания", посочи планинският водач. 

Средствата за кампанията „Спаси живот в планината“ се събират като дарения и от продажбата на календари. "Малко пари ни делят от това да екипираме две хижи с дефибрилатори. До момента проектът е на около 20 % изпълнен", каза още Бранков. 




Поддържането на автоматичните външни дефибрилатори се извършва един път на няколко години, а батериите на уредите издържат около четири. "Тези машини са хем относително просто за използване устройство от почти всеки, хем дават огромни шансове за хора в критични състояния. Това ги определя не само като необходими, а и като абсолютно задължителни за хижите в България", категоричен е планинският водач.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват Студио за психично здраве Св.София в гр.Варна тази вечер

Предстоят различни ателиета с интересни дейности.  Една от тях е насочена към възрастните хора на град Варна, като идеята е да направим смела крачка към усещането за това - да си нужен. Усещането за споделеност и съпричастност - ежемесечни срещи на хора в пенсионна възраст с различни и разнообразни инициативи и активности. Това каза за Радио..

публикувано на 03.05.24 в 13:30

В катедралния храм във Варна отбелязват Разпети петък

Богослужението Св. Страдания Господни бе отслужено  в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това беше изнесена светата Плащаница.  В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното..

публикувано на 03.05.24 в 13:27

Петте най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до..

публикувано на 03.05.24 в 10:14

Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на..

публикувано на 03.05.24 в 09:29

Колко свободни са медиите у нас?

Индекс на международната организация "Репортери без граници", която оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува в днешния Световен ден на свободата на пресата - 3 май, нарежда  България на 59-то място. Година по-рано, през 2023 г., страната ни заемаше 71-ва позиция от 180, след като години наред беше отвъд 100-та позиция...

публикувано на 03.05.24 в 09:04

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44