Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Доц. Огнян Боюклиев: Мярката с евтините храни закъсня с една година

доц. Огнян Боюклиев
Снимка: Борислава Борисова, БНР

От 15 ноември (сряда) Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с всички, които вече са подписали Декларация за партньорство, започва инициативата "Достъпно за вас". Тя има за цел да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост. Кампанията стартира с фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията.

Започва "Достъпно за вас", поне 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията

Като не лоша определи идеята доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Той оцени мярката като най-сполучлива след поредица от други опити за справяне с инфлацията като например слагане на таван на надценката.

Според него, обаче, тази програма у нас идва доста по-късно предвид кризите, пред които сме изправени през последните години и направи сравнени с Франция. Там още миналата година върви антиинфлационната програма "100 цени за 100 дни", каза Боюклиев. Той обясни, че идеята са приветствали големи вериги и по-малки магазини, стимулирани са местните производители, като са предлагани само качествените национални продукти.

При нас идват зеленчуци от 3500 километра от Португалия, минават през половин Европа, даде пример Боюклиев.

На въпрос дали качеството на подбраните у нас продукти е добро, той отговори, че всичко опира и до култура на потребление. Трябва да разберем, че качествената храна е скъпата храна, категоричен е той и допълни, че е необходимо да се върнем към традиционната си култура на хранене. Няма нужда да ядем краставици от парник, пълни с химикали, каза той, като припомни рекордните им цени миналата година. Можем да ядем кисели краставици, кисело зеле и туршия, това което са яли и предците ни, допълни Боюклиев.

Той вижда като решение за повишаване качеството на храната въвеждането на местни политики за стимул на фермерите по региони.

Експертът е убеден обаче, че тенденцията за поскъпване на храната е неизбежна. Ние отиваме към зелен преход, което означава по-скъпа храна, подчерта той.

Чуйте повече от разговора на Валери Великов с  доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН:




По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музей на стъклото в Белослав

Малкият бизнес готов да поеме тежестта на Бюджет 2026, но с мерки за компенсиране на разходите

Малкият бизнес е готов да поеме част от предстоящите разходи, след приемането на Бюджет 2026, но очаква  мерки - реформи, достъп до обществени поръчки, инвестиции в инфраструктурни проекти , които дават добавена стойност. Това каза Данко Калчев, съсобственик на семейна стъкларска фирма в Белослав, в предаването на Радио Варна POST..

публикувано на 21.11.25 в 06:35

Във Варна представят изложбата "Наша земя"

Изложбата "Наша земя" събира в едно творчеството на две художнички, обединени от любовта към акварела - Полина Лазарова и Даниела Драгнева. Откриването на експозицията беше вчера в Арт център – галерия М&М във Варна. Изложбата включва над  50 платна, вдъхновени от красотата на българската природа и на българските народни танци, както и от личните..

публикувано на 20.11.25 в 07:10

Faruk Aydın Toksöz (ALKERA): Обединяването на силите, може да създаде истински Волтрон

Интервю с Faruk Aydın Toksöz и Onur Çobanoğlu (ALKERA) „ProgVibe Balkans“ е двудневен фестивал, посветен на прогресив рока и метъла, с фокус върху съвременната балканска прогресив сцена. В рамките на събитието, което е на 21 и 22 ноември, ще се представят изпълнители от България, Гърция, Турция и Румъния, които разкриват богатството и..

публикувано на 20.11.25 в 06:30

Младата бизнесдама Хелин Алев: Когато си предприемач, а не само търговец, можеш да се измъкнеш от всяка криза и ситуация

Когато си предприемач, а не само търговец, можеш да се измъкнеш от всяка криза и ситуация. Това мнение изрази младата предприемачка Хелин Алев в предаването на Радио Варна "Новият ден" в Дена на жената предприемач. Тя коментира равнопоставеността между половете, предизвикателствата пред жените в бизнеса и тревогите на малките компании около..

публикувано на 19.11.25 в 10:36

ПРИСТАН - Европейски ден на авторите и Ден на четенето във Варна

В периода 11 ноември – 12 декември 2025 година училища и детски градини ще отбележат и ще отпразнуват Европейския ден на авторите и Деня на четенето. Два вдъхновяващи повода за ново читателско пътешествие, представи инициативата в Радио Варна Мария Баджакова от Младежка фондация "Аморфа". В инициативата освен чилища и детски градини участват още..

публикувано на 19.11.25 в 08:05

Christopher Bowes (ALESTORM): Хората спират да слушат нова музика, когато остареят

Интервю с Christopher Bowes (ALESTORM) До момента ALESTORM са направили два концерта в България. През 2010 година като съпорт на SABATON и през 2022 като част от фестивала „Midalidare– Rock In The Wine Vally“. Ето, че на 29 ноември шотландските пирати ще излязат за трети път пред родните фенове. Но този път като хедлайнъри, с подкрепата на..

публикувано на 19.11.25 в 07:20

Елен Сабатини: България е оазис за пчелите – нека остане така

"България е оазис за пчелите и това трябва да остане така“, казва с усмивка Елен Сабатини – французойка, която преди 18 години избира да се установи в България и да посвети живота си на пчеларството и опазването на природата. Завършила екология, Елен намира своята мисия в това да учи хората – особено децата – да обичат пчелите. Тя често..

публикувано на 18.11.25 в 08:05