Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбористи и ландшафтни архитекти разработват сертификат за работа с дървесни видове в градска среда

Асоциацията на арбористите в България, съвместно с ландшафтни архитекти, разработват сертифициране на дейностите за работа с дървесни видове в градска среда, еквивалент на такива в цяла Европа. Специалистите разработват документ, който освен практическите познания и умения за извършване на въпросните манипулации, да засяга и теоретичните такива, каза в интервю за Радио Варна ландшафтният архитект Максим Янев. 

Според Янев арборизмът на една община трябва се разделя на две основни части – контрол и изпълнение на манипулациите, спрямо посочените препоръки. Би трябвало препоръките да бъдат посочени в закон, каза още Янев.

По думите му Община Габрово е сред администрациите - отличници по отношение на грижите за дървесната растителност. Добър пример е още Софийска община, както и Кюстендил. "Тези общини полагат усилия, но е ясно да се спомене, че като говорим за поддръжка на дърветата, изместване на тежестта и изменяне на короната, хората, поставяни на отговорни позиции, трябва да се справят с много сложни казуси, трудни дори за тясно профилираните арбористи. Общините, които са решили да поемат по този път, трябва да предвидят в бюджета сума, в която да бъде заложена поддръжката на дърветата", посочи той, давайки за пример Габрово. Там са изключително дейни и са запознати какви са проблемните дървета. Там са свели бройката им до минимум и се справят адекватно с дърветата, с които не могат да се справят, въпреки ограничения бюджет, допълни Янев. 

Немалка част от общините търсят субсидиране по европрограми, за да могат да влеят допълнително средства в тази област, посочи ландшафтният архитект. 

Заложените средства в държавния бюджет, които би трябвало да са предназначени и за градската среда по общини, е възможно да бъдат усвоени по неправилен начин чрез обществени поръчки. А именно една и съща фирма да извършва контрол и последващите манипулации върху дървесната растителност, което според Максим Янев е погрешно. Едната фирма, спечелила поръчката, трябва да се заеме само с контрола, а друга - с манипулациите, произтичащи от посочените препоръки в контрола. 

Подходът към всяко едно дърво трябва да бъде индивидуален, слагането на дърветата под общ знаменател не е точно, категоричен е той.

 "Изпълнителят трябва да бъде длъжен да изпълни изискванията. Ако съответната препоръка не бъде изпълнена правилно, отговорността пада към този, който изпълнява процедурата. Ако препоръката е изпълнена точно, но след това доведе до инцидент, отговорността пада върху човека, който я е предписал", поясни Максим Янев.

Когато говорим за кухини на дървото, добре подготвеният теоретично човек може да прецени дали въпросната кухина е редуцирала стабилността му. Не при всички случаи една кухина е редуцирала значително стабилността на едно дърво. Тогава говорим за проценти, за физическа устойчивост. При възрастните дървета присъствието на кухини, на гнилостни процеси, е нещо, което е съвсем нормално - това е част от развитието на едни възрастни дървета, част от биоразнообразието. Ние, поддържайки часовника си сверен със световното време, трябва да обръщаме внимание и на това, каза още Янев.

По думите му, липата например, е дърво, чиято поддръжка трябва да се изпълнява навреме. Отрезите трябва да са минимални - в противен случай става събуждане на млади пъпки, които  излизат много близко една до друга, а отрезът загнива. При т. нар. "рязане на глава" се получава нестабилна корона, поясни специалистът.

Целия разговор на Нина Милошевич с Максим Янев чуйте в звуковия файл:


По публикацията работиха: Нина Милошевич, Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди варненци остават без вода до рано в четвъртък

От  21.30 ч. до около 4 ч. след полунощ, поради авария на магистрален водопровод, абонатите, заключени между бул. "В.Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", ще останат без вода, съобщават от ВиК. Припомняме, последната авария, която остави същия периметър без течаща вода, възникна на 10 срещу 11..

публикувано на 15.05.24 в 22:13
Лични документи

Временно са затруднени процедурите по издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени процедурите по издаване и замяна на свидетелства за управление на МПС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи /МВР/. "Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 15.05.24 в 19:33

Роберт Фицо е с опасност за живота

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова. „Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Фейсбук, предаде БГНЕС. В публикацията се казва, че в момента тече транспортацията на Фицо с хеликоптер до Банска Бистрица. Необходима е спешна..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

България изпраща въпроси за газов проект в румънски води

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 18:05
Снимката е илюстративна.

Ремонтът на улица „8-ма“ на Траката ще приключи до 15 юни

Ремонтът на улица „8-ма“ ще приключи до 15 юни. Това уверение получиха жителите на новообразуваните квартали от фирмите-изпълнители на ВиК проекта. На среща, проведена по инициатива на общината, засегнати от ремонтите граждани бяха информирани за графиците за довършване на започнатите участъци и бъдещите ремонти в района на Траката и Евксиноград,..

публикувано на 15.05.24 в 17:38
Благомир Коцев, кмет на Варна

Кметът на Варна: Поемаме контрол над ремонтите, свързани с ВиК

Възстановяването на пътната настилка по бул. "Христо Смирненски" след извършените дейности по проекта на ВиК да бъде оставено до носещия слой, а цялостното полагане на асфалт да се направи наесен. Това са изискванията на общината към водното дружество, за да се избегне неудобството за трафика и живеещите в района през летния сезон, обясни кметът на Варна..

обновено на 15.05.24 в 17:01
Роберт Фицо

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo в град Хандлова. Той е отведен в болница. Заместник-председателят на парламента Любош Блаха потвърди инцидента по време на заседание на парламента и го отложи до второ нареждане, каза словашката информационна агенция TASR. Инцидентът станал пред местния Дом на културата, където Фицо се срещна със свои..

публикувано на 15.05.24 в 16:26