Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителката в осми сезон на "Мастър шеф" работи върху създаването на регионален гастрономически бранд

Шеф Марианна Александрова за особеностите на варненската кухня и цацата като гурме

Чаровната варненка се влюбва в готвенето още като дете, едва на 7 годинки приготвя сама меденки


Преди малко повече от месец Марианна Александрова влезе в историята като първия варненец, триумфирал в кулинарното състезание "Мастър Шеф". Чаровната варненка, която отскоро е и асистент в Колежа по туризъм в морската столица, впечатли журито на финала с представянето на традиционни варненски рецепти, базирани на дългогодишни научни изследвания. У дома обича да приготвя морски дарове и здравословни рецепти. Говори за готвенето с трепет и вълнение, а любовта й към кулинарията "пламва" още като е дете. 

Първите меденки, телешко с нахут и македонска баница

"Страстта ми към готвенето се прояви още в най-ранна детска възраст. Още преди да навърша 7 години се опитвах да правя домашни рецепти като зеленчукови супи и меденки. Моята майка, която е моята кулинарна муза, предпочита да готви здравословна храна и от ранна възраст е възпитала у мен една хигиена на хранене. Веднъж обаче я издебнах, когато не е вкъщи и приготвих една рецепта за меденки, наситени с много захар. Тя беше очарована и като бях на 7 или 8 години за първи път ми повери да направя меденки за Коледа. Това беше огромна чест и отговорност за мен", спомня си с усмивка Марианна.

Голямо влияние й е оказала и нейната прабаба, която е била главен готвач в курорта "Златни пясъци" през 60-те и 70-те години.

"Като бях дете, с нея готвехме най-различни традиционни месни рецепти като телешко месо с нахут и македонска баница, която представлява дърпана баница с кълцано месо. Тя е уникална и до ден днешен за коледните празници я приготвяме у дома", сподели още Марианна.  Тя беше категорична, че това е начинът да се съхраняват традиционните стари рецепти.

Именно с възраждането на стара варненска рецепта тя спечели и финала на кулинарната надпревара. 

Особеностите и очарованието на варненската кухня

Мултикултурното влияние във Варна в края на XIX и началото на XX век е дало облика на традиционната регионална кухня, според шеф Марианна Александрова.

"Това го усещам и в ястията, които са приготвяли моите прабаби. Има влияние от гръцка, арменска, турска и руска кухня", коментира тя.

Според Марианна по-особеният климат по морето също отличава варненската кухня от останалите в страната. "Във вътрешността на България хапват по-питателна храна, докато във Варна се яде по-лека храна и морски дарове", допълни Марианна.

Вдъхновение от старите рецепти

Едно от любимите занимания на Марианна Александрова е да търси стари рецепти. Тя често се рови из архивите на варненската библиотека и попада на стари вестници от края на XIX и началото на XX век, в които има и рецепти от онова време. Каза, че всеки може да ги намери, стига да има уменията да чете на старобългарски.

"Много ми беше интересно да проуча какъв е бил добивът на риба в различните периоди - колко риба е вадена, как е приготвяна. Проучвала съм и доста стари ресторантьорски менюта", поясни още Марианна.

Рекламираме Средиземноморска кухня на фона на Черно море

Според Марианна Александрова много от традиционните варненски рецепти отсъстват от менютата на съвременните ресторанти.

"Обидно ми е като един горд варненец и представител на Черноморието да виждам реклами по билбордове на ресторанти, които предлагат прясна риба от Средиземно море. Така рекламираме риба от Средиземно море с панорама на Черно море. Това е абсурдно", коментира Марианна, която съчетава кулинарията и с туризма, а преди години е работила и като екскурзовод.

"Много пъти като екскурзовод туристите са ме питали за регионални ястия. Освен традиционните пържени риби нямаше какво да им препоръчам. Така започнах да проучвам и места, в които могат да опитат местна кухня. Оказа се, че това е възможно само в някои малки капанчета по курортите", спомни си тя. Именно тогава се заражда и идеята й за създаването на регионален гастрономически бранд. В началото на годината тя е публикувала научна статия с концептуален модел за всички стъпки, свързани със създаването на такъв бранд. Провежда и анкета сред варненци за любими продукти, които те преоткриват като родни. Така стига и до тиквичките, които бяха неизменна част от менюто й на финала на кулинарното състезание.

Цацата като гурме

Марианна Александрова недоумява защо много от големите и елитни ресторанти подценяват любимата на варненци риба цаца.

"Много често туристите са ме питали за класическа цаца. В доста ресторанти от по-висок клас не признават тази риба. Защо? В крайна сметка в Испания и Португалия ти вземат 15 евро за една порция сардини. При това добре приготвени. Ние можем да издигнем цацата на едно друго ниво. Аз съм правила доста интересни рецепти с цаца. Филетирала съм я, панирала съм я с "Панко" галета. Става едно уникално гурме изживяване с цаца. Просто трябва да има желание, страст и уважение към местната култура", категорична беше Марианна.

Забравените продукти

В политическия период между 1945 и 1990 година много от традиционните регионални продукти остават позабравени. Марианна Александрова напомни, че България е била един от най-големите износители на аспержи, но в този период те са били забранени, защото са смятани за аристократична храна.

"Имаме много стари рецепти с кестени. Дори в един стар варненски вестник открих рецепта за бишкоти с кестени. Това е много хубаво, защото кестените са с много малко съдържание на глутен и са подходящи за хора с подобни непоносимости. Могат да се направят с подсладител. Правих такива експерименти и стана прекрасно. Разкошни са и крем супите от кестени. Кестените имат много нисък гликемичен индекс и са  приложими като сгъстител за супи или за торти", поясни младата варненка.

Стари рецепти с... тапиока

В едно от старите издания на вестник "Домакиня", Марианна е намерила и рецепта с тапиока. "В периода между 1891 и 1895 година са сгъстявали супи с тапиока. Ние я считаме за екзотичен продукт, а се оказва, че 100 години назад, нашите предци са си готвили с нея. Варна е пристанищен град. Тук търговията никога не е спирала и тези продукти не са били екзотични, включително и във вътрешността на страната", коментира Марианна. 

Риба вместо рибица за Нова година

За новогодишната трапеза победителката в "Мастър Шеф" обича да приготвя традиционни рецепти, но често заменя пържолите с морски дарове. Една от любимите й рецепти е опушен паламуд върху канапе от белтъци и спанак, което изпича без брашно. Добавя крема сирене, след това паламуда, а накрая гарнира и с домашен хайвер. Марианна издаде и своята рецепта за здравословен домашен тарама хайвер, в която разбива хайвера на рибата с обезмаслена извара. По този начин се намалява приема на мазнини и въглехидрати. Технологичното време за приготвяне на тази рецепта е около 30 минути. Освен риба, Марианна Александрова обича да приготвя и скариди за Нова година, а с усмивка си призна, че ги предпочита пържени. Също толкова хрупкави стават и ако се приготвят на горещ въздух, поясни тя. А какво е една Нова година без руска салата? Марианна обаче я приготвя с малко по-различна майонеза, която е по-здравословна. Тя разбира авокадо със скир, а получената консистенция с нищо не се различава от индустриалната майонеза.

Марианна Александрова пожела на всички здраве през новата година. "Ако сме здрави можем да постигнем всички цели и мечти", категорична беше тя.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Марианна Александрова в звуковия файл в началото на публикацията. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20