Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нереални обяви, мними брокери и двойни сделки - кои са порочните практики на имотния пазар?

| обновено на 15.02.24 в 14:45
Снимка: europakonsument.at


Порочните практики от страна на брокери и някои фирми са проблем, с който и бранша и клиентите се сблъскват от години, въпреки наличието на Етичен кодекс. Това коментираха в ефира на Радио Варна брокерите Стела Гочева и Венцислав Вълков, които са представители на една от големите чуждестранни компании за недвижими имоти. В работата си, двамата се сблъскват ежедневно с клиенти, които са се "опарили" от техни нелоялни колеги.


Нереалните обяви

Една от най-често срещаните "хитрини", до които прибягват нелоялните брокери са нереалните обяви. Сценарият е публикуване на обява за имот на нереално ниска цена. Когато позвъниш обаче не ти вдигат и ти връщат обаждане едва на следващия ден. Оказва се, че обявата вече е изтекла или имотът е продаден, но брокерът започва да ти задава въпроси за това какъв имот търсиш и предлага други оферти. Целта е да се закачиш на "кукичката" като потенциален купувач на някакъв имот и да те водят по огледи на имоти, за които дори не проявяваш интерес, обясниха експертите. Според тях, ако звъннем на подобна обява и не ни вдигнат, а ни звъннат на другия ден, трябва да ни "светне лампичката", че нещо не е наред.

Липса на снимки

Като сигнал за нещо нередно може да се приеме и отсъствието на снимки на определени помещения в предлагания имот. Най-често това са банята и тоалетната.

Стар панел на цената на ново строителство

Някои брокери опитват да убедят продавачи на имоти, че могат да ги продадат на нереално висока цена, обясни Стела Гочева. "Нарпимер, може да ти обещае, че ще продаде имотът, който е 40-годишен панел, на цената на ново строителство. Целта е да се вземе ексклузив. Затова в нашата агенция първо правим сравнителен ценови анализ", допълни Гочева и каза, че изместването на фокуса на цените също е лоша практика от някои фирми и брокери. Често подобни имоти остават непродаваеми и в един момент собственикът се съгласява да го продаде на каквото и да е цена. Освен това той губи и много време.

Социалните мрежи са едно от основните поле на порочните практики на имотния пазар. Двамата експерти бяха категорични, че термин като "брокер на свободна практика" не съществува и именно това най-често са хората, които прилагат порочните практики.

Комисионна от купувача и продавача

Не са редки случаите, в които брокери и фирми опитват да се облагодетелстват, както от продавача, така и от купувача. "Това са т.нар. двойни сделки", поясни Стела Гочева. Тя посъветва, когато си купуваме имот да си намерим брокер, който ще вземе комисионна само от нас и това да бъде ясно уточнено. Тя препоръча да се подписват договори за посредническата дейност, което гарантира сигурност, както на самите брокери, така и на клиентите. Стела Гочева посъветва в никакъв случай да не даваме пари извън офис или в отсъствието на мениджър, както и винаги да се информираме за фирмата и брокерите, които работят в нея.

Венцислав Вълков посъветва да се опитаме да намерим брокер, на който можем да се доверим. "Обадете се на някой ваш познат или роднина и го попитайте дали познава брокер", коментира той. И двамата експерти се обединиха около мнението, че порочните практики вредят сериозно на доверието към брокерите.


Понякога клиентите също са некоректни. Като примери те дадоха случаи, в които купувачи търсят контакт директно със собственика на имота зад гърба на брокера, с който работят. Продавачи пък предлагат един имот на много фирми, което понякога може да го направи непродаваем.

Чуйте цялото интервю със Стела Гочева и Венцислав Вълков:










БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30