Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът: Улица, свързваща двете части на кв. "Чайка", е заложена в ОУП на Варна

РИОСВ: Предложение за нов път не сме разглеждали

Вътрешна улица в квартал "Чайка" във Варна, изглеждаща повече като паркинг
Снимка: Радио Варна, Мариела Димитрова

Има ли инвестиционно предложение на Община Варна за квартал "Чайка", където да се ремонтира улица, свързваща ул. „Никола Вапцаров“ с бул. „Александър Стамболийски“, с цел да бъде облекчен достъпът между двете части на квартала? След като тази информация беше обявена от няколко варненски онлайн медии, с този въпрос в редакцията на Радио Варна позвъниха живеещи в квартала. Това се дължи и на липсата до момента на официална информация от Община Варна.  

В ефира на Радио Варна, в предаването "Позиция" на 17-и февруари кметът Благомир Коцев потвърди инвестиционното намерение, като отбеляза, че „това е улица, заложена в Общия устройствен план (ОУП) през 2012 г. Предходната администрация, в лицето на район „Приморски“, е предложила тази улица да бъде вложена в бюджета за 2024 г. и да се премине към изграждане на улицата. Това е вложено в ОУП и ни е не може да не се водим по него, това е планът по който градоустройството се случва. Това е заложено от предното управление, не е нещо, което ние в момента инициираме. Аз ще проверя и ще кажа в следващ момент на какъв етап е всъщност тази улица и дали реално ще се реализира. Целта й е да свърже двете части на квартал "Чайка", които в момента са „отрязани“ една друга и чисто логистично да подобри достъпа до определени части на квартала, но със сигурност не става дума за булевард„.  

За нов път през квартал "Чайка" инвестиционно намерение няма внесено към момента в Регионалната инспекция по околната среда и водите-Варна. Това каза Христина Генова, директор на дирекция „Превантивна дейност“ в инспекцията. „За "Чайка" сме разглеждали само улици, които са в момента съществуващи“, уточни Генова. РИОСВ изпълнява задълженията си по Закона за опазване на околната среда, където в Приложение 2 се казва, че на преценка за необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда подлежи изграждането на пътища. В случая, ако улицата е по-голяма, ако не е съществуваща, то може да приложим този член от Закона и да се извърши такава преценка (ОВОС), допълни Генова.  

Живеещи в квартал "Чайка" споделиха и мнения „за“ и „против“ пряк автомобилен път през него, който да свърже частите му. "Преди 3-4 години бяха казали, че тук до бл. 17 може да обърнат входовете и да стане двойно пътното платно. Една жена от Съвета беше дошла и ни информира. Аз лично мисля, че това е голяма глупост", сподели мъж, живеещ в този блок. "Много е застроен кварталът, как ще има трасе, откъде ще мине? И аз не бих подкрепила", сподели жена от бл. 16. "Аз съм съгласен. С кола дойдохте, нали?". Това коментира риторично друг мъж от квартала.

Подробностите чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и..

публикувано на 27.06.24 в 17:51

Локализираха пожара край Доброглед

Локализиран е пожарът край вилната зона на село Доброглед. През нощта дежурен екип на горското стопанство ще следи ситуацията, съобщават от полицията. Припомняме,  огнената стихия се разрази в тревист район над училището в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви.  8 екипа на пожарната, както и местни хора, се включиха в овладяването на пожара...

публикувано на 27.06.24 в 17:45

Арендатори плашат дребни собственици на земи с данък върху рентите

Арендатори плашат неосведомени дребни собственици на земи, че предстои въвеждане на данък върху рентите, както и поземлен данък. Редица сигнали от малки собственици на земи, че спрямо тях се прилагат всякакви заблуждаващи практики, с цел да ползват земите им срещу ренти и наемно плащане, далеч под пазарните нива, са получили в Асоциацията на..

публикувано на 27.06.24 в 17:20

Жителите на Зеленика и "Галата" от три дена нямат вода

Жителите на местността Зеленика и на квартал "Галата" в район Аспарухово край Варна от три дни нямат вода. Причината е стар етернитов водопровод, който аварира често. Това коментира Веселин Русев, управител на ВИК - дружеството. Старият водопровод по наклона, който е на 50 години, не издържа на налягането от помпажните води и след всяко кърпене и..

публикувано на 27.06.24 в 16:30

Пожар гори край Игнатиево

Пожар се е разразил над училището в Игнатиево. Запалили са се сухи треви, съобщиха от полицията. Първоначално четири екипа на пожарната са изпратени на място.  В настоящия момент 8 екипа се опитват да локализират пожара. Хората от Игнатиево са се опитали със собствени сили да потушат огъня, но не са успели, а пламъците са разпространили до вилната..

обновено на 27.06.24 в 15:24

15 август ще е почивен ден за варненци

Празникът на Варна отново ще бъде празничен и неприсъствен ден. Това реши Общинският съвет с 36 гласа „за“. Само един съветник гласува „против“. Християнският празник Свето Успение Богородично е определен за ден на Варна с решение на Общинския съвет във Варна от 1993 г., а за първи път е почивен ден през 2007 г. От тогава до сега традицията се спазва..

публикувано на 27.06.24 в 15:08
Снимката е илюстративна

Пенсионират 53 от старите автобуси на Варна

Общинският съвет даде съгласието си старите автобуси на „Градски транспорт“, които бяха заменени от електробуси, да се бракуват. От експлоатация ще бъдат извадени 53 амортизирани превозни средства. Гласувано бе също да се осигурят до 1,862 млн. лева с ДДС от местната хазна за съфинансиране на проектите, одобрени по новата програма за саниране, в..

публикувано на 27.06.24 в 15:07