Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хидробиолог: ВЕИ в морето не е възможно на по-малко от 2-3 километра от брега

Снимка: БНР, Радио Варна

Предстои да бъдат определени защитени територии в морето и крайбрежните зони, които да влязат в "Натура 2000". Засега те все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европейски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне. Очаква се този регламент също да повлияе при допускането на проекти за ветроенергиен (ВЕИ) парк в морската среда. Рибарският и туристическият бранш вече се обединиха против подобни инвестиции в морето, бяха последвани и от общините Балчик, Шабла, Каварна и Варна.

В повечето случаи не говорим за нещо, което би угнетило тежко морската среда, в никакъв случай. Но ако се прави ВЕИ офшорен парк на близко отстояние, трябва задължително да бъде обсъдено с рибарския бранш, защото основният риболов в Черно море се извършва до към 50-60 метра дълбочина. И повечето водни пътища също са на тези дълбочини при влизане в пристанище Варна или Бургас, отделно военните зони. Това са неща, които трябва задължително да бъдат съобразени. И в момента, в който бъдат изключени, там няма как да бъде поставено подобно нещо. Не считам, че това е редно и че би се случило. Това коментира за Радио Варна гл. ас. д-р Радослава Бекова, хидробиолог в секция "Биология и екология на морето" към Института по океанология на БАН. След 100-150 метра дълбочина започва рязък склон, това означава, че не може да бъде стационарна перка. Много рязко започва да става все по-дълбоко и по-дълбоко и финансово не би било изгодно да се поставя стационарна перка. Това е горе-долу на 2-3 км. от брега и не биха се виждали от брега или по някакъв начин биха угнетили Черноморското ни крайбрежие от екологична гледна точка, от гледна точка на туризъм или нещо друго. Плаващите са изключително скъпи, каза още Бекова. При всички положения подобен тип предложения ще минат обществено обсъждане. 

Стационарни или плаващи?

След като има изградени подобни паркове и те не влияят на морската околна среда, в смисъл негативно, изключително негативно, значи е напълно възможно да се случи. Но това са и държави, където контролът е много по-сериозен, подчерта Бекова.

Когато има конкретно предложение, трябва да бъдат направени допълнителните изследвания, като най-важното е за шума. Каква инфраструктура би била изградена, дали ще са плаващи или стационарни, при плаващи – дали ще има кабели, батерии или каквото и да било, в каква степен ще се разравя дъно или няма да се разравя, това как би повлияло на бентосната фауна, на рибните съобщества, както и шумът как би повлиял на китоподобните (б. ред. делфините), тъй като знаем, че те най-много биха пострадали при нещо подобно.

Цялото интервю слушайте по-долу:

А какво се знае за потенциалното въздействие на подобни ВЕИ съоръжения в морето върху живота в него? Говори се за вибрации, за шумово замърсяване?

Шумовото замърсяване в Черно море така или иначе се следи съгласно рамковата директива за морска стратегия, дискриптор 11 отговаря за мониторинга върху шума. Самата вибрация - има методи, с които да бъде обрана, тоест да не се отрази много сериозно върху морската околна среда. Разбира се, колегите орнитолози биха казали как биха повлияли тези перки на пътищата на птиците.

Има ли вече изследвания за въздействието на подобни паркове в други европейски морета?

Научните данни са широко разпространени в мрежата.

Какво „казват“ те?

След като съществуват, значи е възможно. Особено в развити държави, където процеса на контрол... не искам по никакъв начин да засегна някой, но контролът е много по-сериозен. След като има изградени подобни паркове и те не влияят на морската околна среда, в смисъл негативно, изключително негативно, значи е напълно възможно да се случи.

Но, на какво отстояние са те от брега, да кажем в Северно море?

Някои са видими, други не са, зависи много от вида на перките, които биват поставени – дали са малки или големи, дали са плаващи или стационарни и т. н.

Тоест до момента няма категорични данни за отрицателно въздействие на такива съоръжения на флората и фауната в морето?

Да. На този етап няма нещо подобно, което категорично да казва изключително вредни са.

В предварителния разговор казахте, че вече имате дадена експертна оценка във връзка със Стратегическия план.

Да, беше по Плана за възстановяване и устойчиво развитие на България. Там имаше проекти, в които евентуално да бъде инвестирано и всъщност оценката, която бях направила върху въздействието върху морската околна среда е, че е напълно възможно, но като се има предвид абсолютно всички неща, които изреди по-рано и разбира се бъдат направени допълнителните изследвания, които са необходими, когато има конкретно предложение.

Какво по-конкретно?

Най-важните са за шума. Каква инфраструктура би била изградена, дали ще са плаващи или стационарни, при плаващи – дали ще има кабели, батерии или каквото и да било, в каква степен ще се разравя дъно или няма да се разравя, това как би повлияло на бентосната фауна, на рибните съобщества, както и шумът как би повлиял на китоподобните (б. ред. делфините), тъй като знаем, че те най-много биха пострадали при нещо подобно.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48