Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хидробиолог: ВЕИ в морето не е възможно на по-малко от 2-3 километра от брега

Снимка: БНР, Радио Варна

Предстои да бъдат определени защитени територии в морето и крайбрежните зони, които да влязат в "Натура 2000". Засега те все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европейски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне. Очаква се този регламент също да повлияе при допускането на проекти за ветроенергиен (ВЕИ) парк в морската среда. Рибарският и туристическият бранш вече се обединиха против подобни инвестиции в морето, бяха последвани и от общините Балчик, Шабла, Каварна и Варна.

В повечето случаи не говорим за нещо, което би угнетило тежко морската среда, в никакъв случай. Но ако се прави ВЕИ офшорен парк на близко отстояние, трябва задължително да бъде обсъдено с рибарския бранш, защото основният риболов в Черно море се извършва до към 50-60 метра дълбочина. И повечето водни пътища също са на тези дълбочини при влизане в пристанище Варна или Бургас, отделно военните зони. Това са неща, които трябва задължително да бъдат съобразени. И в момента, в който бъдат изключени, там няма как да бъде поставено подобно нещо. Не считам, че това е редно и че би се случило. Това коментира за Радио Варна гл. ас. д-р Радослава Бекова, хидробиолог в секция "Биология и екология на морето" към Института по океанология на БАН. След 100-150 метра дълбочина започва рязък склон, това означава, че не може да бъде стационарна перка. Много рязко започва да става все по-дълбоко и по-дълбоко и финансово не би било изгодно да се поставя стационарна перка. Това е горе-долу на 2-3 км. от брега и не биха се виждали от брега или по някакъв начин биха угнетили Черноморското ни крайбрежие от екологична гледна точка, от гледна точка на туризъм или нещо друго. Плаващите са изключително скъпи, каза още Бекова. При всички положения подобен тип предложения ще минат обществено обсъждане. 

Стационарни или плаващи?

След като има изградени подобни паркове и те не влияят на морската околна среда, в смисъл негативно, изключително негативно, значи е напълно възможно да се случи. Но това са и държави, където контролът е много по-сериозен, подчерта Бекова.

Когато има конкретно предложение, трябва да бъдат направени допълнителните изследвания, като най-важното е за шума. Каква инфраструктура би била изградена, дали ще са плаващи или стационарни, при плаващи – дали ще има кабели, батерии или каквото и да било, в каква степен ще се разравя дъно или няма да се разравя, това как би повлияло на бентосната фауна, на рибните съобщества, както и шумът как би повлиял на китоподобните (б. ред. делфините), тъй като знаем, че те най-много биха пострадали при нещо подобно.

Цялото интервю слушайте по-долу:

А какво се знае за потенциалното въздействие на подобни ВЕИ съоръжения в морето върху живота в него? Говори се за вибрации, за шумово замърсяване?

Шумовото замърсяване в Черно море така или иначе се следи съгласно рамковата директива за морска стратегия, дискриптор 11 отговаря за мониторинга върху шума. Самата вибрация - има методи, с които да бъде обрана, тоест да не се отрази много сериозно върху морската околна среда. Разбира се, колегите орнитолози биха казали как биха повлияли тези перки на пътищата на птиците.

Има ли вече изследвания за въздействието на подобни паркове в други европейски морета?

Научните данни са широко разпространени в мрежата.

Какво „казват“ те?

След като съществуват, значи е възможно. Особено в развити държави, където процеса на контрол... не искам по никакъв начин да засегна някой, но контролът е много по-сериозен. След като има изградени подобни паркове и те не влияят на морската околна среда, в смисъл негативно, изключително негативно, значи е напълно възможно да се случи.

Но, на какво отстояние са те от брега, да кажем в Северно море?

Някои са видими, други не са, зависи много от вида на перките, които биват поставени – дали са малки или големи, дали са плаващи или стационарни и т. н.

Тоест до момента няма категорични данни за отрицателно въздействие на такива съоръжения на флората и фауната в морето?

Да. На този етап няма нещо подобно, което категорично да казва изключително вредни са.

В предварителния разговор казахте, че вече имате дадена експертна оценка във връзка със Стратегическия план.

Да, беше по Плана за възстановяване и устойчиво развитие на България. Там имаше проекти, в които евентуално да бъде инвестирано и всъщност оценката, която бях направила върху въздействието върху морската околна среда е, че е напълно възможно, но като се има предвид абсолютно всички неща, които изреди по-рано и разбира се бъдат направени допълнителните изследвания, които са необходими, когато има конкретно предложение.

Какво по-конкретно?

Най-важните са за шума. Каква инфраструктура би била изградена, дали ще са плаващи или стационарни, при плаващи – дали ще има кабели, батерии или каквото и да било, в каква степен ще се разравя дъно или няма да се разравя, това как би повлияло на бентосната фауна, на рибните съобщества, както и шумът как би повлиял на китоподобните (б. ред. делфините), тъй като знаем, че те най-много биха пострадали при нещо подобно.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10