Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат "въздействащия облик" на бившата Софийска банка във Варна

Собственикът на сградата на ул. "Преслав" 24 във Варна, позната като някогашната Софийска банка "има отговорно отношение към своята собственост, разполага с нужните средства и организация, за да бъде извършено всичко необходимо за възвръщане на въздействащия облик на недвижимата културна ценност".

Това е написано в писмо на инвеститора - "Сити Актив" ООД, до община Варна по отношение на проекта за реконструкция на бившата банкова институция, която беше такава и по времето на комунистическият режим.

Разрешението за строеж е с №8 от 18 януари 2018 г. и е за офис - сграда с ограда. То включва реставрация и адаптация на сградата, която е недвижима културна ценност, вписана в регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерство на културата, съобщиха за Радио Варна от общината в отговор на наши въпроси.



Проектът предвижда още запазването и реставрацията на уличната фасада ведно със скулптурната композиция „Бог Меркурий, яздещ орел“, която е дело на Кирил Шиваров. 


По отношение на проекта от НИНКН са дадени няколко становища в годините.

През 2012 г. е съгласувано аварийно укрепване на рушащата се с години сграда, по чийто покрив имаше дори прорасли фиданки.

През 2015 г. и 2016 г. са съгласувани техническият паспорт на сградата, както и архитектурната идейна концепция за реставрацията.

Със становище от 2017 г. е съгласуван технически и инвестиционен проект, а през 2022 г. от културното ведомство са съгласували и инвестиционният проект с изискване за спасително археологическо проучване. 

В началото на януари тази година - на 11.01.2024 г., са съгласувани консервационно-реставрационните работи на скулптурната композиция на Кирил Шиваров, включително са одобрени и мерки за защитата и обезопасяването й при извършване на строително-монтажните работи по сградата. 

Статуята на Меркурий няма да се демонтира. Именно това налага и нейното опаковане. 



Преди броени дни - в края на февруари 2024 г. от община Варна са извършили проверка на какъв етап са дейностите във връзка с издаденото строително разрешение от 18 януари 2018 г. Установено е укрепването на фасадата, както и обновено обезопасяване на тротоара откъм ул. „Преслав“. 



Предстоят дейности по частичен демонтаж, предвидени в инвестиционния проект, който е съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Всички те ще се извършват ръчно, т.е "тухла по тухла".

Демонтажът, заедно с извозването на строителните отпадъци ще приключи до 60 дни. 


Снимки: Доротея Николова, Румен Сарандев и Varna Heritige.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“..

обновено на 03.10.24 в 15:22
Фестивал

Средновековен фестивал "Рицарите в музея" се провежда във Варна

Средновековен фестивал „Рицарите в музея" започна днес във Варна по повод 580-тата годишнина от Битката при Варна на 10 ноември 1444 г. Фестивалът се провежда в двора на Археологическия музей до събота включително и пресъздава моменти от историческата паметна дата за Варна. Посетителите ще видят как обитателите на средновековния рицарски лагер..

публикувано на 03.10.24 в 14:19

Общински крос "Бъди смел, бъди добър!" на 4 октомври в Балчик

Община Балчик ще се присъедини към инициативата на Държавната агенция за закрила на детето и на 4 октомври ще организира крос под мотото “Бъди смел, бъди добър!”.  Очаква се в петъчния ден ученици от всички балчишки училища да се включат в масовото бягане. Събитието ще започне в 14:00 часа и ще се проведе по алея “Ехо”. Началото ще бъде пред..

публикувано на 03.10.24 в 13:11
Битката при Варна, илюстрация от 1564 г.

Отбелязваме 580 години от Битката при Варна

Средновековен фестивал под наслов „Рицарите в музея" ще бъде открит в 12:00 часа днес в двора на Археологическия музей във Варна. Събитието ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна през 1444 година, водена от полския крал Владислав III Варненчик. На откриването ще присъстват кметът на града Благомир Коцев и посланикът на Република Полша в..

публикувано на 03.10.24 в 08:48

Международен фонд дава до 150 000 евро за младежки стартъпи

В началото на следващата година ще бъде създаден международен фонд с частни инвестиции за подкрепа на младежки стартъпи. Проектите могат да бъдат на стойност до 150 000 евро. Това съобщи във Варна Милена Стойчева, бивш министър на иновациите в последното редовно правителство и директор на "Джуниър Ачийвмънт" .  Тя каза, че България участва със..

публикувано на 02.10.24 в 18:59

Паметен знак на Кирил Господинов откриха във Варна

Паметен знак на Кирил Господинов беше открит във Варна днес. Той е дело на скулптора Кирил Янев. Инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова, съобщава БТА.  На барелефа Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш Майстора. Изписана е популярната реплика на героя му „Ша ти сложа шапката..

публикувано на 02.10.24 в 15:13

Бум на луксозния сватбен туризъм във Варна

Забелязва се бум на луксозните сватби във Варна. Бюджетите на тържествата започват от 20 000 и надхвърлят 100 000 лева. Това каза Павлин Косев, председател на варненския клон на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . Друга задържаща се тенденция са смесените бракове, каза още той. Сватбата е един красив момент в живота на хората и те..

публикувано на 02.10.24 в 08:40