Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три групи в ОбС-Варна с декларации защо не подкрепят бюджета

Снимка: Нина Милошевич

Три от групите в Общинския съвет на Варна изпратиха декларации, в които обясняват защо не подкрепят Бюджет 2024 на Варна. ОбС прие документа с 30 гласа „за“, 16 „въздържал се“ и един „против“ след близо 15-часови дебати.

БСП-Варна, “Алтернативата” и "Възраждане" изтъкнаха своите аргументи. 

"След четири месеца тупане на топката, най-накрая ОбС прие бюджета на град Варна. Но от днес, освен нов бюджет, варненци се сдобиха и с нова политическа коалиция в Общинския съвет - ПП-ДБ + ГЕРБ", посочват от БСП-Варна. 

Решението на групата от "Алтернативата"   да се въздържи от одобрение на бюджета е с граждански, а не с политически мотиви, подчертават оттам. Ние сме избрани от гражданите на Варна за техни представители, които да защитават обществените интереси. Ние не сме против приемането на бюджета. Гласуването с „Въздържал се“ е своеобразен сигнал към новосформираната власт, към администрацията, към кмета, че подхождат непрофесионално в редица направления, се казва още в позицията и са изброени няколко точки. 
"В предложения бюджет не се предвижда структурна реформа в администрацията на общината. Няма заложена оптимизация на разходите", аргументират се от "Алтернативата.
На последната сесия на Общинския съвет във Варна се случи това, за което предупреждавахме през цялата кампания, а именни, че привидните противници от ППДБ и ГЕРБ, ДПС се събудиха като коалиционни партньори. Това се казва в декларация на общинските съветници от групата на “Възраждане”  в Общинския съвет във Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват аварийните ремонти във Варна

До края на работния ден пътностроителните фирми да заявят своята готовност за започване на аварийните ремонти на територията на общината. Това нареди по време на сутрешната оперативка на общинската администрация кметът Благомир Коцев.  По данни на ресорната дирекция „Инженерна инфраструктура“ от фирмите са потвърдили, че имат необходимия технически и..

публикувано на 13.05.24 в 15:31

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

До 14 май всеки български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, трябва да заяви това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. Вторник е и краен срок за организациите на българските граждани в съответното място извън страната, които..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

БЧК продължава раздаването на продукти на социално слаби

До 31 май 2024 г. ще продължи раздаването на продукти по Програмата за храни и основно материално подпомагане на Българския червен кръст.  Пунктовете работят от 8.30 до 12.30 ч. на следните адреси във Варна: район "Владислав Варненчик" - кв. "Владиславово", пазар до кметството. район "Аспарухово" - кв. "Аспарухово", ул. "Кишинев" 15,..

публикувано на 13.05.24 в 15:06
архив

Задържаха убиеца на украинец, намерил смъртта си в курорт край Варна

Задържаха предполагаемия убиец на украински гражданин, намерил смъртта си в апартхотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" на 8 юни м.г. След водено разследване соченият за извършител на престъплението е открит в страна от ЕС през август м.г.. Той е пребивавал в Германия. Мъжът е предаден на българските власти едва този май, поради законодателни..

публикувано на 13.05.24 в 13:55

Пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли, предаде БНР.  Той припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 13:54
Камчия, врата в морето

Търсят спасители за 10 плажа във Варна и областта

Търсят се спасители за десет неохраняеми морски плажове във варненска област.  Областният управител обяви процедура за възлагане на обществена поръчка за „Обезпечаване с водноспасителна дейност" през 2024 г. на плажовете, които са изключителна държавна собственост, в областта. В община Варна това са: " Буните 2-изток", " Буните 2-запад" и "..

публикувано на 13.05.24 в 12:20

Отсякоха дърво в центъра на Варна, каква е причината?

Сухо дърво, за което е издадена заповед, беше отсечено тази сутрин в средната ивица на ларгото към Морската градина, съобщиха еколозите от район "Одесос". Оттам информираха, че в момента не се провежда санитарна резитба, а се коси за втори път, тъй като от дъждовете и по-високите температури тревата е избуяла отново. Жанета Пенкова от..

публикувано на 13.05.24 в 11:40