Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Като в приказките

Снимка: Pixabay

Радвам се, че сме заедно в началото на щастливата седмица! В сряда ще отбележим международния ден на щастието и този - на приказките: все хубави неща, които правят живота цветен, пълноценен и забележителен.

Щастието

Като специалист по радостта не веднъж съм разяснявала колко важна и същевременно лесна работа е щастието. Достатъчно е да са спазени първоначалните няколко общи условия. Нали се сещате? Генетика, взаимоотношения, здраве, доходи, работа, усещане за цел и свобода.

Нататък всеки може смело да надгражда. И да се наслаждава на качествен живот. Любим човек, хубава музика, уютно място, вкусна храна, добра компания, горещ шоколад или елегантно вино на блажени глътки. Ароматни свещи, огън в камината, гледката на приказен залез над смълчания град... Съвършените моменти на щастието.

Приказен залез ли казах? Да. Ще отбележим и деня на приказките. Не само на щастието. И така:

Приказките

Хубавото при тях е, че преглъщаме поуката леко и с апетит, без да се дразним и отегчаваме, както би се случило, ако в реалния живот някой реши да ни подлага на дълги и напоителни нравоучения. Колкото и добронамерен да е човекът, колкото и правилни неща да иска да отбележи, обикновено резултатът не е в негова полза. Особено в детска възраст е супер важно историята да е ярка и вълнуваща, а поуката да е разбираема. И ако може – без излишни усложнения.

Но само в детството ли е така?

Лично аз смятам за забележителен пример сагата на Лусинда Райли за седемте сестри. Всъщност, ако трябва да съм точна, последната – осма част, е написана от сина на авторката – Хари Уитакър. За мен това е една дълга и детайлна приказка за доброто, човещината, прошката... А вероятно, както във всяка приказка, и за вечната борба между благородството и най-мрачните ъгълчета на човешката същност.

Красиво е, че целият епос се базира на легендите за съзвездието Седемте сестри, познато още като Плеядите и че заедно с всички тези истории, ние – читателите обикаляме света и времето по един много драматичен, но и романтичен начин. Лично за мен беше удоволствие да прекося отново, само че чрез книги, места, на които съм била и които изключително харесвам - в Бразилия, Норвегия, Австралия..., но най-голяма радост беше на финала да преживея силата на човешкото благородство и колкото и традиционно да звучи, радостта от това, че ние - хората можем да бъдем много добри, великодушни, изпълнени с обич и чудесни. Така че, да! За мен това е приказка за пораснали деца, които затварят последната страница на последната книга от сагата и се чувстват удовлетворени, че доброто е силно и любовта – във всичките й форми, е навсякъде около нас и прави света по-очарователен и красив.

И, разбира се, другото – изключително важно за приказките - щастливият край! Какво по-хубаво от това, че в края на историята всеки и всичко си отиват на мястото, което по принцип изглежда най-правилно: крал Тритон полага музикантската клетва, Ариел е щастлива, мечтата на Бел се сбъдва, звярът се превръща в принц, джинът е свободен, Аладин и Жасмин се понасят сред облаците на вълшебно килимче.

Щастието и приказките.

Лесна работа е да направим живота по-красив, ярък, пълноценен и пъстроцветен. Достатъчно е да сме се постарали да постигнем щастие и, въпреки годините, да допускаме до себе си приказни сюжети, които ни връщат чистотата и искреността на детското начало, а вярвам, че именно то добавя яснота, увереност и позитивна нагласа в този иначе доста сложен свят.


По публикацията работи: Даниела Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Признателни пациенти откриха паметна плоча на обичан лекар

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната плоча не е..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Свободата на медиите в ЕС е в упадък

Ще се превърнат ли обществените телевизии в Европа в "папагал на правителството"? Според германската неправителствена организация „Съюз за граждански свободи в Европа“ свободата на медиите в Европейския съюз е в упадък и е близо до "точката на пречупване“. Тази тревожна констатация е резултат от "умишлени атаки или небрежност от страна на различни..

публикувано на 04.05.24 в 14:35
Поразени сгради при руската атака в Чернигов, 17 април 2024 г.

Икономическото възстановяване на Украйна зависи от завръщането на бежанците

Според доклад на Международната организация по миграция (МОМ) близо една трета от населението на Украйна е било принудено да напусне домовете си. Около 3,7 млн. души все още са вътрешно разселени, а близо 6,5 млн. души са бежанци в други държави. МОМ съобщи също така, че повече от 14,6 млн. души, около 40 % от населението на Украйна, все още се нуждаят..

публикувано на 04.05.24 в 13:00

Свързани ли са наднорменото тегло и рискът от деменция?

Много благотворителни организации за борба с деменцията съветват хората да поддържат здравословно тегло, за да намалят риска от деменция. Някои проучвания обаче показват, че затлъстяването всъщност може да предпазва от деменция. Какво казват научните изследвания? Доказателствата за връзката между затлъстяването и деменцията на пръв поглед изглеждат..

публикувано на 04.05.24 в 12:05

Кой размества великденските стоки и как се стига до заблуди за цените?

Цената на великденските стоки трябва да е ясно обозначена и поставена в непосредствена близост до артикула, за който се отнася, независимо от това колко е голям или близък по вид до останалите. Това припомни основателят на онлайн платформата Габриела Руменова във връзка с ежегодните нелоялни практики в този период от годината. Заради по-големия поток..

публикувано на 04.05.24 в 10:28

Откриват Студио за психично здраве Св.София в гр.Варна тази вечер

Предстоят различни ателиета с интересни дейности.  Една от тях е насочена към възрастните хора на град Варна, като идеята е да направим смела крачка към усещането за това - да си нужен. Усещането за споделеност и съпричастност - ежемесечни срещи на хора в пенсионна възраст с различни и разнообразни инициативи и активности. Това каза за Радио..

публикувано на 03.05.24 в 13:30

В катедралния храм във Варна отбелязват Разпети петък

Богослужението Св. Страдания Господни бе отслужено  в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това беше изнесена светата Плащаница.  В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното..

публикувано на 03.05.24 в 13:27