Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Гуцанов: Стига лъжи, не мигрантите, а коридор №5 е причината да не сме в Шенген

Борислав Гуцанов
Снимка: БГНЕС

България не се допуска до Шенгенското пространство заради коридор №5, който изменя маршрутите на логистичните транспортни връзки в Европа. Тезата е на депутата от БСП Борислав Гуцанов. В обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" той призова да престанем да се заблуждаваме, че причините са в мигрантския поток. „Колко минават през нашите граници и колко през Италия“, риторично попита варненският народен представител и допълни, че цифрите са несравними:

          В момента се разработват големите пристанища в Гърция. Най-вече Солун. Тогава корабите от Суецкия канал могат да отидат до Солун, което е три пъти по-кратко разстояние. Вместо корабите да минават през цялото Средиземно море, Гибралтар, Ла манша и да разтоварват в холандските пристанища. На един голям кораб над 50 000 долара струва чартърната му ставка. Представете си колко пари ще бъдат спестени, колко по-бързо ще стигнат товарите и от Солун вече, могат през България стоките да отидат в Централна Европа. Това означава, че България с този коридор ще печели милиарди. Но когато не си в сухопътния Шенген, това много по-трудно може да се случи.

Гуцанов заяви още, че нашата вина е в спрелите и недостатъчно развити магистрали в Западната част на България, най- вече при Кресна. ЖП линията също не е изградена, а тя е от ключово значение за превоза, допълни той. Пак според депутата, НКЖ не е направила абсолютно нищо в това отношение и трябва да се търси политическа и наказателна отговорност от правителството на Николай Денков.

Гуцанов изказа критика и по отношение на една от основните задачи на кабинета на акад. Денков, а именно влизането в Еврозоната. Според депутата на социалистите, България икономически не е готова за паричния съюз, освен това имаме различна данъчна система. „Тикат ни в нещо, от което е ясно, че българската икономика ще загуби, а неравенствата ще станат още по-големи“- допълни Борислав Гуцанов.

Гуцанов прогнозира скок на цената на електроенергията с 20% при либерализацията на енергийния пазар от 1 юли, за което от БСП са поискали отлагане. След година, цената на тока може да е двойна, допълни варненският депутат.

          Какво значи либерализация на пазара? Нов търговец на енергия. Той собственик на атомна централа ли е? Произвежда ток ли? Или е собственик на преносната мрежа? Не. Просто един нов тунеядец ще се намести между потребителите, производителя и преносната мрежа. БСП беше твърдо против още в началото, за съжаление не успяхме да го предотвратим, но поне да го отложим.

Гуцанов припомни, че АЕЦ Белене е била разчетена на цена около пет милиарда евро, а двата реактора са закупени. Към днешна дата ние сме се отказали от тази АЕЦ, подаряваме, а не продаваме реакторите на Украйна, която е във война и може да строи, а ние не: Започваме по предложение на народни представители, подкрепени от Кабинета Денков да се строят 7 и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй на цената от 30 милиарда долара. На всичко отгоре има само една централа в света по тази американска технология, АР 1000, "Вогъл" в щата Джорджия. Заредена е със свежо ядрено гориво преди 7 месеца. Тогава уверенията са били, че ще струва 14 милиарда долара, а е излязла над 30 милиарда, строена над 15 години. При това работи само единият реактор. Втората АЕЦ по тази технология в Джаксънвил е спряна поради огромните разходи за построяването и. Това е черна дупка.

Относно изборите за европарламент, Гуцанов призна, че трудно БСП би могла да надскочи резултата си и да има повече от сегашните пет депутата в Брюксел. Той заяви, че социалистите са реалисти и че при новите играчи на политическата сцена бройката им може да намалее.

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30