Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”.


Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова:



Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи вдъхновение от най-добрите. С един от акцентите в изложбата си, тя хвърли ръкавица на Маурицио Кателан, поредният художник, обявил края на изкуството и връщането ни в консуматорството, залепвайки банан с тиксо и обявявайки го за произведение на изкуството. Ренета Павлова изобрази този опит за оригиналничене и привличане на внимание върху, изрисуваното от нея, копие на „Момичето с перлената обица” на Йоханес Вермеер ван Делфт. 

Новата изложба е своеобразно продължение на „Винаги има цветя за тези, които искат да ги видят”. За мото тогава тя използва цитат на, един от най-известните представители на модерното изкуство, Анри Матис. Този път заглавието на изложбата е подсказано от Ван Гог – друг колос в живописта. То е по-скоро закачка и желание на авторката да подскаже, че ще стане въпрос за слънчогледи. Няма човек, който при споменаването им, да не асоциира с Ван Гог. Неговата страст към тях, изразена в няколко култови платна, е станала символ за безкрайна слънчева интерпретация.


За разлика от Ван Гог, Ренета използва синьо само в няколко от творбите си и най-вече в портрета на автора, който е своеобразен акцент в експозицията. Всъщност, не по-малко претенции за акцент има и репродукцията на Мона Лиза, на Леонардо да Винчи. Вмъквайки я в композиция със слънчогледи, Ренета прави неповторима и оригинална по свой начин творба, много по - интересна и естетски издържана от станалата популярна, на Марсел Дюшам. /Мона Лиза с брада и мустаци/.


И докато слънчогледите от картините на Ван Гот излъчват усещане за пролет, спокойствие и слънце, в тези, на Ренета, откриваме зрялост, пълнота и щедрост. Те са преминали възторга на цъфтежа, привличащ рояци пчели и насочени обективи, и вече са във фазата на своята есенна зрялост - натежали от плод, смирено приведени, изпълнени в една тоналност с много малко акценти. От „Няма синьо без жълто и без оранжево”, Ренета е навлиза предимно в жълтото, преминава в оранжево и акостира в кафявата гама. В своите слънчогледи Ван Гог е използвал 38 нюанса на жълто. Далеч съм от мисълта да проследя точно колко е използвала Ренета, но със сигурност, тя е уловила емоцията в неговите творби, без да го имитира. Тази завихреност и свободни вълнообразни движения на стебла, цветове и листа, придава усещането за безкрайност, което струи и от картините на Ван Гог Това е всъщност истинската допирателна, в която живописният свят на Ренета се доближава до тази култова тема, допълва Ваня Маркова от галерия "Арт Маркони".

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 05.05.24 в 09:40

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

публикувано на 04.05.24 в 09:05

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34