Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Кънева ще представи филма си “Ето къде си в млякото на мечтите” в Градската художествена галерия на Варна

Лентата е за българското участие на Венецианското биенале на съвременното изкуство от 2022 г.

Началото на прожекцията е на 26 май от 15:00 ч.


Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, кани на 26 май почитателите на съвременното изкуство на прожекция на документален филм, който ще ги запознае с българския проект от предходното издание на Венецианското биенале - от 2022 г. Автор и продуцент на филма “Ето къде си в млякото на мечтите” е режисьорката Милена Кънева, която често работи с Ирина Баткова - куратор на българското участие в това издание на най-старото биенале за визуални изкуства. Прожекцията е част от програмата на фестивала “БУНА”.

“Това е разказ за представянето на България на 59-ото Биенале във Венеция през 2022 г. с проекта “Ето къде си” на Михаил Михайлов с куратор Ирина Баткова - споделя Милена Кънева пред Нина Локмаджиева. - Тогава Михаил е част от художниците на проекта “Herbarium Collection”, а миналата година в рамките на “БУНА” ние направихме тук, в Градската галерия на Варна, изложба на “Хербариум” и неговото произведение също беше част от изложбата. Аз имах свободата, дадена ми от тях двамата - те ме допуснаха да снимам целия процес на създаване на едно site-specific произведение - произведение, съобразено със средата, така че средата, в която се прави, да стане част от него. Залата тогава беше Галерия “Рава”, която е едно венецианско палацо, много типично, но което пък не беше типичната галерия за съвременно изкуство. И когато Михаил и Ирина са се готвили за проекта, се оказва, че те са имали възможност да видят само едни снимки, поради много късното винаги българско кандидатстване, защото Министерството късно обявява конкурсите. Отивайки вече във Венеция, те е трябвало да се справят със спецификите на това място, които да интегрират вътре в този сложен проект, който се състои от пърформанс и от няколко различни елемента, които Михаил е развивал през годините - чистещи пиедестали или пък dust to dust - прах при прахта - рисунки на прах и на всичко, което ние в човешкото си съществувания оставяме като невидима следа, която пак е прах. Това беше една огромна рисунка по средата на този павилион, която се състоеше от много елементи. Оказа се, че когато те я направиха, сглобиха, за мен тя беше точно като Млечния път или пък се свързваше по много интересен начин с темата на 59-ото биенале, избрана от Чечилия Алемани, която беше тогава генералният куратор на изложбите - “Млякото на мечтите”. Затова и аз дадох на филма това заглавие. Ще има и продължение този филм, свързано с Националната галерия на Австрия - музея Белведере. Михаил Михайлов е и признат австрийски художник, който от години живее между Париж и Австрия и неговата рисунка беше експонирана и в музея Белведере .”

Милена Кънева е родена в Русе. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ. През 1987 г. е вече в Италия, където работи като журналист в агенциите TWN и APTN, и прави репортажи от Източна Европа, Африка, Южна Америка и Азия. Като журналист на свободна практика и продуцент българката снима в горещите точки на света. През 2000 г. първият й пълнометражен документален филм “The Initiation” (2000 г.) взема първа награда на фестивала „Два свята”. Документалният филм “Тотално отричане” й носи наградата за човешки права „Вацлав Хавел” (2006).



По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Танер Мерт за втори път в родния град с изложба: Балчиклии много ми липсват

Балчиклии много ми липсват! Така се обърна Танер Мерт към съгражданите си от родния град, който напуска по време на масовото изселване в Турция 1989 г. "Учил съм тук до 10. клас и искам да се срещна със съучениците и приятелите. Наистина много ми липсват", бе откровен художникът, който за втори път показва картините си на балчишката публика...

публикувано на 16.06.24 в 12:01

Опера в Летния театър стартира във Варна

15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър" се открива тази вечер в 21:00ч. в емблематичния за морската столица Летен театър. В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката..

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия

Изложбата “Кръговратът на квадрата” на русенските художници Таня и Георги Пасеви откриха в Градската художествена галерия във Варна. Съвместната изложба на артистите, които съчетават семейния живот и изкуството, може да бъде видяна от варненска публика до 30 юни. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество..

публикувано на 14.06.24 в 14:54

Дриймърс, Виена с албум и турне в България

Дриймърс, Виена са създадени през ноември 2021 към сдружение за култура „Лилавият лебед” от оперния певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните музиканти Томас Шьон (сакс и кларинет) и Гералд Грюн (тромпет).  Групата започва историята си с успешни концерти, а през 2023..

публикувано на 14.06.24 в 13:35

Съвременни артисти от цял свят ще търсят възможности за ново сценично пространство във Варна

Артисти от цял свят пристигат във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за танц и други съвременни изпълнителски изкуства в града. На 16 и 17 юни творци от 15 държави ще обсъждат възможностите в морската столица да се създадат по-добри условия за развитие и обмен на местните творци и за представяне на съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:02