Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко опасни са вейповете?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново проучване дава яснота за рисковете от употребата на вейпове. Който е спрял цигарите, но е започнал да пуши вейпинг продукти, е по-застрашен от раково заболяване, пише Deutsche Welle.

Хората, които са спрели цигарите, но са започнали да пушат вейпове, са по-застрашени от рак на белия дроб, разкрива ново проучване от Южна Корея. 

"Това е първото голямо проучване, което доказва повишения риск от рак на белия дроб при потребителите на електронни цигари след спиране на тютюнопушенето", казва Йон Ук Ким, който е ръководител на проучването, проведено в университетската болница Бунданг в Сеул. 

Вейповете съдържат опасни химикали

Учените са изследвали 4 329 288 жители на Южна Корея, които в миналото са пушели цигари. В периода 2012-2021 година 53 354 от тях са развили рак на белия дроб, а 6351 са починали.

Бившите пушачи на конвенционални цигари, които след това са започнали да консумират електронни, са били изложени на по-голям риск да се разболеят и да умрат от тези, които са преустановrли всякакъв прием на никотин. 

Електронните цигари нагряват течност, която се превръща в пара. Въпросната пара се вдишва. Понякога те съдържат тютюн, който е основната вредна част от цигарите и причинява рак. Електронните цигари обаче съдържат и други потенциално вредни химикали, макар и в по-ниски количества от тези в тютюневите цигари.

"Опасните химикали, открити във вейповете, които могат да увредят белите дробове, включват акролеин, формалдехид, диацетил и свръхфини частици, които могат да бъдат вдишани дълбоко. Вейпинг продуктите могат да съдържат и тежки метали като олово", казва Ашли Мерианос от Университета на Синсинати в САЩ.

Много дългосрочни ефекти засега са неизвестни

Много здравни експерти и организации смятат, че електронни цигари са значително по-безопасни от пушенето на тютюн. Вейповете се препоръчват и като средство за спиране на цигарите. Експертите казват, че електронните цигари са безопасни за кратък или средно кратък период, но най-вероятно не и в дългосрочен план. 

Мерианос потвърждава, че дългогодишните ефекти върху здравето са по-скоро неизвестни: „Изникващи напоследък доказателства сочат, че вейповете може да са свързани с белодробни проблеми, включително астма. Освен това ограничените проучвания, с които разполагаме, показват, че вторичното излагане на аерозоли е свързано с респираторни симптоми и заболявания", казва Мерианос пред ДВ. 

Течностите за електронни цигари могат да съдържат много ниска концентрация на различни химикали, за които е известно, че причиняват рак. Употребяващите ги интензивно вдишват тези химикали многократно всеки ден, а и в продължение на години. 

А доказателства, че вейповете причиняват рак?

Но има ли доказателства, че вейповете причиняват рак? Не, за сега - до момента не е известно каква степен на консумация е достатъчна, за да причини рак. 

От друга страна, изследвания сочат, че използването на вейпове за кратък период от време - по-малко от две години - не води до ръст в онкологичните диагнози.

Последното проучване от Южна Корея е част от няколко скорошни публикации, които показват, че вейповете могат да повишат риска от разболяване от рак в по-късен етап от живота, поне за хората, които преди са пушели конвенционални цигари. Проучване, публикувано през март 2024, установи, че потребителите на вейпове и пушачите на цигари имат сходни промени в ДНК на клетките в устата си.

Подобни промени се свързват с бъдещо развитие на рак на белия дроб при пушачите, но не доказват, че хората, които пушат вейп, непременно ще развият рак. Мерианос подчертава, че учените не разполагат с достатъчно доказателства, за да направят заключения за дългосрочните здравни последици от вейповете, включително за раковите заболявания. Не е ясно също дали те вредят повече на някои хора - например на бременни жени и деца.

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ няма да участва в преговорите за правителство днес

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в преговорите за съставяне на правителство.  "Съобразявайки се с волята на избирателите", от ПП-ДБ отказват поканата за днес. Започват преговорите за кабинет, ГЕРБ-СДС се срещат с ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане" още днес В позицията ПП-ДБ заявяват, че в Народното събрание ще..

публикувано на 17.06.24 в 12:27
Коста Стоянов

"Възраждане": Едва ли ГЕРБ ще ни поканят на консултациите, приоритетите ни са коренно различни от политиката им

От партия "Възраждане" коментираха във Варна, че едва ли ще бъдат поканени от ГЕРБ на предстоящите преговори за бъдещ кабинет. Народният представител Коста Стоянов посочи, че едва ли от партията, спечелила най-много гласове на изборите, ще приемат техните приоритети. "Интересното е, че ГЕРБ още в началото, още в предизборната кампания, заявиха,..

публикувано на 17.06.24 в 11:46

Започват преговорите за кабинет, ГЕРБ-СДС се срещат с ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане" още днес

ГЕРБ-СДС изпрати покани до политическите сили в Народното събрание за обсъждане на възможностите за съставяне на експертно правителство, предаде БНР.  Въпреки първоначалните очаквания разговорите да започват в утрешния ден - преговорите са насрочени още за днес.  Първата среща ще е с ДПС в 13 часа в сградата на Народното събрание. Следват срещи с..

публикувано на 17.06.24 в 10:42

С месец удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец, считано от днес. Това предвижда заповед на здравния министър Галя Кондева, предаде БНР.  Заповедта обхваща и антибиотиците за деца. Според мотивите за издаването ѝ има нови данни от извършени проверки, които установяват нередовни доставки, забавяне..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Излязоха резултатите от пробите, взети в района на Шокъровия канал, доказват замърсяване с отпадъчни води

Резултатите от изследването на пробите, взети на 7 юни от морските води в района на Шокъровия канал, показват превишение на нормите по показатели азот амониев нитритен и нитратен , съобщиха от Басейнова дирекция "Черноморски район"  във Варна. Стойностите за показателите БПК5 и ортофосфати като фосфор съответстват на добро състояние , допълват..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

Във Варна обявиха конкурс за началник на отдел в дирекция "Култура и духовно развитие"

Община Варна обявява конкурс за началник на отдел „Градски празници и чествания“ към Дирекция „Култура и духовно развитие“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – бакалавър в професионална област хуманитарни или социални науки, както и три години професионален опит.  Конкурсът ще се..

публикувано на 17.06.24 в 10:03

15 дванадесетокласници от Варна с отлични оценки и на двете матури

15 са дванадесетокласниците от Варна, които тази година са се справили отлично и на двата държавни зрелостни изпита. Това съобщи за Радио Варна директорът на Регионалното управление на образованието Ирена Радева.  Зрелостниците, получили отлични резултати, са от три учебни заведения - Първа езикова гимназия, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и..

публикувано на 17.06.24 в 09:55