Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият Синод на Българската православна църква избра знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците, предаде репортер на БГНЕС. За Арсений гласуваха Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Доростолски Яков.

Кандидатурата на Герасим бе подкрепена от Врачански Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски Йоан, Неврокопски Серафим, Видински Даниил.

Ние добре го познаваме и вярваме, че той ще бъде достоен пастир на Сливенска епархия, многая лета, заявиха от Синода.

"Приемаме Ви братски и с радост. Вярваме, че във ваше лице получаваме още един духовник, който ще работи за благото на цялата църква. Подражавайте на Вашия достоен предшественик и надграждайте делата му. Вашият избор не беше лесен - бе съпътстван от различни изкушения. Ще успеете да върнете мира в поверената Ви епархия и ще вървят заедно миряни и църква рамо до рамо", каза Врачанският Митрополит Григорий.

"Живеем във време на дълбоки разделения, все по-трудно става за човеците да различават доброто. В тези времена мисията на Църквата е по-голяма. В тези времена трябва да бъдем водач към светлината и вечния живот, които Бог ни е дарувал. С вас всякога да бъде любовта на вашето паство", пожела още Григорий.

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений благодари за високото доверие от страна на Синода. "Подчинявам своето лично желание на Светата Църква. Уповаваме се на Божията сила. Моля да ми бъдете в подкрепа с вашите молитви. Най-малкият сред вас съм, но ще се старая да бъда добър митрополит. Засвидетелствам своята синовна обич към Пловдивския митрополит Николай", каза митрополит Арсений. И допълни, че вратата на Сливенска епархия ще бъде отворена за всеки клирик и мирянин. "Ще се старая да подражавам на покойния митрополит Йоаникий", допълни новият митрополит.

БГНЕС припомня, че кандидатите за поста на сливенски митрополит бяха двама - знеполският епискол Арсений и мелнишкият Герасим.

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най - младият епископ в Българската православна църква.

Той е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

Мелнишкият епископ Герасим е ръкоположен за епископ през 2016 година лично от патриарх Неофит. Епископ Герасим е главен секретар на Светия синод.

Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, както и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”.

На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската света обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по „Теология“.

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов главен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“. По единодушно решение на Светия Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в "Св. Александър Невски”, като продължава своето служение на главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

БАБХ започва засилени проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки във връзка с началото на активния летен туристически сезон по Черноморието, предаде БНТ.  От днес, 17 юни, до 13 септември, във връзка с началото на активния летен туристически сезон, Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич започват засилен контрол..

публикувано на 17.06.24 в 14:04

ПП-ДБ няма да участва в преговорите за правителство днес

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в преговорите за съставяне на правителство.  "Съобразявайки се с волята на избирателите", от ПП-ДБ отказват поканата за днес. Започват преговорите за кабинет, ГЕРБ-СДС се срещат с ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане" още днес В позицията ПП-ДБ заявяват, че в Народното събрание ще..

публикувано на 17.06.24 в 12:27

"Възраждане": Едва ли ГЕРБ ще ни поканят на консултациите, приоритетите ни са коренно различни от политиката им

От партия "Възраждане" коментираха във Варна, че едва ли ще бъдат поканени от ГЕРБ на предстоящите преговори за бъдещ кабинет. Народният представител Коста Стоянов посочи, че едва ли от партията, спечелила най-много гласове на изборите, ще приемат техните приоритети. "Интересното е, че ГЕРБ още в началото, още в предизборната кампания, заявиха,..

публикувано на 17.06.24 в 11:46

Започват преговорите за кабинет, ГЕРБ-СДС се срещат с ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане" още днес

ГЕРБ-СДС изпрати покани до политическите сили в Народното събрание за обсъждане на възможностите за съставяне на експертно правителство, предаде БНР.  Въпреки първоначалните очаквания разговорите да започват в утрешния ден - преговорите са насрочени още за днес.  Първата среща ще е с ДПС в 13 часа в сградата на Народното събрание. Следват срещи с..

публикувано на 17.06.24 в 10:42

С месец удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец, считано от днес. Това предвижда заповед на здравния министър Галя Кондева, предаде БНР.  Заповедта обхваща и антибиотиците за деца. Според мотивите за издаването ѝ има нови данни от извършени проверки, които установяват нередовни доставки, забавяне..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Излязоха резултатите от пробите, взети в района на Шокъровия канал, доказват замърсяване с отпадъчни води

Резултатите от изследването на пробите, взети на 7 юни от морските води в района на Шокъровия канал, показват превишение на нормите по показатели азот амониев нитритен и нитратен , съобщиха от Басейнова дирекция "Черноморски район"  във Варна. Стойностите за показателите БПК5 и ортофосфати като фосфор съответстват на добро състояние , допълват..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

Във Варна обявиха конкурс за началник на отдел в дирекция "Култура и духовно развитие"

Община Варна обявява конкурс за началник на отдел „Градски празници и чествания“ към Дирекция „Култура и духовно развитие“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – бакалавър в професионална област хуманитарни или социални науки, както и три години професионален опит.  Конкурсът ще се..

публикувано на 17.06.24 в 10:03