Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света.
Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5 точки.
От изданието отбелязват, че бурканът с лютеница е един от основните хранителни продукти във всяко българско домакинство. Публикувани са и основните продукти - червена пиперка, домат, олио, сол, захар, черен пипер, както и кимион.
"Има различни рецепти за лютеница с патладжан, моркови, чесън, дори и магданоз", пише още в статията към класацията на TasteAtlas.
Първенец в нея с 4.8 точки е ливанската чеснова разядка "Тум", която се приготвя с чесън, зехтин, лимон и сол.
В топ 3 влизат перуанското "Ахи Криоло" (4.6) и известното и у нас мексиканско "Гуакамоле" с 4.5 точки.
Място в първите 5 намират още гръцкото "Дзадзики" и северномакедонския "Айвар", а сръбския "Лесковачки айвар" заема 9-то място.
В класацията са още две традиционни български разядки - кьополу и катък, които обаче остават извън първите 50.
Любопитно е, че българската лютеница изпреварва известни разядки като ливанския "Баба гануш", гръцката "Скордаля", индийското "Чътни" и френската "Темпанада".

Една обикновена автобусна спирка в местността Прибой се трансформира в уютен кът, благодарение на хората, на които се налага да ползват автобус в района. Спирката стана хит в социалните мрежи, а споделянето на снимки, на които е изобразена тя, я направи истински инфлуенсър, шегуват се местните. Но кой стои зад идеята за промяната ѝ и как се поддържа..
До 370 000 души стигнаха видеа в платформите Tik Tok и Instagram срещу зависимостите, създадени от младежи за връстниците им. Видеата са насочени към борбата с пристрастяването към дрогата и насърчаването на здравословния начин на живот. Това каза Сирма Георгиева, психолог, експерт от Асоциацията на специалистите по зависимости. Тя посочи, че..
По закон пешеходецът е цар на пътя, но във Варна те масово пренебрегват правилата. Това каза таксиметровият шофьор Петър Милушев в седмичния си коментар по Радио Варна в рубриката "Такси" на предаването "Новият ден". Той се пошегува, че в понеделник точно на него му се е случило да попада само на такива неразумни пешеходци. Успял е да улови..
Ако сте с кола в трафика във Варна и внезапно усетите миризма на пържени картофи, то най-вероятно се движите след може би единствения човек във Варна, който кара колата си с олио. Той е учител по философия, но инженерството му е в кръвта – и по бащина и по майчина линия. Казва се Николай Цаневски и кара баничарка на 25 години. Николай..
С празнична торта и почерпка отбелязаха 100-годишния юбилей на Гена Енчева в общинския Дом за стари хора „Гергана“. Заместник-кметът с ресор социални дейности Снежана Апостолова лично поздрави рожденичката и ѝ пожела здраве и радост. Щастливи сме да виждаме позитивни, ярки и силни примери като вас, изтъкна Апостолова. Тя връчи и поздравителен адрес от..
ЮНЕСКО даде първото си положително техническо становище за италианската кухня като обект на световното културно наследство, съобщава БНР. Окончателно решение ще бъде взето от Междуправителствения комитет на организацията, който ще се срещне в Ню Делхи, Индия, от 8 до 13 декември. Агенция АНСА предаде, че одобрението признава идентичността, социалната и..
След месеци на усилена работа, библиотеката на Народно читалище “Васил Левски 1945“-Варна посреща своите читатели с изцяло обновено пространство, съчетаващо уют, съвременен дизайн и дигитални технологии. След основен ремонт, продължил повече от година, библиотеката вече предлага модерна и комфортна среда за четене, учене и културни срещи...