Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: На връщане с влака

Снимката е илюстративна
Снимка: Пламен Христов

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се приеме за чиста печалба: возиш се, седиш си и изобщо правиш си каквото пожелаеш във влака почти двойно повече от времето, за което си заплатил. Къде е сега Уорън Бъфет? Да се възхити на инвестиционните дълбини, в които железниците могат да вкарат един скромен гражданин!

Някак оцеляваш до морето, слизаш, наслаждаваш му се един уикенд време и ето че идва моментът да се завърнеш, откъдето си тръгнал. Въпреки дългите обсъждания с близките ми, че има и други видове транспорт – къде-къде по-бързи, приятни и удобни, все пак решавам да дам втори шанс на железниците.

- Добре, – казват моите хора. - Щом жадуваш да хабиш краткото време от живота си за неприятни преживявания, давай! Изборът е твой.

И ето ме на гарата. Горещ летен следобед. Предвидила съм. Билетът е за първа класа, където вероятно има климатик. На перона се заприказвам с жена, която дълги години е работила като началник влак. Бодро ѝ съобщавам как след малко - във влака, ще се разхладим. Тя ме поглежда, все едно, че диагнозата ми е очебийна и вместо да говоря глупости, по-добре да си купя голяма бутилка студена вода – ще имам нужда.

- Защо? Нали нови вагони? Промени? Хубави неща?

Прекъсва ме в смисъл: „Не се излагай, от години си е същото. Като искаш климатик, върви си у дома и се разхлаждай на воля“.

Качваме се. Вагонът е общ, без купета. Претъпкан е. Температурата бие всички рекорди. Отдавна не съм ходила на сауна. В този момент получавам всички компенсации наведнъж.

Потегляме. Група младежи искат да заемат местата – моето и на още неколцина. Последвалото публично обсъждане на номера, билети и други железопътни теми осмисля половин час от пътуването. Накрая установяваме, че на техните билети освен номерът на влака, е изписана буква, която при нас липсва. След откритието младежкото ято полита да търси обяснение от кондуктора.

Междувременно пътници от съседния вагон преминават наоколо и надничат зад дамски чанти и бутилки с вода. Като в шпионски сериал. Разбиваме конспирацията случайно, когато питат кондуктора защо при тях няма ток и не могат да си заредят телефоните. Кондукторът гордо отвръща:

- Така като ме гледате, да Ви приличам на електричар?

Тайната е разбулена. Отдъхваме си. После пак се напрягаме: закъснението започва. Първо: да изчакаме един международен влак, после: да поспрем в Крумово. Докато наддаваме с колко ще закъсненеем, всеки вади по една ярка история за незабравимо пътуване с БДЖ, достойна да бъде увековечена в роман. Пътникът до мен е на по-малко от годинка. Участва в програмата с нечленоразделни викове и по памперс.

Докато се замерваме с железопътни рекорди, поглеждаме през прозореца и ахваме. Залезът е ослепителен. Опитваме се да снимаме. Получава се абстрактно изкуство. Залез зад неотваряем мръсен прозорец. Оставаме без снимки, но с красив спомен.

Дано да не дочакаме изгрева! Представяме си: изгрев след изгрев тук, до следващия Джулай. Хората - на Камен бряг, ние - до Крумово. Нова железопътна традиция – Джулай на Крумово.

Накрая наваксахме. Закъсняхме само с половин час. Не ни се слизаше – толкова беше забавно това пътуване.

Благодарим ти, БДЖ! Затопляш човешките отношения.


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 храни, които всички над 40 е добре да консумират

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят. Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да..

публикувано на 25.08.24 в 14:30

Богатите също плачат, гледат в различни посоки и продават имения

Имението на Бен Афлек и Дженифър Лопес с 24 бани се продава за 68 млн. долара Домът на Бен Афлек и Дженифър Лопес е обявен за продажба. Исканата цена е 68 млн. долара - и това не включва данъчната сметка от 1100 долара на ден, съобщи The Hollywood Reporter. Понякога, когато в списъка се появи имот..

публикувано на 25.08.24 в 13:14

Учени установиха притеснително количество пластмасови частици в мозъка на съвременния човек

Проби от човешки мозъци, събрани при аутопсии в началото на 2024 г., съдържат притеснително количество малки парченца пластмаса, показва ново проучване. „Концентрациите, които видяхме в мозъчната тъкан на индивиди, които бяха на средна възраст около 45 или 50 години, бяха 4800 микрограма на грам, или..

публикувано на 25.08.24 в 09:32

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

КРАСИВА ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОЧАКВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА.  Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина. Международният фестивал на..

публикувано на 24.08.24 в 11:51

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20