Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Варненец отива на финал на световната купа по приготвяне на паеля във Валенсия

Варненецът Ник Тодоров отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. С това той си осигурява заслужено място в топ 12 по приготвяне на паеля в света. До последния кръг стига, след като успява да пребори конкуренция от над 40 души от 25 държави. Успява да привлече симпатиите на потребители в социалните мрежи, които с вота си му отреждат третото място в полуфинала.

Приготвям това ястие повече от 25 години, реших, че това би било един добър шанс, добра възможност, България също да се отбележи на световната карта с паелята, споделя Тодоров. Приема участието си като приключение и бързо започва стъпка по стъпка да оформя кандидатстването си. 

Изпратих кандидатура, след това последва видео разговор, видео презентация, изпращане на документация, която те изискаха, видео и фото материали, за да се докаже, че всъщност аз или кандидатът, на практика, е подходящ и може да участва в такова състояние. Дойде време за втори етап, който мнозина от вашите слушатели, мои приятели, пък и не само, и познати, които се оказа, че са проследили кампанията от преди месец и нещо, подчерта Ник Тодоров. 

На полуфиналите Тодоров с вот застава на трето място и отива на финал. С първото и второто място го изпреварват съответно Мексико и Колумбия. Регламентът позволява по един представител от държава и за първите две места са се борили 4 мексиканци и още толкова колумбийци. 

В момента планирам няколко дати, в които ще покажа, ще демонстрирам и ще тествам някои от елементите за финалната паеля, тъй като това ще бъде авторска рецепта, издаде Ник.

Той ще посети първо Пловдив на 7 септември, а на следващия ден ще бъде в Бургас. Във Варна ще дойде на 15 септемрви, където ще представи финалната версия на паелята, с която ще участва на последния етап от състезанието, което ще се проведе на 20 септември, навръх Световния ден на паелята. 

В неделя, 15 септември, във Варна ще бъде изпращането за световната купа. Каня варненци, заповядайте във "Varna Street Food Park", там ще опитате, ще коментираме, ще обсъждаме и изобщо се надявам да събера една доза допълнителна енергия, с която да замина за Валенсия, разказа още Ник.

Целия разговор на Иван Барбов с Ник Тодоров може да чуете тук:


По публикацията работи: стажант-редактор Елена Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

11-годишният пианист Антонио Паван: За мен музиката е felicità!

Клавирен рецитал изнесе в рамките на Международния фестивал "Варненско лято" снощи Антонио Паван.  Той е само на 11 години с българо-италиански произход, а биографията му вече е забележителна, репертоарът му се простира от барока до XXI век, свирил е в престижни зали в Италия, където живее, и в Европа, печелил е само първи награди от конкурси, често..

публикувано на 23.07.25 в 16:15

Николай Филипов: Българинът, който поставя огнени рекорди с най-лютите чушки в света

Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..

публикувано на 23.07.25 в 13:31

Фестивалното изложение "Порода - Любов" ще обедини природозащитниците на Варна

Предстои едно изключително вълнуващо и заредено с обич събитие във Варна, което ще събере на едно място представители на природозащитни организации, доброволци, любители на животните и всички хора със сърца, отворени за доброто. В събота, 27 юли, от 10:00 до 22:00 часа, на входа на Морската градина в морската столица ще се проведе фестивалното..

публикувано на 23.07.25 в 12:35
Модният експерт Румяна Димитрова в студиото на Радио Варна

Мока мус - цветът на 2025-а

Мока мус е цветът на 2025 г. - той създава усещане за лукс и мекота и напомня за кремчетата от детството ни. Именно този цвят диктува самата мода, а другите актуални нюанси на лято 2025 са ментово зелено, цвят праскова, съчетан с пастелно синьо, както и всички пастелни гами. Това обобщи за предаването "Новият ден" модният експерт Румяна Димитрова...

публикувано на 23.07.25 в 10:15

Кукленият театър във Варна с летни представления за децата (ПРОГРАМА)

Държавният куклен театър поставя представления за деца на лятната и основната си сцена през юли.  В програмата днес е предвиден спектакълът "Полянката с малките гъбки" за деца до 3 години, който започва от 18 часа. Останалите представления в афиша на Кукления театър са следните: 25 юли, петък, 18.00 ч. - "Полянката с малките гъбки", за деца до 3 г...

публикувано на 23.07.25 в 09:36

Младо семейство дари апаратура на родилното отделение в МБАЛ "Св. Анна"

Младо семейство дари ценна апаратура на родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Св. Анна“ във Варна, съобщиха днес от лечебното заведение. Подаръкът е в знак на благодарност за грижите, положени за 31-годишната Меглена Рачева от крайморския град.  Жената е приета бременна в седма гестационна седмица, след припадък и с..

публикувано на 22.07.25 в 17:10

Обсерваторията в Камен бряг отваря врати за посетители

От миналата седмица обсерваторията в село Камен бряг край Каварна отново работи след отстраняване на технически проблем. Съоръжението е отворено всеки вторник и петък от 21 часа и наблюдения са възможни при хубаво време. Туровете са напълно   безплатни и се водят от варненския астроном Георги Георгиев. Обсерваторията е сред..

публикувано на 22.07.25 в 14:10