Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

9
Снимка: Кети Маринова

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог.

Скулптурите си разработва от гледната точка на художник, а не на музикант, въпреки че има голям интерес към музиката, свири на няколко инструмента. Знанието си използва за оформяне на творбите.



Развивам ги в естетическа посока, мисля за формата, но все пак съобразявам някои неща, които съм научил за звука и акустиката, споделя авторът. Акустиката е един от важните елементи в изложбата, ефектът от звука на инструментите не се подсилва с апаратура или микрофон, а само с чиста физика. Химия се изисква да има между творбите и публиката, защото именно тя взаимодейства с тях. 




Скулпторът признава, че обича да сменя посоките в своята работа, но нещото, към което още се стреми, е да покаже свойствата на звука.




Творбите в голям формат и намесата в публичната среда са търсенията, които го водят. Една от целите му е именно изработване на голямо акустично съоръжение, в което буквално да се потопиш в звук.

Чуйте цялото интервю на Светлана Вълкова с Мартиан Табаков:



Музикалните скулптури на Мартиан Табаков не са типичните sound art творби, които си представяте. Изцяло аналогови, те разчитат на взаимодействие и интеракция. И не разкриват от само себе си нищо, без да бъдат помолени.

Докато звуковата скулптура предполага моделиране на звук, който се явява като главно изразно средство, музикалните обекти на Мартиан имат своя естетичен език и послание, дори когато са тихи. Звукът и формата съжителстват в една плоскост, но в друга са съвсем отделни. Въпреки това, художникът "поощрява" зрителите да общуват и музицират на неговите обекти. 

Не можем да ви пресъздадем как звучат музикалните скулптури. Но можем да отбележим, че Мартиан случайно открива "акустичните свойства на взаимодействието между метала и заваръчната си маска". Експериментът започва през 2013г и продължава и до днес.

Изложбата "Преди музикалните инструменти" успява да анимира статичните обекти, като че ли общуването с причудливите форми, разкрива пред публиката следваща сцена. И тези сцени могат да се менят непрестанно, колко зрителят пожелае. Не идвайте сами на тази изложба, ще бъде по-забавно в компания. 

Това е един интердисциплинарен проект, досущ като своят автор, който борави умерено, и с художествената форма, и с музикалният експеримент. В ReBonkers, обичаме интердисциплинарните проекти, защото именно смяната на гледна точка, разкрива повече и повече.

Мартиан Табаков е художник, роден на 07.03.1992 г. в град София. Там учи скулптура в Националната художествена академия. Работи в сферите на изобразителното и сценичните изкуства. Има множество самостоятелни изложби и участия в България и извън страната. Има пряк допир с музиката, участва в пост пънк формацията КАКЕ?. Работи и по самостоятелни музикални проекти. Свири на китара, контрабас и кавал.

Освен че работи в сферата на скулптурата и инсталацията в класическата им форма, той разработва и експериментални музикални обекти и пространства. Звуковите му творби имат силно интерактивен характер, тъй като изискват намесата на зрителя за да бъдат задействани.

Обектите, които създава, участват и в театрални проекти, където служат за оформянето на звуковата среда на представленията. 

В момента живее и твори в София и е част от творческото пространство "Белка" - студио за звук и форма.


снимки: ReBonkers; Кети Маринова; Петя Велева.







По публикацията работиха: стажант-редактор Елена Атанасова, Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Тополи се надяват политиците да не се сещат за тях само по избори

Село Тополи е част от община Варна, в него живеят малко над 3000 души, но много варненци имат къщи там.  Има интересен фолклор, по традиция фолклорната група винаги печели награди на международни конкурси.   Избирателната активност до 17,00 часа е близо 30 процента. Димитричка Минева и Виолета Недева казват, че се живее добре в селото. Но се..

публикувано на 27.10.24 в 16:30
Велин Жеков

Велин Жеков: Денят на вота във Варна започна нормално

Изборният ден във Варна и региона е започнал нормално, всички секции за частичния  местен вот в районите "Одесос" и "Приморски" - 199, както и за парламентарните избори, които са 655, са открити. Седмият вот: Как протича гласуването във Варна и Добрич (обновява се) Това съобщи Велин Жеков - председател на Районната избирателна комисия и на..

публикувано на 27.10.24 в 09:03

Веселите кулинарки от село Изгрев: В управлението на държавата трябва да има повече жени

Савка Атанасова е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, Варненска област.  Там хората са много задружни и всяка седмица организират различни кулинарни конкурси, акции по почистване на двора на храма, на улиците, участват във фолклорни фестивали. Атанасова е моторът на тези инициативи, тя е неформален лидер на..

публикувано на 26.10.24 в 08:05

Олимпийският огън разказваше приказки и обедини всички

Олимпиадата в Париж ще запомним с какво ли не, но безспорно изключителният олимпийски огън обедини всички.  Мигновено това вълшебно кълбо без аналог в историята, разположено в градините на Тюйлери, се превърна в магнит за хиляди хора и в най-новата значима туристическа атракция на френската столица.  До него достигна пътешественичката и успешен травъл..

публикувано на 25.10.24 в 08:20
доц. Диана Петкова

Проф. д-р Диана Петкова: Приемам наградата „Лекар на годината" с респект и отговорност

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта. С най-високото отличие..

публикувано на 24.10.24 в 08:00

Поетът Валери Станков: Обичам този свят въпреки неговите недостатъци и изкривявания

Въпреки недостатъците и изкривяванията в този свят, аз продължавам да го обичам. Това подчерта за Радио Варна поетът Валери Станков.  В контекста на провелите се частични местни избори във Варна и в навечерието на балотажа за същите, Станков разсъждава, че никога не би се кандидатирал за кмет на Варна.  "Защото през последните 30 години..

публикувано на 23.10.24 в 08:00

Д-р Васил Тенекеджиев: Римската статуя най-вероятно е надгробна фигура

Мраморната статуя на мъж от римско време, открита във Варна, най-вероятно е надгробна фигура. Това коментира в предаването на Радио Варна "Гравитация нула" археологът гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев . " Специалистите по епиграфика, с които се консултирахме, смятат, че това най-вероятно е така, следейки по формулата, която е използвана. Там се..

публикувано на 22.10.24 в 08:00