Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдиха мъж, организирал купуването на гласове във варненския затвор на местните избори през 2023 г.

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Наказание от четири месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим, получи от Районния съд във Варна 39-годишен мъж. По време на кампанията за местните избори през октомври миналата година във варненския затвор той е организирал купуването на гласове в полза на определен кандидат с преференциален номер, регистриран в листата за общински съветници във Варна на конкретна политическа партия. 

39-годишният подсъдим е членувал в група, която извършва престъпления против политическите права.

Съдът приема категорично, че в периода 17-29.10.2023 г. подсъдимият е членувал в група, образувана и ръководена от друг лишен от свобода, която имала за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите. 

39-годишният подсъдим е предложил и дал имотна облага – по две кутии цигари на общо 14 души, както и кутия цигари и нова заредена фонокарта за разговори от стационарен телефон във варненския затвор със 100 импулса на двама, с цел да ги склони да упражнят избирателните си права на местните избори на 29 октомври м. г. 

Наказанието, което подсъдимият трябва да изтърпи, е най-тежкото, той трябва да заплати и направените разноски по делото, уточняват от пресцентъра на Районния съд във Варна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Право да купят общинско жилище в Балчик ще имат живелите в него поне десет години

Изменение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик е одобрено на последното заседание на Общинския съвет в Балчик. Мотивите за осъвременяване на разпоредбите са съобразяване с цените на имотите в общината, осигуряване на средства от..

публикувано на 03.10.24 в 12:52
Снимката е илюстративна.

Наркооранжерия за марихуана разбиха в село Винарско до Бургас

Служителите на ОД на МВР Бургас са установили голяма оранжерия за отглеждане на наркотични вещества в село Винарско. Подробности за операцията ще има по-късно днес от директора на бургаската полиция старши комисар Владимир Маринов и зам.-окръжният прокурор Мануел Манев, предаде БНР-Бургас.

публикувано на 03.10.24 в 12:51
Снимката е илюстративна

Млад мъж почина в столицата при инцидент с тротинетка

Млад мъж е починал на място, след като се е ударил с тротинетка в стълб в София.  Трагичният инцидент е станал снощи, а сигналът е подаден в 23:50 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата. Към мястото на произшествието – на булевард "Симеоновско шосе", е изпратен спешен екип, който само констатирал смъртта на 32-годишния мъж...

публикувано на 03.10.24 в 11:59
Специализирана полицейска операция във Варненско, 3 октомври 2024 г.

15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта

15 са задържаните до момента при специализираната полицейска операция, която се провежда днес в област Варна. Тя е с цел  противодействие на престъпления против политическите права на гражданите и битовата престъпност. При полицейска акция срещу купуването на гласове има задържани във варненския кв. "Аспарухово" 11 са проверените търговски..

публикувано на 03.10.24 в 10:44

Стартира националният конкурс „Млад Благотворител“

От началото на месец октомври стартира новият сезон на националния конкурс „Млад Благотворител“ , насочен към младежите, които желаят да реализират свои идеи за благотворителни проекти.  Фондация "Благотворител" отново ще финансира най-добрите предложения, предоставяйки на учениците възможност да осъществят каузите си.  Станислава..

публикувано на 03.10.24 в 10:30

Отново нито една номинация за главен прокурор не влезе в Пленума на ВСС

И на третото поредно заседание на Висшия съдебен съвет - с възможност да се правят предложения за главен прокурор, номинации няма, съобщава БНР. Последното заседание за внасяне на кандидатури е следващият четвъртък. Номинации могат да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър, но Мария Павлова вече обяви, че няма да..

публикувано на 03.10.24 в 10:06
Снимката е илюстративна

Зърнопроизводители готови на протести заради т. нар. "украинска помощ"

Асоциацията на зърнопроизводителите и н яколко фермерски организации заплашват с протести, ако не получат изплащането на средствата по т.нар. украинска помощ. Зърнопроизводителите искат спешна среща с министрите на финансите и на земеделието.  Близо 300 млн. лв. са средствата по втория транш на украинската помощ.  Крайният срок за изплащането бе 30..

публикувано на 03.10.24 в 09:39