Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павилион в Несебър ще предава данни за чистотата на Черно море

Информационен дигитален павилион в Несебър ще предава актуални данни за изследванията и чистотата на Черно море. Той ще бъде поставен в района на пристанището, а информацията ще се предава в реално време от подводните платформи за мониторинг, съобщават БТА, като се позовава на общинския пресцентър.

Зад реализацията на проекта стоят учени от Техническия университет във Варна и Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО).

Целта е чрез него да бъде разработена и да се приложи ефективна мрежа от платформи за мониторинг и събиране на данни за въздействието от човешката дейност в Черно море. Платформите ще събират също данни, изображения и видеоклипове за морското биоразнообразие.

Учените от ТУ-Варна заедно със свои колеги от Грузия, Турция, Румъния и Гърция започват наблюдение с подводни роботизирани апарати на поляните с морските треви, замърсеността на водата и други. Наблюденията целят установяване на нарушения или заплаха от замърсяване. Получените данни ще се  обработват с помощта на изкуствен интелект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнесът скочи срещу драстичните разходи и дефицита на държавата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изразява дълбока загриженост относно състоянието на публичните финанси в страната, особено по отношение на неконтролираното увеличение на бюджетните разходи и дефицит. Това се казва в декларация на работодателската организация. Пълният текст на декларацията гласи: „Според представената..

публикувано на 09.10.24 в 13:15

Безплатна кампания за изследвания на рак на маточната шийка в АГ Болница Варна

АГ болница във Варна „Проф. д-р Д. Стаматов“ започва скринингови прегледи и изследвания за злокачествени новообразувания на маточната шийка. Програмата е в изпълнение на националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.  Ракът на маточната шийка е определен като рак на младите, защото заема второ място по честота на злокачествени..

публикувано на 09.10.24 в 12:35

Няма грип в момента, първите вируси идват през ноември, епидемия евентуално януари

Костваше ни доста време да убедим управляващите, че програмата за ваксиниране си заслужава, тя тръгна много добре, слава Богу. Бавният и постепенният ръст на ваксиниране го запазваме. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, предаде БГНЕС. Ние сме с най-добрите показатели в Европа, ние ще достигнем тези 23,3% ваксиниране..

публикувано на 09.10.24 в 12:00

Синият растеж - бъдещето на туризма

България изостава с 15-20 години в осигуряването на син растеж на морския сектор. Тук става въпрос за внедряване на нови екологични технологии и използване на нови практики не само в транспорта, пристанищата и корабостроенето, но и в морския и крайбрежен туризъм. Синият растеж е едва в началото си, коментира професор Красимира Станева, ректор..

публикувано на 08.10.24 в 15:50

Дали щъркелите се връщат заради топлото време?

През изминалата седмица над страната бяха наблюдавани ята с прелитащи щъркели, а в някои населени места птиците кацаха по двойки в гнезда.  Хората си задаваха въпроса дали щъркелите не се връщат заради топлото време?  Каква е причината толкова късно да има все още ята с прелитащи птици и какво е обяснението – Димитрина Дончева потърси отговор..

публикувано на 08.10.24 в 10:26

Затварят плувен басейн „Делфини” във Варна за профилактика

Плувен басейн „Делфини“ във Варна няма да работи от утре - 8 октомври, вторник, от 13:00 ч. до края на седмицата – 13 октомври, включително, съобщиха за Moreto.net от общинското предприятие „Спорт”. Затварянето се налага заради извършване на планов ремонт и профилактика, при която ще бъде прекъснато топлоподаването от страна на обслужващата..

публикувано на 08.10.24 в 07:10

Лесна работа: Затънали в подробности

Веднъж, много отдавна, в Париж вървяхме към Айфеловата кула и толкова бяхме унесени в нещо друго, че внезапно я изгубихме от поглед. Представяте ли си? Това е кула, не случайно изтърван кламер. Шокът трая само миг, докато погледнахме нагоре и установихме, че сме почти в подножието й. Защо го казвам? Напоследък много..

публикувано на 07.10.24 в 15:00