Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма грип в момента, първите вируси идват през ноември, епидемия евентуално януари

Снимка: Pixabay

Костваше ни доста време да убедим управляващите, че програмата за ваксиниране си заслужава, тя тръгна много добре, слава Богу. Бавният и постепенният ръст на ваксиниране го запазваме. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, предаде БГНЕС.

Ние сме с най-добрите показатели в Европа, ние ще достигнем тези 23,3% ваксиниране от рисковата група - хората над 65 г. и 7% от цялото население, съобщи доц. д-р Кунчев. След една тежка грипна епидемия в България си отиват по 2000 души от усложнения. Ваксините са налице, до края на седмицата всеки един личен лекар ще получи това, което е заявил като количества. До края на декември може да се ваксинирате, като очакваме в началото на януари да се развият епидемични стойности на грип, може и по –късно да е, уточни доц. д-р Кунчев.

Националната лаборатория изследва пациентски проби, постъпили от цялата страна и въз основа на изследванията се проследява циркулацията на грипните вируси и ковид. До момента няма доказани грипни вируси, слабо е тяхното разпространение в Европа. В България първите вируси се доказват обикновено през ноември, а пикът достига през януари или февруари, съобщи проф. Нели Корсун – завеждащ лабораторията "Грип и остри респираторни заболявания" в Националния център по заразни и паразитни болести. След два сезона на отсъствие на грипа по време на ковид пандемията през 2022-2023 грипът се завърна. В последните два сезона регистрирахме висока активност на грипа. Към настоящия момент не е възможно да се прогнозира колко тежък ще бъде предстоящият грипен сезон, добави проф. Нели Корсун.

От своя страна д-р Кремена Пармакова – началник на отдел „Надзор на заразни блести“ към МЗ, заяви, че грипът е коварно заболяване, в периода преди и след ковид, смъртността от грип на лицата над 65 г. е по-висока от общата смъртност. За съжаление това заболяване може да отнеме живота и на млад човек. От 1 октомври започна снабдяването и прилагането на сезонната безплатна ваксина срещу грип. Вече са приложени над 15 000 дози противогрипни ваксини за тази група от населението над 65 г., подчерта д-р Пармакова. Тя съобщи и че са поставени около 25 000 дози ваксини срещу пневмококови инфекции от началото на годината.

125 000 дози ваксини са доставени, това количество е по-голямо с около 10 000 дози от миналата година. Има ръст на ваксините , които се доставят в страната. Дали ще има допълнителен внос на ваксини не мога да кажа, това, което се наблюдава е повишеното търсене на ваксини в България и ще окаже влияние на вноса на ваксини за следващите години. В края на сезона от МЗ ще напишем писмо до фирмите с апел през следващия сезон количеството ваксини за България при възможност да бъде увеличено, заяви д-р Пармакова.

15 000 ваксини за този кратък период поставени ваксини от 1 октомври е много добре, голяма част от колегите не са получили ваксините по отдалечените места все още. Повечето пациенти още от август и септември бяха записани за поставяне на ваксина, а мениджъри на фирми си поръчват ваксини за персонала, за което адмирации, заяви д-р Николай Брънзалов – председател на УС на БЛС. Той съобщи, че наближава времето, когато ваксинираните пациенти ще достигнат около половин милион от българското население.

Възрастните над 65 г. са с доста хронични заболявания, едно такова тежко заболяване като грип или ковид ще усложни и другите заболявания и тук се вдига смъртността. Стресът от вирусната инфекция довежда до влошаване състоянието на другите заболявания на човека, посочи още д-р Николай Брънзалов.

Надявам се и тази година да достигнем приложение над 90% от доставените ваксини, защо не и 100%, заяви д-р Валери Цеков - управител на Българското сдружение по иновативна медицина. 60% е ръстът на ваксиниране за 2 години, този ръст е впечатляващ, уточни д-р Цеков. Но в сравнение със страните от ЕС все още изоставаме по поставени ваксини.


По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нобелът за химия е за моделиране на протеините с изкуствен интелект

Нобеловата награда за химия беше присъдена на американеците Дейвид Бейкър и Джон М. Джъмпър и на британеца Демис Хасабис, за техните изследвания на протеиновите структури. Бейкър е отличен „за компютърно проектиране на протеини“, а Демис Хасабис и Джон М. Джъмпър - за работата им по „предсказване на протеинови структури“ с помощта на изкуствен..

публикувано на 09.10.24 в 14:49

В Сенокос пак са без вода

Очакваме от управляващите да наблегнат на малките населени места. Това коментира кметът на балчишкото село Сенокос Красимир Георгиев по повод ниската активност от последните извънредни парламентарни избори на 9 юни т.г. и очертаващата се такава и на поредните такива на 27 октомври 2024 год. „Нашето село последно гласуваха под 30 на сто. Хората..

публикувано на 09.10.24 в 14:28

Бизнесът скочи срещу драстичните разходи и дефицита на държавата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изразява дълбока загриженост относно състоянието на публичните финанси в страната, особено по отношение на неконтролираното увеличение на бюджетните разходи и дефицит. Това се казва в декларация на работодателската организация. Пълният текст на декларацията гласи: „Според представената..

публикувано на 09.10.24 в 13:15

Безплатна кампания за изследвания на рак на маточната шийка в АГ Болница Варна

АГ болница във Варна „Проф. д-р Д. Стаматов“ започва скринингови прегледи и изследвания за злокачествени новообразувания на маточната шийка. Програмата е в изпълнение на националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.  Ракът на маточната шийка е определен като рак на младите, защото заема второ място по честота на злокачествени..

публикувано на 09.10.24 в 12:35

Павилион в Несебър ще предава данни за чистотата на Черно море

Информационен дигитален павилион в Несебър ще предава актуални данни за изследванията и чистотата на Черно море. Той ще бъде поставен в района на пристанището, а информацията ще се предава в реално време от подводните платформи за мониторинг, съобщават БТА, като се позовава на общинския пресцентър. Зад реализацията на проекта стоят учени от Техническия..

публикувано на 09.10.24 в 11:00

Синият растеж - бъдещето на туризма

България изостава с 15-20 години в осигуряването на син растеж на морския сектор. Тук става въпрос за внедряване на нови екологични технологии и използване на нови практики не само в транспорта, пристанищата и корабостроенето, но и в морския и крайбрежен туризъм. Синият растеж е едва в началото си, коментира професор Красимира Станева, ректор..

публикувано на 08.10.24 в 15:50

Дали щъркелите се връщат заради топлото време?

През изминалата седмица над страната бяха наблюдавани ята с прелитащи щъркели, а в някои населени места птиците кацаха по двойки в гнезда.  Хората си задаваха въпроса дали щъркелите не се връщат заради топлото време?  Каква е причината толкова късно да има все още ята с прелитащи птици и какво е обяснението – Димитрина Дончева потърси отговор..

публикувано на 08.10.24 в 10:26