Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" на 29 юни 2016г. с Димитрина Дончева

Близо 8 000 души е варненската група, която използва споделено пътуване до големите градове и до малките населени места, където транспорт от село до село въобще не съществува. По-малко, но десетки са жителите и от област Добрич решили да си поделят разходите с една кола в една посока. Споделеното пътуване, обаче, да бъде забранено  е искането  на превозвачи, които изтъкват аргумента, че тази практика попада в сивия сектор и създава рискове за пътниците. Не се плащат и данъци. От Българското либертарианско общество обявиха закона за лобистки, който намалява личните свободи на гражданите. Коментар на Димитър Карагегов, програмен мениджър на Българското либертарианско общество. 8.15 часа





За възползването от  услугите на Арбитражния съд  като частен съд за решаване на спорове с потребители ще говорим в "Новият ден". Резултатът от това -  хората са принудени да плащат огромни суми, без да могат да обжалват решението. Жалбите на граждани срещу дейността на Арбитражния съд вече са над 400. Типичен пример е историята на Катя Янакиева собственик на заведение в Добрич. Тя има решение на Варненския окръжен съд, че фирмата й няма задължения към доставчика й на електроенергия, но  електроразпределителното  дружество я осъжда в собствения си арбитражен съд. В резултат освен, че  става длъжник на дружеството, Янакиева не може да излезе и на свободния енергиен пазар. 9.15 часа

Модата е част от живота на всички хора и осъзнато или не всеки от нас в ежедневието си прави избор – на дрехи. За Десислава Филева и Кристина Димитрова този избор е и професионален. Двете са студентки  специалност „Моден дизайн и изкуства” във Варненския свободен университет. Интересът към модния дизайн е от детските им години. Днес обаче гледат на модната индустрия като на нещо много голямо, което движи света и чрез което те искат да изразят себе си. За модата, за тенденциите и за татуировките като мода или себеизразяване – разговаряме в 9.35 часа.

Главният офис на новия Консултативен съвет за Черно море ще бъде във Варна, като се очаква той да започне да функционира до края на тази година. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на съвета Йордан Господинов. Консултативният съвет е създаден с решение на Европейската комисия, в него участват фирми и неправителствени организации от Румъния и България. Членовете на новата организация ще изграждат становища и ще дават препоръки към ЕК за основните проблеми в Черно море. 10.35 часа

Четвъртото издание на Европейския конкурс за детска песен "Златни искри" ще се проведе във Варна на 30 юни и 1 юли, в четвъртък и петък, в Римските терми и в Концертното студио на радио Варна. Всички  концерти са безплатни за варненци и гостите на града. Организатор на фестивала  е Фондация "Откритие" със съдействието на Министерството на културата. Интервю с организатора Доно Цветков. 10.40 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в четвъртък, 3 октомври

По казуса с основно училище „Константин Арабаджиев“ във Варна - мнението на протестиращите и на РУО - Варна; Средновековен фестивал под надслов „Рицарите в музея"; Рубрика "Свидетелства от Варна" с Любомир Кутин; Кога и дали ще старира мащабният ВиК ремонт на вход/изхода на Варна?; Рубрика "Спорт" с Румен Генов - интервю с..

публикувано на 03.10.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 3 октомври с Мариела Димитрова

Защо ще протестират тази сутрин в 8.30 часа родители на деца от варненското ОУ "Константин Арабаджиев". Репортаж в 8.10 часа. Преди няколко дни гръмна новината за българските туристи, останали блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Полетът им за България на няколко пъти е бил отлаган, заради техническа неизправност..

публикувано на 03.10.24 в 06:16

НА СВЕТЛО на 2 октомври с Валерия Василева

Дело срещу Община Варна за отказан достъп до информация заведе управителят на варненска електронна медия Георги Костов. Туризмът и международната геополитическа обстановка - интервю с Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас и туроператор на немския пазар. В рубриката „Свидетелства от Варна“ на Любомир Кутин..

публикувано на 02.10.24 в 13:45

Радио Варна на 90 - епизод 8

В осмия епизод, излъчен на 28 септември 2024 г., отново говорихме за предаванията през 50-те години на миналия век – време на пропаганда. В предходното, седмо издание, Ви разказахме за част от предаванията на Радио Варна от петото десетилетие - някои от тях на морска тематика: „На морската ни граница“, „За работниците от пристанищата на Сталин и..

публикувано на 02.10.24 в 11:47

НОВИЯТ ДЕН на 1 октомври с Иван Барбов

„Когато станеш сутрин и денят ти тръгне наопаки, дай му втори шанс – легни си пак“. До това прозрение е стигнал някой, който явно не обича да става рано. Има един сигурен начин новият ден да не тръгне наопаки, колкото и рано да сте станали – като го започнете с чаша кафе на честотите на Радио Варна. В сутрешното радиоприключение ще ви..

публикувано на 01.10.24 в 06:00

На село в Ново Оряхово

Село Ново Оряхово е изцяло българско село.  В него няма роми, но няма и свободни къщи за продан. Историята му е стара. Припомня ни я кметът Веска Петрова:

публикувано на 30.09.24 в 15:46

На 30 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 30 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE). Бамби Никифоров за соловия му дебют 4DIs и албума "Vol.0". Втори "Wretched Feast" (12 октомври, Бургас) – разговор с Радина Найденова. Йосиф Милчов ("Autumn Souls Of Sofia") за концерта на RAGE (6 октомври, София). В..

публикувано на 30.09.24 в 14:25