Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Квас за безстрашни”- как се меси хляб показва производителят Елена Драганчева тази вечер от 18.30 във Варна

Производителя на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на Втория летен Веге фестивал

В наши дни, когато техниката е в разцвета си, се връщаме понякога към древността, за да запазим здравето си.  За предците ни хлябът е бил от първостепенно значение за оцеляването на многобройната челяд в българското семейство. Когато хлябът е бил свещен. До преди няколко години българска мая се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето. Тогава думата химия не е съществувала в нашето ежедневие. Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че дори и брашното, което си купуваме не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Чрез тях фуражното жито става първокачествено (но само на вид). Ваня Славова попита производителя на хляб Елена Драганчева позволени ли са подобрителите и консервантите в производството на хляб и в какви количества влизат в неговия състав:

Тези подобрители, оцветители, консерванти, ароматизатори влизат в един разрешен списък от Агенцията по безопасност на храните, която следва европейски регламент. Но много технолози, които се занимават с производство на хляб, казват че е опасна дозировката на тези разрешени съставки.

Какво съставки трябва да има един хляб, за да бъде той полезен?

Ние правим хляб единствено от зърно, вода и сол. При нас хлябът е с дълга технология. Повече от 24 часа се случва на определени фази.  Има дълга ферментация. Хубавото е, че в състава на хляба влиза пълният състав на зърното.

От какво точно зърно, жито?

Използваме няколко вида зърно – лимец, спелта, овес, ръж и безглутенови зърнени – нахут, елда, кафяв ориз, просо.

Откъде ги намирате, понеже знаем, че в България по-скоро се произвежда масовата пшеница, хибридните й варианти?

От различни производители. Търсили сме ги по наши човешки, личностни, ценностни критерии, които сме си създали. Трябва да имат отношение към зърното, което произвеждат , с внимание и честност да се отнасят към него. Защото, повярвайте ми, хлябът става различен когато това отношение  липсва! Клиентите усещат, когато има има склонност към печалбарство от страна на производителя.

На каква цена се продава полезният хляб, този който Вие правите?

Между 10 и 11 лв. килограма. Но този хляб е пълнозърнест, тежък е и човек се нахранва само с една или две филии. Имаме много спортисти, които в подготовка за състезание специално идват и си взимат от нашия хляб. Имаме и много клиенти, които за жалост, идват при нас като на аптека. Защото  им е казано да се хрянят с пълнозърнест хляб. Те не посягат към нашия хляб, заради вкуса, който техният организъм е забравил, истинския вкус.

Да, свикнали сме на бял пухкав хляб, наблъскан в набухватели и консерванти. Вашият хляб колко време издържа като запазва качествата си и свежестта си?

Може да запази качествата си дълго време, зависи от начина на съхранение. Той е жив и трябва да бъде бавен като малко дете. Специално внимание обръщаме на хората , които си вземат хляб от нас, за да могат да имат свеж хляб.

Производителят на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на втория летен Веге фестивал




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветомир Върбанов-SemDD в мистичния свят на хандпаните

Цветомир Върбанов-SemDD е видеооператор, продуцент и режисьор. Автор е на редица музикални видеоклипове и е продуцирал документалния късометражен филм "Disconnected" на режисьорката Мария Голубцова, с който участва на фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив през 2024 г. Той е пътешественик с много и..

публикувано на 30.04.25 в 08:20

"Градообитатели" преобразяват трафопостове във Варна и тази година

Вече трета година инициативата "Градообитатели" превръща трафопостове във Варна в произведения на изкуството. Кампанията започва всяка година на 1 април, и се радва на голям интерес. Първият изрисуван трафопост 2025-а се намира в района на Колхозния пазар -  на улица "Акад. Методи Попов"12, и събира деветима артисти и доброволци, които обичат..

публикувано на 29.04.25 в 14:25

При 8 часа без интернет и телевизия търсим неустойка от оператора

За неустойка в рамките на една тридесета (1/30) от абонаментния план могат да претендират клиентите на телекомуникационните компании, ако има прекъсване на услугите повече от 8 часа. Това каза създателят на инициативата "Ние потребителите" Габриела Руменова в предаването на Радио Варна "POST FACTUM", позовавайки се на Закона за защита на..

публикувано на 29.04.25 в 08:10

Dani Filth (CRADLE OF FILTH): Несъвършенствата от миналото са нещата, за които жадувате в бъдещето

Интервю с Dani Filth (CRADLE OF FILTH) CRADLE OF FILTH отдавна надскочиха клишираното определение „блек метъл“. Да, групата започна като типичен представител на блек метъла от 90-те, но бързо се преориентира, обогати звука, внесе страшно голямо стилово разнообразие в музиката си и днес е повече метъл отколкото блек. Може би екстремен метъл е..

публикувано на 28.04.25 в 08:00

Нели Петрова: Без промени в съдебната система, "войната по пътищата" няма да спре

Великденските празници отново поставиха на дневен ред темата за безопасността по пътищата на България. Въпреки многобройните анонси на властта, за мерките които ще бъдат предприети във връзка с очаквания масов трафик, статистиката на МВР отчете: за петте почивни дни, над 200 пияни шофьори в цяла Българи.  Съставени са 22 354 фиша /със  7354 повече..

публикувано на 27.04.25 в 09:11

Христо Рафаилов: До есента варненци ще могат да ползват новата билетна система

Очакванията на общинската администрация на Варна е новата билетна система да заработи до началото на есента на 2025-та година. Тази увереност изрази заместник- кметът по финанси Христо Рафаилов в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“. По думите му възможно е до края на следващата седмица цялата процедура да бъде приключена до край и да..

публикувано на 26.04.25 в 14:24

Българка от Италия: От служба на папата си тръгваш обновен

Днес е третият ден от поклонението пред тленните останки на Папа Франциск в базиликата "Св. Петър“ в Рим. Предполага се, че интересът до края на поклонението в събота за погребението, ще надвиши предполагаемото присъствие на над 200 000 желаещи от цял свят. Префектът на Рим Ламберто Джанини каза, че се прави всичко възможно да се осигурят..

публикувано на 25.04.25 в 09:15