Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови растения в Ботаническата градина в Балчик - каталпа, черимоя...

Снимка: БГНЕС

През 2017 година се навършват 62 години от създаването на Университетската ботаническа градина в Балчик. По този повод се организира тържество пред паметната плоча на нейния създател акад. Даки Йорданов. Към днешна дата градината се простира на 194 декара и разполага с над 4 600 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект за страната и особено за Черноморието. Ваня Радева e главен специалист «Градинско и парково изкуство». С нея разговаря Албена Иванова:

-Какво могат да видят посетителите тази година?

-Тази година имаме няколко нови растителни видове дръвчета - каталпа, черимоя. Имаме няколко сорта нови бегонии и тагетиси. Това са летни, цветни растения. Циния имаме съвсем нова в лятното зацветяване. В момента правим реконструкция в участъка с декоративните треви. Халофитите, това са растения, които обичат засушаване и живеят върху пясък. В момента имаме около 20 вида ириси, като тенденцията е да станат 135 вида. Работим по един проект, който предстои да оформим за есента. Става дума за участък с редки растения - ендимити. Те живеят в точно определени райони на земното кълбо. Целта ни е да ги пренесем тук и туристите да се запознаят с тях, както и с по-редки растения от българската флора и от чужбина записани в Червената книга.

-Кои са новите облагородени територии през последните години в Ботаническата градина направени като градини? Какво предстои да се развива?

-От 2008 година имаме нова градина „Разсадника”. В нея сме пренесли неща от абсолютно всички части на Ботаническата градина. Тя е направена, за да могат хора в неравностойно положение да се запознаят с места, които не могат да посетят. Имаме участък с рози, които на други места не могат да видят. Имаме дървета, храсти, водни ефекти. Имаме и сектор с брайлово писмо.

-Нови територии за обхождане ще има ли?

-Засега нямаме такива възможности.

-Туристическият сезон и приходите, които влизат в комплекса по-добри ли са в сравнение със същия период на миналата година?

-По мои лични наблюдения туристите тази година са повече. Има много африканци, румънци, араби, евреи, канадци, французи и белгийци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От днес Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция. Става дума за 6-месечно връщане на граничните проверки.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05