Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи преобразяват сграда на Летище Варна

„Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник” под това мото преминава конкурсът „Art Airport Challenge”, в който се приканват кандидати да изрисуват с графити една от стените на летищна сграда. Петима автори ще бъдат избрани, за да осъществят проекта си на пролет, каза за Радио Варна Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата организатор на конкурса – „Фрапорт”. Излъчените от журито финалисти ще получат хонорар от 1 000лв. за изготвянето на визуалното си предложение, като ще им бъдат осигурени и всички нужни материали. Победителят в конкурса ще получи 8 500лв. за изпълнението на проекта си, допълни Улрих Хеппе.

Интервю с изпълнителния директор на Фрапорт Туин Стар, Улрих Хеппе и с консултанта по проекта за конкурса „Art Airport Challenge”, Николай Божинов:




Откъде се зароди идеята за такъв конкурс?

Улрих Хеппе: "Конкурсът, наречен Art Airport Challenge, цели да насърчи утвърдени автори, работещи в сферата Graffiti / Street Art, които живеят и творят в България. Инициативата е вдъхновена от новата ни визия, която е под мото „Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник”. С преобразяването на сградата, компанията ни вярва, че летището ще се сдобие с едромащабно произведение на изкуството, което ще приобщи хора от различни култури и възрастови групи. То ще е видимо от страната на АМ "Хемус". Така искаме да внесем още повече цветове на влизане в красивия град Варна.

Как могат да се включат желаещите в този конкурс?

Николай Божинов: "Желаещите да участват могат да кандидатстват индивидуално или в екип до 22 декември, като подготвят портфолио със свои реализирани произведения и кратка творческа биография. Всяка кандидатурата трябва да съдържа минимум пет изображения на различни произведения, създадени в периода 2012 г. и 2017 г. Петима участници ще бъдат избрани до 14 януари, след което те ще имат близо месец да представят авторски проект, изготвен специално за сградата на летище Варна.

Участниците ще бъдат избирани с помощта на жури, което включва Десислава Станева, основател на WUWEC FESTIVAL и съосновател на онлайн списанието за градско изкуство и музика Bizzarre, както и Ирина Томова (Erka), автор, който работи с колектива NTN, доайени на българската Graffiti / Street Art сцена. Журито, което включва и управителния съвет на Фрапорт Туин Стар, ще оценява кандидатите по няколко критерия като авторски почерк и технически умения. Ще бъде излъчена и награда "Изборът на публиката" чрез гласуване през интернет страницата на конкурса. Повече за критериите, наградите и правилата на конкурса заинтересованите могат да научат тук.

Творбите на петимата участници ще бъдат представени на публично събитие в Терминал 2 на 7 март 2018 г., а официалното откриване на реализирания проект ще съвпадне със седемдесетия юбилей на летище Варна на 9 май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05