Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиация в университета или "Как да водим успешни преговори?"

| обновено на 21.03.18 в 10:33

Икономически университет - Варна и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“ организират обучение по водене на преговори за студенти. То е насочено към студенти от Икономически университет -  Варна. Темите, включени в програмата, ще помогнат на участниците да идентифицират навреме конфликтните ситуации и ще получат инструментариум, с който да водят преговори уверено и с успех. Обучението има висока стойност за начинаещи предприемачи - както за комуникацията им с външни партньори, така и вътре, в екипа.  Участието е безплатно, но с предварително записване.

Разговор с доц. д-р Андрияна Андреева - преподавател "Основи на правото" и "Трудово право" и Лиляна Савова - председател на Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“, модератор на събитието. Началото е в 11ч. в зала 446 на Икономически университет - Варна.


доц. д-р Андрияна Андреева: Това е резултат от сключен договор за сътрудничество между Центъра за медиация "Итера" и ИУ - Варна, което се случи в предходната 2017г. Тези обучения, които планирахме стартират с наши студенти, но поради големия интерес, който наблюдаваме сред тях, се планират нови инициативи и разширяване на обхвата на участниците в тези групи.

Разрешаването на конфликтни ситуации се налага непрекъснато в нашето ежедневие, какво трябва да знаем?

Лиляна Савова:
В рамките на този меморандум, ние планираме едно популяризиране на медиацията в университетските зали.  Преценихме това да има не просто информационен, но и практически елемент. Затова са ограничени и групите, т.е. те не могат да бъдат с повече от 40-сет човека. 

Как да се осведомяват желаещите за участие в лекции по медиация занапред?

Лиляна Савова:
Чрез сайтовете на ИУ-Варна и страницата на "Итера" могат да се осведомяват за нови обучения.
Ние обучаваме медиатори, правим такива сертифициращи обучения, за да се научат да извличат познания - какво стои зад поведението на отсрещната страна, т.е. какво кара човек да реагира по дадения начин?
Учим се как да излизаме от стереотипните нагласи. Оказва се, че най-лесно е да се работи с младите хора, защото при тях липсват такива нагласи. Показва го работата ни с ученици от варненско училище.
Медиацията си служи с много инструменти, с които да успеем да предвиждаме какво мисли ответната страна и какво е искал да каже с това поведение. Учим ги как да потърсят обратната връзка. Това са не само психологически техники, които ни дават възможност да комуникираме на друго ниво след това, дори и в собствените си семейства. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мария Германова и Антонио Хаджиколев от ИУ Варна

Признание, материален стимул, мобилност и липса на монотонност мотивират младите хора при избора на работа

Гости на предаването „Отличен 6“ са студентите от Икономически университет – Варна Мария Германова и Антонио Хаджиколев. Тя е в първи курс, ОКС „бакалавър“, специалност „Туризъм“. Той е вече в шести курс – ОКС „магистър“, специалност „Информатика“,..

обновено на 22.03.18 в 18:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието..

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen,..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството..

публикувано на 11.05.24 в 10:05