Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Перенджиев: България вероломно наруши договора за "Южен поток", но... отношенията се затоплят

Александър Перенджиев

Руски природен газ ще влиза в България от Турция. Русия потвърждава интереса си към участие в евентуален строеж на АЕЦ "Белене". Това са част от новините от толкова коментираната среща на премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин.

Срещата Борисов – Путин – много газ, много туристи и... много неизвестни. Кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров разговаря с политолога Александър Перенджиев, който е преподавател в Руския икономически университет "Плеханов".

Ето какво заяви руският политолог в интервюто за обзорното предаване на Радио Варна "Позиция":

Александр Николаевич, можем ли да говорим за известно затопляне на отношенията между България и Русия след посещенията на президента Радев и премиера Борисов или е прекалено рано?

Мисля, че можем да говорим за затопляне на отношенията между Русия и България, защото започна диалог между първите хора в двете държави. Това вече е обнадеждаващо. Защото липсата на диалог свидетелства за много лоши отношения. Същевременно, разбира се, засега не можем да кажем, че всичко се е оправило и изглежда страхотно. Това се дължи на факта, че се е натрупало много разочарование и у двете страни. Все пак бих искал да отбележа кое е обнадеждаващото на първо място. Инициативата дойде от България. Второ, в Москва все пак обърнаха внимание, че по време на дипломатическата битка между Русия и Великобритания, когато западните страни гонеха руски дипломати, а Русия отговаряше реципрочно, България успя да удържи положението така, че да не изостря отношенията си с Русия. Вероятно това все пак е обнадеждаващо.

Когато става дума за трасетата на руските газопроводи, някои тук казват „по-добре да се караме с турците, отколкото да дружим с българите“.

Аз лично не съм чувал подобни заявления. Разбира се, ако „Турски поток“ бъде построен така, че да е в интерес и на България, това в голяма степен би укрепило нашите отношения. Още повече, България трябва да укрепва отношенията си както с Турция, така и с Русия. Турция е съсед на България, а между България и Русия има здрави духовни и културни връзки, които не могат лесно да бъдат разрушени. В този смисъл ми харесва шегата на габровеца генерал Детелин Мажгуров, който беше аташе по отбраната в българското посолство и който казваше „по данни на нашето разузнаване вашите букви са като нашите“. Българската азбука в Евросъюза е всъщност и руска азбука. В това отношение, волно или неволно, защитавайки своята култура в Евросъюза, България всъщност защитава и руската култура. Това е интересно, но засега нашите руски власти или не искат да го забележат, или наистина не го забелязват.

Пречи ли на двустранните отношения фактът, че България е пълноправен член на Европейския съюз и НАТО?

Безусловно пречи и преди всичко това, че България е член на НАТО. Не мисля, че Евросъюзът е сериозно препятствие. Натовският блок има ярко изразен антируски характер и действията на НАТО са насочени срещу Русия, за НАТО Русия  е заплаха, всички проекти и пари, които се отделят и цялата военна подготовка са съобразени с воденето на военни действия срещу Русия. Получава се, че българите, волно или неволно, са въвлечени в тези проекти в антируската военна сфера. Безусловно това е голямо препятствие. Макар че българските военни демонстрират несъгласието си да воюват срещу руснаците. Имаше случай, при който по време на натовско учение на мишените бяха нарисувани руски войници. Българите отказаха да стрелят по тези мишени. Този факт, разбира се, от една страна показва отношението на българите към Русия. От друга обаче не променя като цяло нашите отношения, защото България е част от военен блок, който, пак ще кажа, има ярко изразен антируски характер.

Да се върнем на въпроса за газопроводите. На пресконференцията с Путин след срещата им в Кремъл премиерът Борисов изрази задоволство, че Русия не ни се сърди за „Южен поток“. А Владимир Путин припомни, че Русия е загубила 800 милиона евро заради провала на проекта. Как да разбираме това?

Русия понесе загуби и то сериозни. И разбира се, че Русия ще напомня на България за тези загуби. Всъщност в този случай България се прояви като ненадежден икономически партньор. Вероломно наруши договора, който беше подписала. Интересното е, че загуби претърпя не само руската страна, но и българската. Когато се заговори потокът да бъде насочен и през територията на България, излезе, че Русия отново е готова да действа в интерес и на България. Възниква обаче въпросът какво правим със загубите и кой ще ги компенсира. Този въпрос вероятно остава открит. условно пречи и преди всичко това, че България е член на Европейския съюз и НАТО?

При посещението си в Русия президентът Радев заговори за пряка газова връзка между Русия и България през Черно море. Доколко изобщо това е реално?

Знаете ли, възможно е някога да се върнем към проекта, който наричаме „Южен поток“. Сигурен съм обаче, че това няма да стане скоро. Във всеки случай ще бъде реализиран този проект, който върви към приключване. Това, разбира се, е „Турски поток“, който може да бъде направен така, че да е в интерес на България, т.е. пренасочен към нея. Но построяването на газопровод през Черно море към България изисква пари от руската страна. Това е тема на бъдещи преговори, при това, искам да подчертая, нелеки преговори между Русия и България. Във всеки случай това, че се повдига темата за сътрудничество между Русия и България по големи икономически проекти вече е обнадеждаващо.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30