Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агрометеоролог: Избягвайте земеделски парцели до реки

2
Снимка: БГНЕС

След пролетните дъждове и последвалите горещи дни през юни житото тази година е готово и жътвата започна с една до две седмици по-рано от обичайното. Добивите ще са добри. Пострадалите класове от дъжд и силен вятър са с локален характер. Очакват се и добри добиви и от слънчоглед. Това коментира за Радио Варна агрометеорологът Мирослав Ганчев от НИМХ-филиал Варна. В последните години природата поднася много големи изненади - редуват се много горещи с много студени дни, с много валеж или без валеж. В земеделието вече година с година не си прилича. Хората имат, например нива до реката и в един момент тя приижда и всичко загива, затрупва се с вода и кал и край. Съветвам стопаните напоследък да работят по-далеч от реки. По-добре по-далече от реката, по-малко поливане, но по-сигурна реколта. Целият коментар на агрометеоролога в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководителят на наркобандата в с. Приселци - един от най-големите производители на медицинска марихуана у нас

Привлеченият като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици в с. Приселци е бил един от най-големите производители на марихуана за медицински цели у нас. Той е имал разрешение от Министерството на земеделието и храните за отглеждане на растения от рода на конопа, съобщиха от пресцентъра на Варненския окръжен съд.  Разбиха..

публикувано на 20.09.24 в 14:13

Димитър Главчев: Усилията на всички институции са насочени към връщането на моряците от "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев коментира темата с българските моряци от "Галакси Лийдър", похитени в Йемен.  "Усилията на всички институции са насочени към връщането им", каза Главчев, цитиран от БНР. Вчера евродепутатът Елена Йончева се срещна с капитана и старши помощник-капитана на кораба "Галакси Лийдър" Любомир Чанев и Данаил Веселинов.  Посещението..

публикувано на 20.09.24 в 14:02

Киев ограничава използването на Telegram от официални лица поради опасения за сигурността

Украйна ограничи използването на Telegram от своите правителствени и военни служители и служители по сигурността, позовавайки се на „заплахи за националната сигурност в приложението", основано от родения в Русия Павел Дуров, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.  „Съветът за национална сигурност и отбрана реши да ограничи използването на Telegram в..

публикувано на 20.09.24 в 13:56

Две автобусни линии в Авренско без курсове на 23 септември

Два автобуса по линиите  гр. Варна - с. Близнаци – гр. Варна и с. Садово – гр. Варна – с. Садово няма изпълняват курсове на 23 септември, понеделник, съобщават от Община Аврен.  От 24 септември се възстановява изпълнението на автолиниите по всички маршрутни разписания, уточняват от администрацията. 

публикувано на 20.09.24 в 12:32

Финансов одит на "Градски транспорт" обяви кметът Коцев

Подготвя се обществена поръчка за външен одит на дейността на общинските търговски дружества. Очаква се резултатите да са готови до края на годината. Това обяви днес на пресконференция кметът Благомир Коцев. Той аргументира одита с наличието на неефективни управленски практики и липсата на опити да се справят с финансовите проблеми от..

публикувано на 20.09.24 в 12:31

Наркооранжерия откриха в суворовското село Просечен

Специализирана полицейска операция по наркотичните вещества се извършва в момента в с. Просечен (община Суворово).  Открита е оранжерия, разположена в две стаи на къща, съобщиха преди минути от Областната дирекция на МВР във Варна.  В момента варненските криминалисти изземват около 100 растения и суха тревиста маса (около 7 килограма). Задържан е..

публикувано на 20.09.24 в 12:11

БАБХ затвори 31 ресторанта по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните затвори 31 обекта по Черноморието заради нарушения на хигиенните изисквания. Проверките на инспекторите са обхванали областите Бургас, Варна и Добрич , където са съставени 89 акта за административни нарушения, свързани с търговия с храни без регистрация, предлагане на храни с изтекъл срок на годност и..

публикувано на 20.09.24 в 12:03