Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде стигат мечтите

Снимка: Радио Варна

Географията присъства в биографията на едно младо момиче, което учи медицина във Варна. Майката е от Омуртаг, учи в Русе, където се запознава със съпруга си, който пък е от африканската република Бенин. Лора ще бъде втори курс медицина във Варна. Докъде стигат мечтите, когато родителите говорят различни езици?

Габриела Гаврилова ни среща с Лора Айетола:

Моят баща е от африканската държава Бенин и  живее в България вече 28 години. Запознали са се с моята майка, докато са били студенти в Русе. Мисля, че му липсва родината, но тук също му харесва, защото тук е неговото семейство.
Вие имате ли роднини в Бенин?
Там са братята на баща ми, негови братовчеди. Някои вече са се разпръснали по други държави.
На какъв език се говори в Бенин?
На френски. Аз от малко говоря с баща ми на френски език. Дойдох във Варна да уча да уча френски, но аз от съвсем малка говоря с баща ми на френски. Първите ми думи паралелно с българския са били на френски.
Какъв друг език знаете  още?
Английски.
Сега изучавате медицина, това означава - и латински език?
Да. Френският език помага за  латинския и английския. Не е лесно да се научи чужд език, винаги има някоя нова дум. И  на български може да откриеш непозната за самия теб дума. Важното е да се разбира смисъла и да не се предаваш, да продължиш да общуваш. Случвало се е у дома  да ми говорят на френски, аз не мога да отговоря също на френски, но като реагирам на български, винаги се разбираме!
Процесът на комуникация е много важен и в медицината!
Така е!  Важно е да успееш да спечелиш доверието на пациента. Моят брат избра да учи дентална медицина и така харесах медицината, нищо че моите родители са инженери. Когато нещо се научи, след това е лесно. Още не зная какво точно искам да специализирам, защото не сме влизали в болница, но след трети курс вероятно ще съм решила.
Най-важното за Лора?
Здравето на семейството и моето лично, и да сме щастливи. Щастието е в щастието и в успеха на хората около мен!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10