За бодро утро и добро настроение, за буден мозък и уют на сетивата. За едно хубаво начало на деня. За кафето ще говорим тази сутрин в предаването „Радио Варна представя”. За ползите от него, за качествата му, за начините на приготвяне. Музиката избира Добо Мързов, аз съм Ваня Славова!
На фокус е нещо, към което сме пристрастени, особено работещите на всякакви смени. Най-вече сутрин, дали заради ритуала, навика или за да отворим по-широко очи, веднага посягаме към кое? - към глътчица вкусно кафе!
До ден днешен кафето запазва своите позиции като една от най-известните и консумирани напитки в света, като ползите и вредите от него са тема на постоянни изследвания и противоречиви мнения непрекъснато. Безспорен факт е, че кафето е мощен антиоксидант и оказва благоприятно въздействие върху организма на човек, разбира се, ако се консумира в разумни количества.
Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.
У нас, в България, в самото начало е по-разпространено така нареченото турско кафе, приготвено на джезве. По следите на кафето Веселина Божинова ни среща с бариста Йордан Дъбов. Чуйте неговите препоръки:
Тази съботна сутрин в ефира се носи силен аромат на кафе. На този властелин в борбата с ранното ставане, дължим тонизирането си!
Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.
Най-хубаво е прясно смляното кафе. Имайте предвид, че срокът за съхранението на смляното кафе е само 7-8 седмици. Докато печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си. Еспресото е една от най-разпространените форми на консумация на любимото ни кафе. Най-честия сорт кафе, с който се приготвя еспресото е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин и по-евтин, поради което - много разпространен.
Иначе историята на кафето е дълга и интересна.
Първото публично представяне на кафето във Франция се осъществило през 1664 г., когато на официален обяд в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. В Италия кафето се появява в средата на 17 век.
Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното — може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава — да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана.
Още за пътя на кафето от бариста Георги Чернаев:
Ароматно и с вкус на кафе завършва предаването "Радио Варна представя".
Представихме кафето, но темата е неизчерпаема.
Дано сутринта ви да е започнала ведро с чаша горещо кафе, в пътсрия свят кафето ни свързва, кафето ни е спътник, кафето понякога предсказва съдби!
Всичко най-хубаво ви пожелават Ваня Славова и Добо Мързов!
Насладете се на кафето си, насладете се на ефирните моменти през август и разбира се гледайте през розова призма на синьото лято!
На 3 ноември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Gus G. (FIREWIND, екс-Ozzy Osbourne). Алекс Давила и Цветан Томов („whitenoisemakesmefeelcomfy“) за първия „The Biggest Bulgarian Shred Collab“ с участието на 29 български ъндърграунд китаристи. Разговор с Георги Георгиев за "IV" - новия албум на THE A.X.E. PROJECT...
В „Алея Култура“ на 2 ноември с Мартин Николов - Премиера на филма „Библиотека Галактика – книги на свободните хора“ – разговор с Петя Михайлова; - Анимационният филм „Тя. Петият конник на апокалипсиса“ – сценаристът и режисьор Магдалена Тодорова и аниматорът Ана-Мария Димитрова; - „Varna Jazz Days 2025“ – гост..
На 27 октомври в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Jimmy Waldo (ALCATRAZZ). Представяне на дебютния миниалбум на ZIMA "Distant Lands" – разговор с Вероника Велева "Рони" (БАЛКАНДЖИ) и Николай Велев (INSPELL, MALTWORM). Васил Гюров за новия сингъл на РЕВЮ "Разлог" и третото издание на Младежкия конкурс за нова песен..
В „Алея Култура“ на 26 октомври с Мартин Николов - 10 години "Moving Body Festival" – разговор с основателя Искра Проданова; - „Случаят Холмс“ – Биляна Стоева за театралната премиера на Арт група „Театрално забавление – АРТИЗ“; - Премиера на „Горски историйки“ на „Феникс Джуниър“ – разговор с Пламена Янкова,..
Антоанета Алипиева - професор по нова и най-нова българска литература, лектор по български език и литература в Белградския университет, представи най-новата си книга за слушателите на Радио варна в предаването "Златното сечение". Професор Алипиева е а втор е на много статии и студии, публикувани в България и в чужбина, посветени на..