Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от 6 държави събра фондация "Българска памет" на семинар за високите технологии

Над  200 младежи от българската диаспора в Македония, Сърбия, Албания, Украйна, Молдова, град Тервел и Югозападна България участват в 23-я семинар на фондация „Българска памет”, който беше открит в Кранево. Надсловът на форума е „Предприемачество и високи технологии”.

Домакини на събитието бяха д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“,  и виртуалният водещ робот Наум. Сред гостите бяха кметът на Варна Иван Портних и Адриана Узунова – ученичка във Варненската търговска гимназия „Георги Раковски“, която бе младежки кмет на Варна, като част от инициативата „Мениджър за един ден“; Моника Панайотова - зам.-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018,  Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК в България, Богдан Мирчев – представител на Фондация „Ханс Зайдел“.

Снимка

„За мен тези срещи винаги са много емоционални, затова съм искрено благодарен на г-н Врабевски, че съм имал възможност през годините да бъда част от тази прекрасна инициатива. Темата на семинара тази година е много интересна и със сигурност ще бъде много полезна за всички участници“, каза кметът Иван Портних. Той припомни, че във Варна учат над  40 000 студенти, което е голям капитал за града. Затова важна задача пред местната власт е подкрепа на иновативното предприемачество, стартъпи, привличането на компании от IT сектора. „Съвсем скоро градът ни бе домакин на второто издание на форума Innowave Summit, в който се включиха повече от 3000 участници от 23 държави, а събитието бе открито от еврокомисаря по дигитализацията Мария Габриел. Вярвам, че това е платформа, с която правим Варна видима на световната карта на умните градове.  Целта ни е да направим така, че младите хора да избират Варна не само като място, в което да получат своето образование, но където след това да успешно се реализират професионално“, каза кметът. Той даде думата и на своя заместник – Адриана Узунова, която сподели, че според нея инвестициите в младите хора са едни от най-важните задачи, върху които трябва да се работи.

„Много съм горд, че вече 11 години, за 23-ти път днес, ние правим тези форуми на реална европейска интеграция. Този формат е много успешен, защото дава възможност да се докоснете до това, което зловредната пропаганда не може да компенсира – стремежът на младежта към прогрес, развитие и реализация. Ние работим точно върху това.  Използваме езикът свещен на нашите деди за комуникация, за създаване на основни предпоставки за градене на икономически мостове и оттук насетне Ви показваме до къде сме стигнали ние. Даваме Ви собствения си пример, опит и модели, които вече сме изживели, опитали и са доказвали резултатността си. За нас е важно да разберете, че ни е грижа какво ще стане с Вас, смятаме Ви за много близки и поемаме ангажимент да Ви покажем как заедно можем да го направим по-добре. Най-често Вие чувате приказки от сорта на това ефективен или не е Европейският съюз, износен или не е моделът на интеграция, хубаво ли е или не е да се влиза в НАТО или ЕС. При нас нещата са поставени по друг начин – искаме ли да направим всичко възможно Вие да се развивате и да живеете добре, или не? Искаме и затова го правим непрекъснато“, обърна се към участниците в семинара д-р Милен Врабевски. Поздравления отправиха Моника Панайотова, Огнян Златев и Богдан Мирчев. Семинарът продължава до 2-ри ноември, включително, с различни панели, сред които „Дигитални умения и бъдещето на труда“, уъркшопи по роботика, демонстрация на хуманоидни роботи, стартъп-възможности в България и други.

Как създателят на фондацията д-р Милен Врабевски коментира значението на форума и ситуацията с Държавната агенция за българите в чужбина чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30