Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна ще един от дигиталните хъбове на Европа

Варна ще един от дигиталните хъбове на Европа. Това стана ясно по време на конференцията  Startup Europe Summit 2018, организирана от еврокомисар Мария Габриел в София.
Сред гостите на събитието бяха министър-председателя Бойко Борисов, премиерите на Македония-Зоран Заев, на Сърбия-Ана Бърнабич, на Черна гора-Душко Маркович и вицепремиерът Томислав Дончев. Това е четвърто издание на форума, в който участват над 500 представители на стартиращи компании.

 В конференцията се включиха също кметът Иван Портних и над 30 представители на дигитални и стартъп компании от Варна. По-късно те разговаряха с еврокомисар Мария Габриел. На срещата участниците се обединиха около тезата, че ще работят за развитието на единна и силна стартъп екосистема в морската  столица, за налагането на Варна като технологичен град и европейски дигитален хъб.

"В края на 2018 ще бъде отворена нова покана за 8 милиона евро в рамките на програмата „Хоризонт 2020“ в подкрепа на такива хъбове в региони, които досега не са достатъчно добре покрити",  заяви еврокомисар Мария Габриел.

"XXI век е времето на стартъпите. Те са амбициозни по природа, не се страхуват от провал. Амбиция, смелост, риск, вдъхновение – с тези ценности стартъпите формират важна част от ДНК-то на модерните икономики. Те са лакмус за нашата способност да се възползваме максимално от цифровата революция. И трябва да продължим подкрепата си за тях чрез програми като „Цифрова Европа“, с бюджет над 9 милиарда евро, инициативата Startup Europe, която вече помогна на повече от 700 стартъпа, плана „Юнкер“, цифровите иновационни хъбове, каквито искам да имаме във всеки един европейски регион. Стартъпите са тук и очакват нашата подкрепа. А подкрепата за тях означава подкрепа за по-конкурентоспособна Европа и Западни Балкани, по-голям растеж на икономиката, повече възможности за хората", добави тя. 
По време на форума бяха стартирани две стартъп мрежи: Startup Europe за Централна и Източна Европа и Startup Europe Western за Западните Балкани. Подписана бе и декларация за укрепване на екосистемата за технологично предприемачество в тези региони, която гарантира, че членовете на тези партньорства от 14 държави (основатели на стартъпи, инвеститори, ръководители и предприемачи) поемат ангажимент да улеснят връзките между стартъпите в региона, да насърчат образованието по предприемачество, да увеличат наличието на финансиране. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИК "Академик" с 338 експедиции за 40 години

Общо 338 експедиции, от които 30 международни, са извършени с научноизследователския кораб "Академик" за 40 години. Това каза директорът на Института по океанология "Фритьоф Нансен" проф. д-р Атанас Палазов. Миналата година "Академик" е преминал класов ремонт за срок от 5 години и може да изпълнява мисията си, каза още той. Надеждите обаче са да бъде..

обновено на 25.06.24 в 18:29

Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена

Държавата предприема спешни действия в най-кратки срокове за решаване на проблема с авариралия колектор , който отвежда пречистените води от станцията в Албена. Междувременно стана ясно, че последните проби на РЗИ Добрич са отрицателни и водата в района на курортния комплекс е с отлично качество и без отклонения и рискове за здравето. Министърът на..

публикувано на 25.06.24 в 17:44
Плажът на Кранево

Отпадат ограниченията за къпане в Албена и Кранево

Ограниченията за къпане в морето, въведени от Регионалната здравна инспекция в Добрич, отпадат. Резултатите от взетите тази неделя (23 юни) проби показват, че показателите на водите за къпане в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, включително и от района на аварията, вече са в норма. Те съответстват по микробиологичните..

публикувано на 25.06.24 в 15:44
Снимката е илюстративна

Велотрасе в пешеходната зона на центъра и в Морската градина предлага велоклуб

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул."Княз Борис първи" и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха днес съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Вносителят..

публикувано на 25.06.24 в 15:33

Работна група ще провери добра ли е регулацията на светофарите във Варна

Преходните интервали на 40 светофарни уредби (СУ), от общо 92 във Варна, са били променени в началото на т.г., така светват едновременно на зелено за пешеходци и автомобили. Направените проби, обаче не дават очакванитe резултати  - облекчаване на трафика, намаляване на задръстванията и повишаване на безопасността на пешеходците.  Това посочва..

публикувано на 25.06.24 в 15:07

Токов удар изгори част от помпата на новата чешма до бившия Дом "Младост", бавят се пробите на РЗИ

Заради проблем с електрозахранването все още не е тествано качеството на водата от новооткритата чешма до бившия Дом "Младост". Това потвърди за Радио Варна заместник-кметът Илия Коев. Прекъснатото електрозахранване е причината за спирането на водата.  "Според специалистите заради бурите миналата неделя е имало токов удар, който  е изгорил модула на..

публикувано на 25.06.24 в 15:00

В общини в Добричко разясняват как се кандидатства по европроекти

Информационна обиколка на тема „Актуални възможности за финансиране с европейски средства 2024“ започна тази седмица по общините в Добричка област, организирана от Информационния център, създаден за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз. Вчера и днес в Каварна и Балчик, а на 26 юни в Шабла (10.30 ч. заседателната зала на Община..

публикувано на 25.06.24 в 14:46