Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Божана Кацарова: Светът е широк и вкусна храна дебне отвсякъде

Божана Кацарова
Снимка: личен архив

Божана Кацарова е готвач, победител в един от известните кулинарни формати. Живяла е в Холандия, където е имала възможността да се докосне до различни вкусове в целия свят. Обожава азиатската кухня. За храната говори с отношение и страст, и смята, че тя е тази, която трябва да ни обединява. Срещам се с нея преди участието ѝ в проект на „Иноватор“ във Варна:

Какъв е поводът да дойдете във Варна, Божана?

Във Варна ме поканиха от „Иноватор“. Те планират серия от приятни срещи, на които млади хора говорят за своите страсти, с цел да окрилят някого, да му дадат добър пример. Смятам, че така се получават добри проекти – тук съм да разкажа за първата гурме рекламна агенция, която създадохме заедно с моя приятел Николай Ванчев. Тя цели да пречупи цялостната ни комуникация през храната. Това е едно крайно налудничаво, амбициозно, работещо начинание, което започваме заедно и се хвърляме през глава с него. Николай е с 10-годишен опит в рекламните агенции. Парадоксалното е, че една агенция обслужва всякакъв вид проекти и продукти, и те са насочени към дадена тема. Ние искаме да направим възможно храната да е тази, която говори за различните брандове, тъй като тя има функцията да събира хората. Ние живеем в едно време, в което сме все по-разединени. Ние двамата мислим, че е хубаво да се обединим. При нас храната обединява и има функцията да продава неща. Една храна, освен да се сготви и сподели, е и интимно изживяване. Аз искам моята храна да достига до ужасно много хора, без да е необходимо да я изяждат. Ето така моята храна ще може да им говори.

Какви емоции може да носи храната?

Храната е тази, която може да създава емоции и това й е най-хубавото. На мен ми се иска в България хората да станат по-любопитни за това какво може да ти донесе тя. Да, наистина, нашата национална кухня е страхотна. Но не може да се тъпчат само кебапчета, кюфтета и шопска салата, въпреки че аз ги обожавам! Зад всеки кулинарен продукт има една интересна история – как е възникнало това ястие, защо хората са решили да го приспособят към националната си кухня. Точно затова искаме да разкажем за различните видове кухни, за шефове из целия свят, за целия този процес. Искаме да кажем на хората, че трябва да бъдат любопитни и че винаги нещо интересно се крие зад всяка нова рецепта. Че трябва да си отворят очите и да видят, че светът е широк... и храна дебне отвсякъде!

Най-вкусната храна?

Аз съм голям фен на азиатската кухня, но тук не става въпрос за суши, а за всичко това, с което местните се хранят, аз съм им бесен фен. Това, което забелязвам обаче, е, че в България липсва разнообразието в плодовете и зеленчуците, които се продават в супермаркетите. Въпреки това, нашата страна има какво да даде на света. Наистина, тук има уникални неща – силата ни е във възможността ни да се произвеждат наистина уникални продукти и ме е крайно яд и ми е болно, че това не се случва. Предприемачите са свели производствените си ресурси до минимум. Хората днес искат да са инфлуенсъри, да стоят на профилите си в „Инстаграм“ и да постват. Аз искам да се върна във времето, в което хората обичат нещо и влагат цялото си същество в това да го правят достъпно за останалите хора

Усещаме ли кога трябва да поспрем за малко и да се насладим, да забавим темпото?

Аз съм от хората, които постоянно са били на педал. От скоро осъзнах , че това ще ме поболее. Когато всичко се прави бързо, то става необмислено, некачествено. Хубавите работи стават бавно и с повече внимание към детайла. В момента съм на път да реализирам такъв проект, който е дълго отглеждан и дълго печен. Затова пожелавам на вашите слушатели и читатели да намират онова нещо, което ги кара да се събуждат сутрин и ги зарежда с позитивни емоции още от мига, в който си помислят за него. И колкото и странно и нетипично да е това нещо, и колкото останалите хора да ги обезоръжават, да се захванат за тази цел и да я следват! Това за мен е разковничето за щастлив живот!

Цялото интервю с Божана Кацарова може да чуете в новото предаване на Радио Варна - „Улица "Събота“. Началото е на 13 април, събота, от 15 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Бочева, илюстратор и автор на детски издания: Интерактивните книжки подкрепят четенето

Варна е домакин на литературния фестивал „Море от книги“. Събитието започна в събота и ще продължи до 10 август на централната пешеходна зона на бул. „Княз Борис I“. Организатор е варненско издателство за детски книжки и игри, с подкрепата на Община Варна. Целта им е да не остава градът без такова събитие изобщо. Специално внимание е отделено на..

публикувано на 07.08.25 в 07:05

Паркинги за плаж Шкорпиловци-север готви община Долни чифлик, за да спре навлизането в дюните

Една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни гори, се превръща в незаконен паркинг и зона за шофиране на АТВ-та - действия, които унищожават растителните видове в зона, част от Натура 2000. За това сигнализират в редакцията ни плажуващи там. Много сигнали..

публикувано на 06.08.25 в 07:05

Димитър Куманов за управлението на водите: Безхаберие, стара мрежа и кражби

Лошото управление на водите води до безводие. Заради аварии в старата водопроводна мрежа и кражбите на вода хиляди домакинства остават на режим. Това коментира инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". По думите му от НИМХ са оповестили данни пред парламента, че за миналата година количеството на валежите в страната е било в норма, но въпреки това на..

публикувано на 05.08.25 в 10:40

Кап.Тома Томов: Ветроходът "Калиакра" вече е като развалина (ВИДЕО)

Дългогодишният капитан на ветрохода "Калиакра" капитан Тома Томов остана възмутен от факта, че корабът е превърнат в ресторант на морската гара във Варна. Той смята, че има много други форми "Калиакра" да се издържа.  Томов припомни, че миналата година са вложени средства за козметични ремонти на ветрохода. Това е кораб, който може да носи не само..

публикувано на 05.08.25 в 08:05

Изложбата "Цветя, машини, облаци, органи" - Александър Габровски с поглед към битието във всичките му форми и прояви

"Цветя, машини, облаци, органи" се нарича третата самостоятелна изложба на 22-годишния Александър Габровски, варненец, който е студент във Виена. “Можете да очаквате пърформанс, трансформърс, световъртеж, цъфнали картофи, винтове, болтове, гайки, музика, лъчи, кактуси, корали, кръв, подскоци на един крак, кръстословици и други ритуали “-това бе..

публикувано на 04.08.25 в 07:00

Виктор Минчев: Творческото мислене е необходимо на всеки - независимо дали го осъзнава или не

Виктор Минчев е сред утвърдените специалисти по копирайтинг в България. Той е от Варна, базиран е в София и обслужва бизнеси от цялата страна. "Копирайт" е термин, произлизащ от английския език (copy – ръкопис, текстови материал; write – пиша). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми –..

публикувано на 03.08.25 в 07:05
Йонка Господинова с деца в Силистра

Педагог: СИП "Религия" през 90-те беше желан предмет. Той е необходимост за по-висока нравственост

Йонка Господинова е педагог и културолог, преподава в българското училище в Париж, преди това дългогодишен учител в България. Това лято тя представя у нас своята образователна програма „Слънчеви руни“ за българските деца и за децата, посещаващи български училища в чужбина, която се радва на топъл прием от колегите й в различни държави. Йонка..

публикувано на 02.08.25 в 15:20