Божана Кацарова е готвач, победител в един от известните кулинарни формати. Живяла е в Холандия, където е имала възможността да се докосне до различни вкусове в целия свят. Обожава азиатската кухня. За храната говори с отношение и страст, и смята, че тя е тази, която трябва да ни обединява. Срещам се с нея преди участието ѝ в проект на „Иноватор“ във Варна:
Какъв е поводът да дойдете във Варна, Божана?
Във Варна ме поканиха от „Иноватор“. Те планират серия от приятни срещи, на които млади хора говорят за своите страсти, с цел да окрилят някого, да му дадат добър пример. Смятам, че така се получават добри проекти – тук съм да разкажа за първата гурме рекламна агенция, която създадохме заедно с моя приятел Николай Ванчев. Тя цели да пречупи цялостната ни комуникация през храната. Това е едно крайно налудничаво, амбициозно, работещо начинание, което започваме заедно и се хвърляме през глава с него. Николай е с 10-годишен опит в рекламните агенции. Парадоксалното е, че една агенция обслужва всякакъв вид проекти и продукти, и те са насочени към дадена тема. Ние искаме да направим възможно храната да е тази, която говори за различните брандове, тъй като тя има функцията да събира хората. Ние живеем в едно време, в което сме все по-разединени. Ние двамата мислим, че е хубаво да се обединим. При нас храната обединява и има функцията да продава неща. Една храна, освен да се сготви и сподели, е и интимно изживяване. Аз искам моята храна да достига до ужасно много хора, без да е необходимо да я изяждат. Ето така моята храна ще може да им говори.
Какви емоции може да носи храната?
Храната е тази, която може да създава емоции и това й е най-хубавото. На мен ми се иска в България хората да станат по-любопитни за това какво може да ти донесе тя. Да, наистина, нашата национална кухня е страхотна. Но не може да се тъпчат само кебапчета, кюфтета и шопска салата, въпреки че аз ги обожавам! Зад всеки кулинарен продукт има една интересна история – как е възникнало това ястие, защо хората са решили да го приспособят към националната си кухня. Точно затова искаме да разкажем за различните видове кухни, за шефове из целия свят, за целия този процес. Искаме да кажем на хората, че трябва да бъдат любопитни и че винаги нещо интересно се крие зад всяка нова рецепта. Че трябва да си отворят очите и да видят, че светът е широк... и храна дебне отвсякъде!
Най-вкусната храна?
Аз съм голям фен на азиатската кухня, но тук не става въпрос за суши, а за всичко това, с което местните се хранят, аз съм им бесен фен. Това, което забелязвам обаче, е, че в България липсва разнообразието в плодовете и зеленчуците, които се продават в супермаркетите. Въпреки това, нашата страна има какво да даде на света. Наистина, тук има уникални неща – силата ни е във възможността ни да се произвеждат наистина уникални продукти и ме е крайно яд и ми е болно, че това не се случва. Предприемачите са свели производствените си ресурси до минимум. Хората днес искат да са инфлуенсъри, да стоят на профилите си в „Инстаграм“ и да постват. Аз искам да се върна във времето, в което хората обичат нещо и влагат цялото си същество в това да го правят достъпно за останалите хора
Усещаме ли кога трябва да поспрем за малко и да се насладим, да забавим темпото?
Аз съм от хората, които постоянно са били на педал. От скоро осъзнах , че това ще ме поболее. Когато всичко се прави бързо, то става необмислено, некачествено. Хубавите работи стават бавно и с повече внимание към детайла. В момента съм на път да реализирам такъв проект, който е дълго отглеждан и дълго печен. Затова пожелавам на вашите слушатели и читатели да намират онова нещо, което ги кара да се събуждат сутрин и ги зарежда с позитивни емоции още от мига, в който си помислят за него. И колкото и странно и нетипично да е това нещо, и колкото останалите хора да ги обезоръжават, да се захванат за тази цел и да я следват! Това за мен е разковничето за щастлив живот!
Цялото интервю с Божана Кацарова може да чуете в новото предаване на Радио Варна - „Улица "Събота“. Началото е на 13 април, събота, от 15 часа.
Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..
Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна, Жельо Тодоров, спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия. Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки. В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс..
Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..
32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Голямата награда “За..
В началото на тази година Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..
Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори. "В новия брой има и два хумористични разказа...
Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..