Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният наказателен съд заседава по молба за освобождаване на Николай Банев

Снимка: БГНЕС-архив

Разследваният за данъчни престъпления и пране на пари бизнесмен Николай Банев иска да излезе на свобода. Специализираният наказателен съд ще заседава по молбата му по-късно днес.

Мотивите на Банев са продължителното му задържане, което Банев и съпругата му - Евгения - също с най-тежката мярка за неотклонение, което той смята от ареста им в Ница в края на октомври. У нас те бяха екстрадирани в началото на декември, от когато на няколко пъти получиха съдебен отказ да излязат на свобода.

Максималният срок за задържане за обвиненията на Баневи - без внесен обвинителен акт, е осем месеца. Прокуратурата ги брои от първото произнасяне на българския специализиран съд, тоест от тогава са изминали малко повече от шест месеца.

Практиката на съда по аналогични шумни казуси от последната година е  задържането под стража да продължава почти до максималния законов срок, а има и случаи  - като този с алкохолния бос Миню Стайков, когато след изтичането му прокуратурата му повдигна ново обвинение и той продължава да е в ареста.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Евгения и Николай Баневи в съда

Николай Банев остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста бизнесмена Николай Банев.  Той е обвинен в източване на 1.3 млрд. евро от предприятията, на които е собственик. Част от фирмите той е продал за скрап. Предстои в рамките на делото срещу..

публикувано на 18.04.19 в 13:00
Евгения и Николай Баневи в съда

Съдия-изпълнител описа къщата на Баневи заради дълг на дружество, управлявано от сина им

Съдия-изпълнител влезе в къщата на Баневи и започна опис на имуществото им. Това се прави по дело за дълг на дружество, в което управител е синът на Баневи.  Според адвокат на дружаството-длъжник Гаврил Хрусанов, става дума за заем от 15 хиляди лева,..

публикувано на 31.01.19 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски.  Почитаме паметта..

публикувано на 19.10.24 в 16:26

Биреният сектор в Европа осигурява над 2 млн. работни места

Над 2 млн. работни места осигурява биреният сектор в Европа. Това става ясно от данните, разпространени от "Пивовари в Европа" със седалище Брюксел. Също така всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката. Пивоварите отчитат, че..

публикувано на 19.10.24 в 16:23

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той очаква до 15 ноември да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение. "Хубавото е,..

публикувано на 19.10.24 в 14:49

Почитаме паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски. Негово..

публикувано на 19.10.24 в 14:40

Деветима задържани при акция срещу сексуална експлоатация на деца у нас

Полицията задържа девет души при акция в страната срещу сексуалната експлоатация на деца. Арестуваните са на възраст между 35 и 48 години. Побицията установява, че двама от тях, използвайки фалшиви самоличности, са осъществявали връзки в..

публикувано на 19.10.24 в 12:01

Възстановяването на полезащитните пояси в Добруджа е задължително

4116 лева излиза създаването на 1 декар нов полезащитен пояс. В сумата влиза раздробяване на остатъците от сечта, фрезоване с шредер, почвоподготовка, закупуване на фиданки, залесяване, отглеждане и мн.др. В същото време приходите от дървесина от същата..

публикувано на 19.10.24 в 10:29

Седмица преди изборите за 51-во НС, във Варна беше подпален партиен офис

Във Варна изгоря офис на една политическите партии, участващи в предстоящия вот на 27 октомври.От пожарната съобщиха, че при случилото се няма пострадали, както и че сградата, в която се е намирало помещението - е опушена. Офисът е изгорял..

публикувано на 19.10.24 в 10:21