Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храните на бъдещето - все по-зависими от науката

Ивайла Сопотенска
Снимка: личен архив

Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите.

Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство пред учените – да разрешат проблема с изхранването на човечеството.

Не смятам, че можем да говорим за революционна промяна, тъй като всичко, което в еволюционен план се е случвало с храненето, е отнемало дълги периоди от време – казва инж. Ивайла Сопотенска, докторант в Университета по хранителни технологии и журналист в сайта “НаукаOFFNews”. – Но промяна неминуемо ще има, тъй като климатът, обработваемите площи и вкусовете на хората се изменят, а и населението нараства с все по-високи темпове. Вероятно ще бъде въпрос на адаптация – до каква степен ще сме подготвени да оцелеем в едно бъдеще, в което храната ще бъде по-различна, отколкото е днес.

Растителните протеини, съдържащи се в граха, соята и други храни, са една от надеждите за бъдещето. Затова и учените се опитват да извлекат белтъците от бобовите растения и да ги използват за направата на различни храни. Например сладолед от грахов протеин, който Ивайла Сопотенска приготви на Софийския фестивал на науката. Но някои ГМО растения също могат да бъдат източник на протеин – какво е тяхното бъдеще?

Иска ми се да направим разграничение между генномодифицираните и генноредактираните храни, тъй като ГМО храните вече от много законодателства са забранени и не могат да бъдат намерени на пазара – казва тя. – Генна модификация означава да се вземе ген от един животински или растителен вид и да се прикачи към друг, за който той е несвойствен. В бъдеще обаче ще навлязат именно генноредактираните храни – т.е. ще се активират или дезактивират само собствени за растенията гени. Например може да се активира или мултиплицира ген, свързан с добива, и растението да дава повече продукция или пък да бъде активиран ген, свързан с устойчивостта срещу вредители и пестициди. Но тази промяна засяга конкретния организъм и нещата, които той вече носи в генома си. Регулацията на тези храни е толкова сериозна, колкото на генномодифицираните, и в Съединените щати вече се продават някои от тях.

Храната на бъдещето няма да бъде по-малко вкусна от сегашната, нито пък ще представлява хапче с полезни вещества.

Разбира се, в бъдеще ще ни е необходима някаква промяна в нагласата към храната, защото тя вероятно няма да бъде същата, каквато я познаваме днес. Смятам обаче, че когато човек е достатъчно подготвен за научната страна на въпроса, няма да бъде податлив на манипулации, категорична еинж. Ивайла Сопотенска.

И за да не се изпълваме с недоверие и необосновани страхове, учените на бъдещето все по-често ще открехват вратите на своите лаборатории и като добри комуникатори ще обясняват ползите от своите открития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: България - кратка справка

Преди седмица ви обещах кратка справка за България, без претенции за представителност, направена с усмивка, каквато се изписва по лицата на хората, когато се надсмиват над себе си. България. Тук се раждаме експерти. Всички разбираме от абсолютно всичко. Е, понякога имаме пропуски точно в нещото, с което главно се занимаваме, но не може всичко..

публикувано на 10.03.25 в 17:00

С открит урок във Варна бяха отбелязани 82 години от спасяването на българските евреи

Ученици от Първа езикова гимназия във Варна и тяхната преподавателка Нели Димова се срещнаха с представители на еврейската общност в синагогата по повод отбелязването на 82-годишнината от спасяването на българските евреи. Председателят на организацията на евреите в морската столица Олег Калдерон посочи, че младите хора трябва да знаят фактите от..

публикувано на 10.03.25 в 15:50

Православната църква чества света Галина

На 10 март Православната църква чества паметта на светите мъченици Кодрат Никомидийски и Галина, загинали мъченически за Христа, заедно с други християни, пострадали в Никомидия и Коринт през III век. В царуването на император Деций Траян (249–251 г.) било предприето гонение против християнската вяра. Много християни били доведени в гр. Коринт и там..

публикувано на 10.03.25 в 10:37
„Паметник на спасението” - София

10 март - ден на спасяването на българските евреи

На 10 март се отбелязва спасяването на българските евреи и се чества паметта на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството. С Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март, заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г. Тогава с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български..

публикувано на 10.03.25 в 08:18

Как да подредите стаята си за най-добър сън

Добрата качество на съня е важно. А за 25 процента от хората, които всяка година страдат от безсъние, намирането на най-добрата конфигурация на спалнята за сън може да се окаже сериозна задача. Съществуват множество джаджи, препоръки и съвети, които да ви помогнат да заспите - от хранителни добавки до създаване на специален режим за лягане.  И въпреки..

публикувано на 09.03.25 в 17:30

Кафето ще става по-скъпо

Резкият скок на цената на кафето от началото на 2025 г. никак не радва потребителите на горещата напитка по целия свят.  Кафето следва примера на какаото, чиито цени рязко се повишават от три години заради слабата реколта в основните страни производителки, най-вече в Западна Африка. Чуйте повече в репортажа на Ваня Славова:  На основните световни..

публикувано на 09.03.25 в 09:46

Как да стопим коремните мазнини?

Натрупването на мазнини около корема не е само естетически проблем, но и рисков фактор за развитието на сериозни здравословни проблеми. Стопяването им изисква комбинация от здравословно хранене, физическа активност и здравословни навици. Ето някои ефективни начини да постигнете това: Здравословно хранене Намалете захарите и рафинираните..

публикувано на 09.03.25 в 09:34