Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър призова турския кораб „Явуз“ да прекрати сондажите

Кипър призова турския сондажен кораб „Явуз” незабавно да прекрати незаконните си дейности в блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона. Турция предприе вчера нова провокация, като обяви проучване за газ и навлезе в лицензиран от Никозия блок югозападно от острова.

С изявление тази сутрин правителството на Кипър призовава Турция незабавно да прекрати незаконната си дейност и да изтегли всички свои сондажни и сеизмологични кораби от кипърската изключителна икономическа зона. То категорично осъжда намерението на Анкара да проведе по-нататъшно сондиране в рамките на офшорната зона на страната, което представлява „изключително сериозна ескалация на продължаващото нарушение на Турция на суверенните права на Кипър”.

„Република Кипър е решена да защитава законните си права, като засили усилията си на правно, политическо и дипломатическо равнище, като се възползва от всички възможности, които се предлагат, по-специално в рамките на Европейския съюз”, се казва в изявлението на правителството.

Издадено бе и навигационно съобщение /навтекс/ за отмяна на незаконно издаденото по-рано навигационно съобщение от Турция, с което тя блокира район от кипърската изключителна икономическа зона за новите сондажни дейности. С него Кипър предупреждава всички лица и компании, които работят или предоставят услуги на „Явуз”, че нарушават международното право и извършват тежко престъпление съгласно законите на Република Кипър и че срещу тях ще бъде издадена международна заповед за арест.

Турският сондажен кораб „Явуз” пристигна в четвъртък вечерта около 20.00 ч. в блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона, на юг от острова, и започна процедури за стабилизация в северозападната му част, която според Турция попада в нейния континентален шелф. Участъкът за новото незаконно сондиране се намира на около 250 километра от турския бряг и на около 80 километра южно от брега на острова.

От началото на енергийната програма на Кипър през 2011 г. това е първото навлизане на Турция в лицензиран от правителството на Кипър район. Преди две седмици правителството в Никозия издаде лиценз за газови проучвания в блок 7 на консорциум от френския и италианския енергийни гиганти „Тотал” и „Ени”. Според предварителната програма се очаква те да започнат проучвателен сондаж в него през първото тримесечие на 2020 г.

Новото нарушение на суверенните права на Кипър и ескалацията на напрежението са в дневния ред на заседанието на Националния съвет на Кипър, в който участват лидерите на всички парламентарно представени партии, което се провежда днес при президента Никос Анастасиадис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Карта, предоставена от Министерството на енергетиката на Кипър, с всички издадени досега лицензи.

Ново напрежение заради турските газови сондажи край Кипър

Сериозна ескалация на напрежението заради газовите сондажи край Кипър започна днес с ново нарушение от Турция. Тя изпрати сондажния си кораб „Явуз” за ново проучване не само в кипърската изключителна икономическа зона, но и в блок, лиценз за който..

публикувано на 03.10.19 в 16:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Запрянов: Евакуацията на българите от Ливан ще се осъществи с правителствения самолет

Евакуацията по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, ще се осъществи с правителствения самолет. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов, който поздрави курсантите и студентите от висшето военноморско..

публикувано на 30.09.24 в 10:10

Започва третирането срещу гризачи във Варна (график)

Днес започва масовата есенно-зимна дератизация на канални шахти и дерета в община Варна, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация - Варна”. Над 1 300 шахти и повече от 600 дка дерета ще бъдат обработени със..

публикувано на 30.09.24 в 09:48

Акция срещу купуването на гласове в Бургас

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с конвенционалната престъпност, се провежда в момента на територията на два квартала в Бургас, предаде БНР-Бургас...

публикувано на 30.09.24 в 08:45

Ремонт на пътя през местност Боровец започва от понеделник

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност „Боровец“ започва от понеделник, 30 септември, съобщиха от община Варна. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за..

публикувано на 30.09.24 в 08:00
Ул.

Паднали клони и преливащи шахти във Варна

Десет сигнала за паднали клони са получени на дежурния телефон в община Варна. Шест от тях са за клони стоварили се върху автомобил. Четири са сигналите за наводнени участъци от преливащи канализационни шахти – на ул. "Акад. Курчатов" (до..

публикувано на 30.09.24 в 06:53

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  30.09.2024  г. В периода  8:30  ч. до  16:00  ч. Поради обезопасяване на съоръженията за доставка на..

публикувано на 30.09.24 в 06:16

Изпращаме септември със студено и ветровито време

С прекъсвания на много места отново ще има валежи от дъжд, които ще са по-слаби, но като се добавят към повсеместните валежи от нощта, сумата ще е значителна. Вятърът ще е силен от северозапад, във вътрешността на района временно ще отслабва...

публикувано на 30.09.24 в 06:08