Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия ситуацията не е по-различна заради коронавируса

Снимка: https://www.justmusic.de

В Германия случаите на заразени от коронавурис се увеличават. Такива са наблюденията на Франк Пане́. Според него броят на болните ще се увеличава, защото днес се правят повече тестове и все повече хора проявяват симптомите на инфекцията, но са се заразили преди седмици. Франк Пане́ живее в малкия град Кемптен. Той е музикант и учител по китара на свободна практика. Заради извънредното положениев Европа, затворените училища и отменени събития, не може да работи и да има доходи. Иначе е китарист на Bonfire и в групата на барабаниста на Deep Purple Ian Paice - Pur.pendicular.

В Германия положението е същото, както навсякъде. Много от местата, където се събират хора и голяма част от фирмите са затворили. Дори смятам, че рано или късно ще се повтори сценарият с Италия и ще трябва да останем затворени вкъщи. Най-вероятно до няколко дни правителството ще обяви, че трябва за две седмици да си останем затворени по домовете. Прави ми впечатление, че колкото пъти изляза, градът е все по-празен. Хората купуват все повече продукти и във все по-големи количества, за да са сигурни, че ще преживеят нормално следващите няколко седмици. Това е положението тук. Всъщност всеки ден нещо се променя. Започна със затварянето на ресторантите, клубовете, баровете и някои магазини. Но така е навсякъде.
В България е почти същото и избягваме личните контакти.
Това е много важно. И ние гледаме да избягваме големите струпвания на хора. Смятам, че това е най-важното в тази ситуация. В момента все още можем да посещаваме магазините, но смятам, че рано или късно до два – три дни всичко ще бъде затворено. Само предполагам...
Ти си музикант, как се отразява тази ситуация на доходите ти?
Това е основният проблем, с който се сблъсквам. Защото имах добри доходи, а сега нямам никакви. Като музикант правя две неща – свиря на живо с групите си, правя турнета и второто е, че съм учител по китара. Днес всички концерти и турнета са отменени. засега през април, но най-вероятно и през май, и юни. Концертите и турнетата са основният им източник на средства. А сега този източник го няма. Преподаването също спря. Давам частни индивидуални уроци. Не преподавам на цели групи. Правя го в музикално училище, където съм по два дни в седмицата. Но сега и това музикално училище е затворено за следващите 5 седмици. С преподаването имах някаква сигурност, но сега и този източник на средства пресъхна най-малко за следващите пет седмици. 
Всички училища ли са затворени в Германия?
Да, всички. Дъщеря ми е на 6 години и е първи клас. Миналия петък беше за последно на училище. Следващите пет седмици ще си стои вкъщи. 
По интернет ли се обучава?
Обучението е виртуално. За горните класове са създадени платформи. Ние например сме включени във виртуални групи, където получаваме указания от учителите, кои уроци да учат децата. По няколко часа на ден се занимавам с нея и правим домашни. 
Чуйте разговора с Франк Пане́:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с илюстрации на художника Боян Янев

Изложбата е подредена в художествен музей "Георги Велчев" и в нея са събрани произведения от различни периоди на неговия творчески път. Показани са едни от първите илюстрации на художника - част от неговата дипломна работа в Художествената академия, изпълнени в гваш, по "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен...

публикувано на 05.10.24 в 16:02

"Любимо място" - изложба на Здравка Василева

От 26 септември 2024 галерия "Ларго" организира за втори път самостоятелна изложба на проф. Здравка Василева. Експозиция е озаглавена „Любимо място“ и представя пред варненската публика колекция от живописни платна, рисувани специално за изложбата и изпълнени в характерния стил на пловдивчанката. Изискана палитра, дълбочина на цвета,..

публикувано на 05.10.24 в 13:27

Димитър Манолов и Мая Манолова с изложба живопис "Следи/ 3"

За десети път варненската галерия "Арт Маркони" посвещава изложбеното пространство на творчеството на Димитър Манолов, след като напусна този свят. Преди три години мотото на изложбите беше „Присъствие”. С него беше припомняно за яркото артистично присъствие в художествения живот, както на град Варна, така и в българската живопис на Димитър Манолов. Вече..

публикувано на 05.10.24 в 13:17

Изложбата "Срещи с безкрая" събира творби от пленер в Балчик

До 31 октомври в Художествената галерия на Балчик е подредена изложбата, резултат от деветдневния труд на художниците, участници в традиционния пленер за гр. Балчик „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“. Пленерът и за кратко фестивал е основан през 2001 г. и не е прекъсвал изданията си вече 23 години. Във времето са създадени огромен..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Творби на Борис Георгиев гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г. Борис Георгиев..

публикувано на 03.10.24 в 19:07

Представят каталога "50 години Етнографски музей - Варна"

Етнографският музей във Варна ще представи юбилейно издание, което включва 50 експоната от фонда на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Изданието "50 години Етнографски музей - Варна" ще бъде представено от 16 часа на 10..

публикувано на 03.10.24 в 12:14

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30