Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна с номинация за Награда "Варна" в раздел "Журналистика"

Награда Варна

Екипът на БНР – Радио Варна е номиниран в раздел "Журналистика" на тазгодишното издание на Награда "Варна" в областта на културата.

Радио Варна получава престижната номинация за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-ата годишнина на медията с 85 специални събития, за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините, за приемствеността между традиция и съвременност, както и за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна, уточняват от Общинския съвет.

Предложението е направено от Румяна Петрова – директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

7-членно жури в състав Димитър Чутурков, Ангел Дюлгеров, арх. Мартин Христов, Стоян Стоянов, Евгения Паскова, доц. д-р Мария Кърджиева и Виолета Тончева определи тазгодишните номинации за Награда „Варна“ в областта на културата. Предложенията се дават от граждани и неправителствени организации.

За носител на Голямата награда „Варна“ е номиниран Петър Тодоров – за създаването на 8-томната поредица „Енциклопедии Варна“ и за приноса му в културния живот на града. Предложението е направено от Юлиян Атанасов и група дейци на културата.

В раздел „Литература“ е номиниран Валентин Димитров – за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“. Предложението е направено от Сдружение на писателите – Варна.

В раздел „Изобразително изкуство“ номинация получава Венелин Иванов – “за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”. Предложението е направено от Сдружение на художниците – Варна.

В раздел „Театър“ са номинирани екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо. Индивидуална номинация – за Стоян Стоянов за яркото актьорско постижение в ролята на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек. Номинацията за колективната награда е направена от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова. Предложението за Стоян Стоянов е от инициативен комитет, в състав Наталия Чешмеджиева, Иван Кръстев, Мариета Бобева, Вилиана Иванова и Йоланта Райкова.

В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин. Номинацията е издигната от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

В раздел „Кино“ е номинирана Мариета Бобева – за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“, и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир. Предложението е направено от инициативен комитет в състав Даниела Димова, Станчо Веков, Венцислав Антонов, Бистра Варнева, Вера Стойкова, Виктория Минчева.

Няма номинации в разделите „Музика“, „Танц“ и „Архитектура“.

Решенията за удостояване с Награда “Варна” се взимат от жури в състав от 7 души, избрани от Постоянната комисия “Култура и духовно развитие” по предложение на председателя на комисията Димитър Чутурков, след предварително съгласуване с директора на дирекция “Култура и духовно развитие”, най-късно до 1 март на текущата година. То се състои от творци от различни изкуства, критици, организатори, мениджъри, общественици, живеещи във Варна. Председател на журито е председателят на комисията “Култура и духовно развитие”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът в местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46

Ремонтът през местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46, който е с начална (крайна) спирка Малък обръщач Боровец, през кв. „Галата“, до ЖП гарата. Около 4 700 квадратни метра асфалтова настилка ще бъде възстановена по време на рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец. Днес бе извършен съвместен оглед от..

публикувано на 30.09.24 в 17:57

От 1 октомври млекопроизводителите могат да кандидатстват за финансиране

От 1 до 15 октомври 2024 г., организации на производители в сектор „Мляко и млечни продукти“, могат да подават заявления за финансиране на нови оперативни програми.  Изпълнението на новите оперативни програми ще стартира от 1 януари 2025 г, предаде БГНЕС. Възможност да кандидатстват имат организации на производители в сектора, както и техните..

публикувано на 30.09.24 в 16:43

10 години затвор за украинец, убил колега в Езерово

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишен украински гражданин, убил свой колега при спречкване. Съдебният състав му наложи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Убийството е извършено на 13 февруари миналата година в село Езерово, където двамата украински граждани работели в завод за кораборемонт и..

публикувано на 30.09.24 в 16:39

Започва разкопаване на пътя Варна - Златни пясъци, подменят водопровод

Започва подмяната на главния водопровод Варна- Златни пясъци.  Това е чисто нов участстък, който ще облекчи устойчивото водозахранване на вилните зони и Златни Пясъци, каза управителят на ВиК - Варна инж. Веселин Русев. Работата ще продължи 540 дни, обясни Русев. По думите му водопроводът ще стигне до Т-образното кръстовище преди курортния..

публикувано на 30.09.24 в 16:27

Правителственият самолет е кацнал в Ливан, първо евакуират майки с деца

Правителственият самолет, който излетя от София към Бейрут в 13 часа днес, вече е в Ливан. Екипажът на държавния полет има за цел да започне поетапна евакуация на българските граждани, намиращи се в Ливан. Първо ще бъдат прибрани майки с деца и възрастни хора, изразили желанието си да бъдат евакуирани. Очаква се първите сънародници да кацнат на летище..

публикувано на 30.09.24 в 15:48

Оранжев код за опасно време за части от Варненска и Добричка област утре

Оранжев код за опасно време заради силния вятър е обявен за Северното Черноморие и част от област Добрич. Времето през нощта и утре до обяд ще остане облачно с  краткотрайни валежи от дъжд и много силен вятър от северозапад, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Варна.  Над останалата част от района облачността..

публикувано на 30.09.24 в 15:36

Влаковете ще се движат с променено разписание от 1 октомври

"Български държавни железници" (БДЖ) въвежда промени в разписанието на влакове, които се движат в различни участъци на страната, като целта е оптимално използване на подвижния състав на дружеството в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт. Това съобщи на интернет страницата си националният железопътен превозвач...

публикувано на 30.09.24 в 14:38