Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 70 на антиправителствени протести във Варна

| обновено на 17.09.20 в 20:16

Вече 70 дни продължават протестите с искания за оставка на правителството и на главния прокурор във Варна. Около 40 човека се събраха около палатковия лагер за традиционните вече дискусии, на които се обсъжда ситуацията в страната.

"Много малко хора участват активно в политическия живот и са запознати в дълбочина с проблемите и не е нормално да се разчита на такива хора, да определят какво ще се случи в държавата, особено, ако един шоумен излезе, и им каже как да гласуват". С тези думи се обърна към съмишлениците си организаторът на проявата в началото й.

Днес събитието започна отново с коментари за Изборния кодекс. Тези тревожни промени, които се опитват да прокарат управляващите чрез Изборния закон, ще вкарат страната в една спирала, от която няма излизане, каза говорителят на протеста, като изрази надежда президентът Румен Радев да наложи вето на целия закон.Трябва по всякакъв начин да бъдем активни и да се противопоставим на тези промени, категоричен бе той. Обърнато бе внимание и на поправките в Закона за референдумите, чрез които управляващите вече могат да направят допитване до народа и за президентска република, като един ден формата на упрваление на страната лесно може да бъде сменена. "Това означава, че властта ще бъде съсредоточена само в ръцете на един, но това е далеч от демократичните традиции, в които искаме да се впишем", каза още лидерът на протеста.

Млад мъж пък изрази мнение, че не се чува гласът на хората от малките населени места, които също искат промяна. Друг от участниците  отново засегна темата за поетия нов външен дълг от 2,5 млрд. евро.

Поредният ден на недоволство отново приключи с националния химн.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес тестват системата BG-Alert и сирените

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа днес, вторник, съобщиха от общинската администрация във Варна.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. При провеждането на теста на системата BG-Alert..

публикувано на 01.10.24 в 08:38

Адресите без ток на 1 октомври

В периода 30.09.2024 - 04.10.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 01.10.2024, от 8:30 до 16:30 , поради обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия..

публикувано на 01.10.24 в 05:56

Облачно време във вторник с превалявания до обяд

Утрото ни посреща с облачно, дъждовно и ветровито време. Преди обед ще преобладава облачно време и по Северното Черноморие и в Добруджа все още ще превалява. Следобед и валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб до умерен, на места по Северното Черноморие временно силен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 01.10.24 в 05:55
Левон Манукян, Личен алхив

Арестуваха директора на филхармонията в Разград за присвояване на средства

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души, предаде БНР. Според държавното обвинение извършените престъпления..

публикувано на 30.09.24 в 19:09

Изоставиха новородено пред къща в Айтос

Новородено момченце е било оставено пред входната врата на частна къща в Айтос, съобщават от бургаската полиция. Домът се намира на ул. "Гоце Делчев" 42, а сигналът е получен в районното управление към 15.43 часа, съобщава БНР - Бургас. Детето е било повито и във видимо добро здравословно състояние.  Бебето е взето от екип на "Спешна помощ" и е..

публикувано на 30.09.24 в 18:30

Ремонтът в местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46

Ремонтът през местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46, който е с начална (крайна) спирка Малък обръщач Боровец, през кв. „Галата“, до ЖП гарата. Около 4 700 квадратни метра асфалтова настилка ще бъде възстановена по време на рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец. Днес бе извършен съвместен оглед от..

публикувано на 30.09.24 в 17:57

От 1 октомври млекопроизводителите могат да кандидатстват за финансиране

От 1 до 15 октомври 2024 г., организации на производители в сектор „Мляко и млечни продукти“, могат да подават заявления за финансиране на нови оперативни програми.  Изпълнението на новите оперативни програми ще стартира от 1 януари 2025 г, предаде БГНЕС. Възможност да кандидатстват имат организации на производители в сектора, както и техните..

публикувано на 30.09.24 в 16:43